Pyhän hengen kappelin sisäänkäynti sijaitsee Casagrandentalon kellarissa.
Pyhän hengen kappelin sisäänkäynti sijaitsee Casagrandentalon kellarissa.

Parikkalan patsaspuisto pääsi taannoin maailman kammottavimpien paikkojen listalle, mutta löytyy meiltä muitakin.

Parikkalan patsaspuisto sai taannoin (kyseenalaista) kansainvälistä huomiota, kun se listattiin amerikkalaisessa Condé Nast Travelerin -matkailulehdessä yhdeksi maailman kammottavimmista paikoista. Eikä syyttä, puistossa on noin 500 betonista valettua ihmishahmoa, joiden surumieliset katseet puistattavat.

Mutta löytyy meiltä muitakin! Kesä-Suomi on täynnä syystä tai toisesta selkäpiitä karmivia retkikohteita. Piknikviltti kassiin ja hermoilemaan.

Pyhän hengen kappeli

Tiesitkö, että Turun keskustan Lidlin kellarissa on keskiaikainen hautausmaa ja puolittain esiin kaivettu kappeli? Pyhän hengen kappeli on pystytetty keskiaikaisen kirkon osittain esiin kaivettuihin raunioihin, ja kuka tahansa pääsee vierailemaan siellä pyytämällä avaimet yläkerran ravintola Paninista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Keskellä Lidliäkin on osa keskiaikaista rakennusta. Se on vain kalkittu valkoiseksi, kertoo Ilari Aalto, toinen Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittajista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1390-luvulla kappelin paikalla toimi Pyhän hengen hospitaalin ylläpitämä, köyhiä ja vaivaisia auttanut Pyhän hengen talo sekä hautausmaa. 1500-luvun lopulla paikalle rakennettiin kirkko, joka määrättiin myöhemmin purettavaksi ja unohtui lopulta kokonaan. Osa kirkon raunioista kaivettiin esiin 1980-luvulla, ja paikalle pystytettiin kaikille avoin Pyhän hengen kappeli. Kaivauksissa esiin nostetut vainajat on haudattu uudelleen.

Kyllikki Saaren suohauta

Etelä-Pohjanmaalla Isojoen kylässä on tuhansien uteliaiden tallaama metsäpolku, joka johtaa 17-vuotiaana kadonneen ja kuolleena löydetyn Kyllikki Saaren suohaudalle. Vuonna 1953 tapahtuneen murhan muistomerkki kiinnostaa edelleen turisteja. Mysteeri ei ole vieläkään selvinnyt.

 

Kyllikki Saaren henkirikos on edelleen selvittämättä.

 

Visulahden vahakabinetti

Kaipaako tämä perusteluja? Vuonna 1983 avatun vahakabinetin nukkeja on arvosteltu yhdennäköisyyden puutteesta – sääli, ettei karmivuudestaan.

Turun Hirttomäki

Keskiaikaisesta teloitustunnelmasta kiinnostunut levittää piknikviltin Turun Kerttulinmäelle eli Hirttomäelle. Se oli keskiaikaisen Turun virallinen hirttotuomioiden toimeenpanopaikka.

– Siellä voi aistia tunnelmaa, mutta pitää osata kuvitella ympäröivät kerrostalot pois. Ammoin paikalta aukeni upea näkymä koko vanhaan Turkuun. Tuomiokirkon torni pilkistää edelleen talojen takaa, ja se olikin viimeinen näky, joka hirtettäville tarjottiin, Ilari Aalto kertoo.

Teloituspaikka pystytettiin strategisesti keskelle Turkua. Paikalle näki molemmilta keskiajan suurimmilta maanteiltä.

– Oli tärkeää, että paikka näkyi ja muistutti kaupunkiin saapuvia käyttäytymään, Aalto sanoo.

Kruunuvuoren huvilat

Kruunuvuorenranta oli aikoinaan kauneinta Helsinkiä. Nyt rannan vanhat, hylätyt huvilat ovat ränsistyneet ja romahtaneet. Ympäröivässä aarniometsässä ja huviloiden sanomalehdillä vuoratuissa huoneissa on aavemainen tunnelma. Huviloiden rauniot sijaitsevat edelleen yksityisellä tontilla, joten yksityisyyttä on syytä kunnioittaa.

 

Kruunuvuoren Villa Kissinge on romahtanut keskeltä.

 

Heinolan lintutarha

Luonnonsuojelijan unelma, lintufoobikon painajainen. Jo 1960-luvulla perustettu Heinolan lintutarha on kaupungin suosituin matkailunähtävyys, katsojasta riippuen joko ihastuttava tai pelottava.

Raaseporin linnanraunio

Raaseporin linnanrauniota on asuttanut aikoinaan niin Ruotsin kuningas kuin lauma merirosvoja. Huhutaan, että 1400-luvulla aarrelaiva Hanneke Wromen mukana uponneen linnanherran puoliso kummittelee edelleen raunioissa. Rauniolinna sijaitsee pysäyttävällä paikalla, sileäksi hioutuneilla merenrantakallioilla. Meri on vetäytynyt paikalta jo satoja vuosia sitten.

Lue myös:

Ovatko nämä 7 maailman pelottavinta hotellia?

Kymmenen kaupunkia, jotka pitäisi kokea edes kerran elämässä – ehkä

Näitä lähellä olevia matkakohteita huippuvalokuvaajat ylistävät

VAHAPÄÄ

Kävin vasta Visulahden Vahakabinetissa. Joukkoon mahtuu todella hienoja ja huonoja hahmoja. Pelottava se kyllä on. Ei ole rapulassa menemistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla