Pyhän hengen kappelin sisäänkäynti sijaitsee Casagrandentalon kellarissa.
Pyhän hengen kappelin sisäänkäynti sijaitsee Casagrandentalon kellarissa.

Parikkalan patsaspuisto pääsi taannoin maailman kammottavimpien paikkojen listalle, mutta löytyy meiltä muitakin.

Parikkalan patsaspuisto sai taannoin (kyseenalaista) kansainvälistä huomiota, kun se listattiin amerikkalaisessa Condé Nast Travelerin -matkailulehdessä yhdeksi maailman kammottavimmista paikoista. Eikä syyttä, puistossa on noin 500 betonista valettua ihmishahmoa, joiden surumieliset katseet puistattavat.

Mutta löytyy meiltä muitakin! Kesä-Suomi on täynnä syystä tai toisesta selkäpiitä karmivia retkikohteita. Piknikviltti kassiin ja hermoilemaan.

Pyhän hengen kappeli

Tiesitkö, että Turun keskustan Lidlin kellarissa on keskiaikainen hautausmaa ja puolittain esiin kaivettu kappeli? Pyhän hengen kappeli on pystytetty keskiaikaisen kirkon osittain esiin kaivettuihin raunioihin, ja kuka tahansa pääsee vierailemaan siellä pyytämällä avaimet yläkerran ravintola Paninista.

– Keskellä Lidliäkin on osa keskiaikaista rakennusta. Se on vain kalkittu valkoiseksi, kertoo Ilari Aalto, toinen Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittajista.

1390-luvulla kappelin paikalla toimi Pyhän hengen hospitaalin ylläpitämä, köyhiä ja vaivaisia auttanut Pyhän hengen talo sekä hautausmaa. 1500-luvun lopulla paikalle rakennettiin kirkko, joka määrättiin myöhemmin purettavaksi ja unohtui lopulta kokonaan. Osa kirkon raunioista kaivettiin esiin 1980-luvulla, ja paikalle pystytettiin kaikille avoin Pyhän hengen kappeli. Kaivauksissa esiin nostetut vainajat on haudattu uudelleen.

Kyllikki Saaren suohauta

Etelä-Pohjanmaalla Isojoen kylässä on tuhansien uteliaiden tallaama metsäpolku, joka johtaa 17-vuotiaana kadonneen ja kuolleena löydetyn Kyllikki Saaren suohaudalle. Vuonna 1953 tapahtuneen murhan muistomerkki kiinnostaa edelleen turisteja. Mysteeri ei ole vieläkään selvinnyt.

 


Kyllikki Saaren henkirikos on edelleen selvittämättä.

 

Visulahden vahakabinetti

Kaipaako tämä perusteluja? Vuonna 1983 avatun vahakabinetin nukkeja on arvosteltu yhdennäköisyyden puutteesta – sääli, ettei karmivuudestaan.

Turun Hirttomäki

Keskiaikaisesta teloitustunnelmasta kiinnostunut levittää piknikviltin Turun Kerttulinmäelle eli Hirttomäelle. Se oli keskiaikaisen Turun virallinen hirttotuomioiden toimeenpanopaikka.

– Siellä voi aistia tunnelmaa, mutta pitää osata kuvitella ympäröivät kerrostalot pois. Ammoin paikalta aukeni upea näkymä koko vanhaan Turkuun. Tuomiokirkon torni pilkistää edelleen talojen takaa, ja se olikin viimeinen näky, joka hirtettäville tarjottiin, Ilari Aalto kertoo.

Teloituspaikka pystytettiin strategisesti keskelle Turkua. Paikalle näki molemmilta keskiajan suurimmilta maanteiltä.

– Oli tärkeää, että paikka näkyi ja muistutti kaupunkiin saapuvia käyttäytymään, Aalto sanoo.

Kruunuvuoren huvilat

Kruunuvuorenranta oli aikoinaan kauneinta Helsinkiä. Nyt rannan vanhat, hylätyt huvilat ovat ränsistyneet ja romahtaneet. Ympäröivässä aarniometsässä ja huviloiden sanomalehdillä vuoratuissa huoneissa on aavemainen tunnelma. Huviloiden rauniot sijaitsevat edelleen yksityisellä tontilla, joten yksityisyyttä on syytä kunnioittaa.

 


Kruunuvuoren Villa Kissinge on romahtanut keskeltä.

 

Heinolan lintutarha

Luonnonsuojelijan unelma, lintufoobikon painajainen. Jo 1960-luvulla perustettu Heinolan lintutarha on kaupungin suosituin matkailunähtävyys, katsojasta riippuen joko ihastuttava tai pelottava.

Raaseporin linnanraunio

Raaseporin linnanrauniota on asuttanut aikoinaan niin Ruotsin kuningas kuin lauma merirosvoja. Huhutaan, että 1400-luvulla aarrelaiva Hanneke Wromen mukana uponneen linnanherran puoliso kummittelee edelleen raunioissa. Rauniolinna sijaitsee pysäyttävällä paikalla, sileäksi hioutuneilla merenrantakallioilla. Meri on vetäytynyt paikalta jo satoja vuosia sitten.

Lue myös:

Ovatko nämä 7 maailman pelottavinta hotellia?

Kymmenen kaupunkia, jotka pitäisi kokea edes kerran elämässä – ehkä

Näitä lähellä olevia matkakohteita huippuvalokuvaajat ylistävät

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.