Riioon asti ei tarvitse lähteä: lähempääkin löytyy ihan oikea karnevaalitunnelma. Järkevät saksalaiset juhlivat tänä viikonloppuna itsensä tainnoksiin.

Riioon asti ei tarvitse lähteä: lähempääkin löytyy ihan oikea tunnelma. Järkevät saksalaiset juhlivat tänä viikonloppuna itsensä tainnoksiin.

Euroopassa karnevaaliperinne keskittyy katolisille alueille. Onhan kyse perinteisesti ollut ruumin yltäkylläisistä nautinnoista ennen pitkää paastokautta. Karnevaali-sana tulee sanoista carne vale, ilman lihaa. Katoliseen paastoperinteeseen kuuluu, ettei laskiaistiistaista pääsiäiseen kestävän paaston aikana syötäisi lihaa.

Ruokailutottumukset ovat muuttuneet, ja enää harvat pitäytyvät paastoperinteessä, mutta karnevaalin huipennusta -- joka sattuu ensi viikonloppuun ja sitä seuraaviin kahteen ensimmäiseen päivään --  ei jätetä juhlimatta.

Karnevaaliaika alkaa vuosittain virallisesti 11.11. klo 11. Nyt sattui vielä sekin erikoisuus, että myös vuosiluku sisältää nuo kaksi ykköstä: 2011. Marraskuinen ajankohta on lähtölaukaus, jolloin muun muassa valitaan karnevaalikuninkaalliset, jotka sitten edustavat tämän sinänsä melko lyhyen hallituskautensa aikana karnevaaliperinteitä taitonsa mukaan.

Karnevaalikuninkaalliset ovat itseoikeutettuja kutsuvieraita kaikissa tanssiaisissa ja muissa karkeloissa, joita juhlakauden aikana järjestetään. Saksassa, joka on yhdistysten luvattu maa, ”heidän kuninkaalliset korkeutensa” vierailevat esimerkiksi kaniininkasvattajien tai kirjekyyhkykerholaisten tanssiaisissa, puhumattakaan palokuntajuhlista tai muista tärkeistä tapahtumista.

München, Düsseldorf ja Köln -- karnevaalien kärkikolmikko

Karnevaaliaika huipentuu viikonloppuun ennen laskiaistiistaita. Katujuhlia on paljon; kaikki baarit ja ravintolat järjestävät teemailtoja. Koristelu on kirjavaa ja polkka- ja marssirytmit nostattavat tunnelmaa. 

München on Etelä-Saksan karnevaalikeskus. Täällä karnevaalia kutsutaan nimellä fasching. Silloin on lupa heittäytyä hauskaksi joko pukeutumalla tai muuten itseään ilmaisemisella. Kaupungin keskusta on täynnä juhlakansaa ja varsinkin maanantai ja tiistai ovat päiviä, jolloin täällä kannattaa olla seuraamassa tapahtumia. Seuraaminen on sinänsä väärä sana. Mukaan tempautuu automaattisesti.

Reinin laakson kaupungit Düsseldorf ja Köln juhlivat omalla tavallaan. Etenkin Kölnin kulkueet poliitikkojen satiirihahmoineen ja muine kantaaottavine ilmestyksineen ovat elämys. Ulkopuoliseksi ei täälläkään jää.

Jos juhlahumuun haluaa hypätä, on karnevaalihuipennus siis vasta edessä. Suoria tai välilaskun sisältäviä lentoja Saksaan tarjoavat esimerkiksi Air Baltic, Air Berlin, Finnair ja Lufthansa. Ja ei kun narrinnenä mukaan ja aistimaan Keski-Euroopan heräävää kevättä. Ensimmäiset kukat kukkivat jo ja puissakin on ainakin lupaus vihreydestä.

Pauli Lindström

http://www.muenchen.de/Stadtleben/Specials/Fasching/76817/index.html

Kuva B. Roemmelt/Münchenin matkailutoimisto

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.