Pyhän hengen kappelin sisäänkäynti sijaitsee Casagrandentalon kellarissa.
Pyhän hengen kappelin sisäänkäynti sijaitsee Casagrandentalon kellarissa.

Parikkalan patsaspuisto pääsi taannoin maailman kammottavimpien paikkojen listalle, mutta löytyy meiltä muitakin.

Parikkalan patsaspuisto sai taannoin (kyseenalaista) kansainvälistä huomiota, kun se listattiin amerikkalaisessa Condé Nast Travelerin -matkailulehdessä yhdeksi maailman kammottavimmista paikoista. Eikä syyttä, puistossa on noin 500 betonista valettua ihmishahmoa, joiden surumieliset katseet puistattavat.

Mutta löytyy meiltä muitakin! Kesä-Suomi on täynnä syystä tai toisesta selkäpiitä karmivia retkikohteita. Piknikviltti kassiin ja hermoilemaan.

Pyhän hengen kappeli

Tiesitkö, että Turun keskustan Lidlin kellarissa on keskiaikainen hautausmaa ja puolittain esiin kaivettu kappeli? Pyhän hengen kappeli on pystytetty keskiaikaisen kirkon osittain esiin kaivettuihin raunioihin, ja kuka tahansa pääsee vierailemaan siellä pyytämällä avaimet yläkerran ravintola Paninista.

– Keskellä Lidliäkin on osa keskiaikaista rakennusta. Se on vain kalkittu valkoiseksi, kertoo Ilari Aalto, toinen Matkaopas keskiajan Suomeen -kirjan kirjoittajista.

1390-luvulla kappelin paikalla toimi Pyhän hengen hospitaalin ylläpitämä, köyhiä ja vaivaisia auttanut Pyhän hengen talo sekä hautausmaa. 1500-luvun lopulla paikalle rakennettiin kirkko, joka määrättiin myöhemmin purettavaksi ja unohtui lopulta kokonaan. Osa kirkon raunioista kaivettiin esiin 1980-luvulla, ja paikalle pystytettiin kaikille avoin Pyhän hengen kappeli. Kaivauksissa esiin nostetut vainajat on haudattu uudelleen.

Kyllikki Saaren suohauta

Etelä-Pohjanmaalla Isojoen kylässä on tuhansien uteliaiden tallaama metsäpolku, joka johtaa 17-vuotiaana kadonneen ja kuolleena löydetyn Kyllikki Saaren suohaudalle. Vuonna 1953 tapahtuneen murhan muistomerkki kiinnostaa edelleen turisteja. Mysteeri ei ole vieläkään selvinnyt.

 


Kyllikki Saaren henkirikos on edelleen selvittämättä.

 

Visulahden vahakabinetti

Kaipaako tämä perusteluja? Vuonna 1983 avatun vahakabinetin nukkeja on arvosteltu yhdennäköisyyden puutteesta – sääli, ettei karmivuudestaan.

Turun Hirttomäki

Keskiaikaisesta teloitustunnelmasta kiinnostunut levittää piknikviltin Turun Kerttulinmäelle eli Hirttomäelle. Se oli keskiaikaisen Turun virallinen hirttotuomioiden toimeenpanopaikka.

– Siellä voi aistia tunnelmaa, mutta pitää osata kuvitella ympäröivät kerrostalot pois. Ammoin paikalta aukeni upea näkymä koko vanhaan Turkuun. Tuomiokirkon torni pilkistää edelleen talojen takaa, ja se olikin viimeinen näky, joka hirtettäville tarjottiin, Ilari Aalto kertoo.

Teloituspaikka pystytettiin strategisesti keskelle Turkua. Paikalle näki molemmilta keskiajan suurimmilta maanteiltä.

– Oli tärkeää, että paikka näkyi ja muistutti kaupunkiin saapuvia käyttäytymään, Aalto sanoo.

Kruunuvuoren huvilat

Kruunuvuorenranta oli aikoinaan kauneinta Helsinkiä. Nyt rannan vanhat, hylätyt huvilat ovat ränsistyneet ja romahtaneet. Ympäröivässä aarniometsässä ja huviloiden sanomalehdillä vuoratuissa huoneissa on aavemainen tunnelma. Huviloiden rauniot sijaitsevat edelleen yksityisellä tontilla, joten yksityisyyttä on syytä kunnioittaa.

 


Kruunuvuoren Villa Kissinge on romahtanut keskeltä.

 

Heinolan lintutarha

Luonnonsuojelijan unelma, lintufoobikon painajainen. Jo 1960-luvulla perustettu Heinolan lintutarha on kaupungin suosituin matkailunähtävyys, katsojasta riippuen joko ihastuttava tai pelottava.

Raaseporin linnanraunio

Raaseporin linnanrauniota on asuttanut aikoinaan niin Ruotsin kuningas kuin lauma merirosvoja. Huhutaan, että 1400-luvulla aarrelaiva Hanneke Wromen mukana uponneen linnanherran puoliso kummittelee edelleen raunioissa. Rauniolinna sijaitsee pysäyttävällä paikalla, sileäksi hioutuneilla merenrantakallioilla. Meri on vetäytynyt paikalta jo satoja vuosia sitten.

Lue myös:

Ovatko nämä 7 maailman pelottavinta hotellia?

Kymmenen kaupunkia, jotka pitäisi kokea edes kerran elämässä – ehkä

Näitä lähellä olevia matkakohteita huippuvalokuvaajat ylistävät

Kuva: Getty Images
Kuva: Getty Images

Meksikon länsirannikolla sijaitseva Puerto Vallarta on idyllinen ja kiinnostava kohde, jonne suomalaisetkin nyt pääsevät helposti.

Aalto särkyy Banderasinlahden rantaan, ja aurinko helottaa kirkkaansiniseltä taivaalta. Tuulenvire yltää juuri sopivasti hotellin terassille, jossa nautiskelen aamiaiseni viimeisiä suupaloja.

Pohjoiseurooppalainen aamiaisvieras on vielä toistaiseksi melko harvinainen näky Meksikon länsirannikolla sijaitsevassa hotellissa, mutta ei enää kauan. Marraskuusta lähtien Puerto Vallartan kaupunkiin on päässyt Helsingistä suoralla lennolla.

Entä miksi tänne sitten kannattaa tulla? Koska paikka on juuri sellainen kuin kuvittelin – ja toisaalta aivan erilainen. Ennakkokäsitysten mukaisia ovat aurinkoinen ja lämmin sää sekä hyvä ja mutkaton, tuoreista aineksista koottu ruoka. Kyllä, guacamole voi maistua vielä monin verroin paremmalta kuin paraskaan muualla maistamani. Kaikkialla kaikuu mariachi-musiikki, joka todellakin säestää äänekkäästi paikallisia illanviettoja.

Puerto Vallartassa monet paikalliset jättävät jopa autonsa lukitsematta.

Sen sijaan en osannut odottaa kauniita, valkohiekkaisia uimarantoja, huojuvia palmuja tai lähes pikkukylämäisen turvallista tunnelmaa. Puerto Vallartassa monet paikalliset jättävät jopa autonsa lukitsematta. Viereisellä Riviera Nayaritin alueella on monia viehättäviä kyliä, joissa voi tavoittaa aidon meksikolaisen tunnelman.

Varminta – ja hintavinta – on majoittua suuriin, kansainvälisiin hotelliresorteihin, joista monet ovat all inclusiveja. Niissä saa tasalaatuista palvelua, hyvää ruokaa ja jenkkituristien seuraa. Jos taas paikallinen elämä viehättää, kannattaa etsiytyä pieniin paikallisiin hotelleihin. Hyvä valinta Riviera Nayaritin alueella on esimerkiksi Hotel Cielo Rojo, joka sijaitsee San Franciscon pikkukaupungissa: yöpyminen kannattaa jo pelkästään paikan loistavan luomuaamiaisen vuoksi.

 

 

1. Huippukokin sopat

Thierry Blouet on paikallinen superjulkkiskokki, ja hänen Café des Artistes -ravintolansa kokemisen arvoinen. Ranskassa koulutuksensa saanut keittiönero ja hänen kansainvälinen henkilökuntansa yhdistelevät ranskalaisia ja meksikolaisia makuja mieleen jääviksi kokonaisuuksiksi. Puerto Vallartan keskustassa sijaitsevan paikan erikoisuus, kohta kolme vuosikymmentä saman reseptin mukaan tehty katkarapu-kurpitsakeitto, kannattaa ehdottomasti tilata. Jos mahdollista, varaa pöytä ravintolan tunnelmallisesta puutarhasta.

Ravintolan aulatiloissa sijaitsee Blouetin vaimon Rosé Blouetin pieni koruliike, joka myy lievästi sanottuna näyttäviä koruja. Hankin sieltä Frida Kahlo -teemaisen kaulakorun, jonka rinnalla koristeltu joulukuusikin kalpenee.

Cafe des Artistes, Guadalupe 740 Col. Centro, www.cafedesartistes.com

 

2. Rennosti ostoksilla

Mercado Municipal -tori Puerto Vallartan keskustassa on passeli paikka, jos haluaa selvitä kaikista tuliaisostoksista kerralla ja kohtuullisin kustannuksin. Täyteen ahdetussa hallitilassa myydään niin paikallisia herkkuja kuin käsitöitäkin. Kannattaa tutustua esimerkiksi Oaxacan kaupungista tuleviin tekstiileihin, joita myydään monessa muussakin paikassa. Perinteiset ja luonnonmukaisesti värjätyt tuotteet ovat kauniita, ja tuotto niistä menee tekijöille. Tuttuun torikauppiastyyliin myyjät houkuttelevat tutustumaan tarjontaansa, mutta eivät turhan hyökkäävästi.

▶ Mercado Municipal, Rio Cuale, Puerto Vallarta. Avoinna joka päivä klo 7–20.

3. Drinkkejä ja herkkuja

Puerto Vallartan keskusta on pieni ja kompakti, mutta siellä on kaikki, mitä viihtymiseen tarvitaan: aitoa paikallista elämää sekä viehättäviä ravintoloita. Paras hengailupaikka on El Malecon -rantabulevardi, jonne niin paikalliset kuin turistitkin kokoontuvat viettämään aikaa.

Iltaelämän katseluun mainio paikka on esimerkiksi tyylikäs cocktail-baari Bar Morelos, joka sopii vaikka reissun kantapaikaksi. Keskustassa sijaitsee myös suklaamuseo: nähtävyytenä se ei ole kaksinen, mutta siellä voi osallistua kursseille. Matkaaja voi oppia tekemään suklaakonvehteja sekä suklaajuomaa kaakaopavun paahtamisesta ja murskaamisesta alkaen. Kokeilin, ja ainakin omasta mielestäni itse tehty konvehti maistuu vielä paremmalta kuin valmiina ostettu. Jos kurssille osallistuminen ei houkuta, alakerran pieni suklaapuoti myy valmiita herkkuja.

 Bar Morelos, Morelos 589, Centro, Puerto Vallarta

Choco Museo Puerto Vallarta, Calle Josefa Ortiz de Dominguez 128, chocomuseo.com/puerto-vallarta

Aurinkomatkat tekee valmismatkoja Puerto Vallartaan. Finnair myy suoria lentoja 18.3.2018 asti.

visitpuertovallarta.com

Tuliko taas reissattua tuttuun Phuketiin? Kutkuttaisiko vaihtaa kohdetta? Sri Lanka on Intian eteläpuolella sijaitseva saarikohde, joka kannattaa nähdä.

Päivään Thaimaan suosituimmalla lomasaarella voi kuulua mitä tahansa rantaelämästä urheiluaktiviteetteihin ja hieronnasta yöelämään.

Jos tunnet paikan kuin omat taskusi, testaa nämä vinkit:

  1. Ka Jok See -ravintolasta kannattaa varata pöytä, jos haluaa uniikin ravintolaelämyksen! Osallistujille tarjotaan perinteistä thairuokaa, ja hintaan (noin 75 euroa) kuuluu show, jonka jälkeen asiakkaat intoutuvat tanssimaan ruusunlehtisateessa. 26 Th Takua Pa, Phuket town.
  2. Vietä unohtuman yö luonnon ääniä kuunnellen veden päälle rakennetussa bambulauttamajassa Khao sokin luonnonpuistossa. Khlong Sok, Phanom District, Surat Thani 84250.

Khao Sokissa voi nukkua veden päällä. Kuva: Shutterstock
Khao Sokissa voi nukkua veden päällä. Kuva: Shutterstock

Tuntuuko siltä, että maisemanvaihdos voisi tehdä hyvää? Vielä suurimmilta turistimassoilta salassa pysyneen Sri Lankan temppelit ja luonnonihmeet houkuttelevat kävijöitä tutkimusmatkalle monipuoliselle saarelle.

Päivät kuluvat rannalla loikoillen, surffaten tai patikoiden.

  1. Kiipeä Adam's Peak -vuorelle, jolla Aatamin kerrotaan ottaneen ensiaskeleensa maankamaralla. Vuori sijaitsee 2 200 metrin korkeudessa, 5 200 rappusen päässä. Lähde ajoissa yöllä liikenteeseen, jotta ehdit nähdä upean auringonnousun.
  2. Suuntaa Hikkaduwalle surffi- tai rantalomalle ja nauti kilometrien pituisesta rannasta. Alueelta löytyy myös kivoja ravintoloita ja kahviloita. Yövy suloisessa Why not guest housessa, joka sijaitsee aivan meren äärellä. 01 Galle Road, Hikkaduwa 80240, Sri Lanka.
  3. Rantakaupunki Mirissa on pieni ja suosittu rantalomakohde, johon monet ovat ihastuneet. Jos et pidä ruuhkaisista rannoista, etsi tiesi Secret Beachille. Paikalliset osaavat neuvoa tien laguunimaiselle rannalle, jonne vain harvat turistit ovat eksyneet.

Leppoisaa rantalomaa kaipaava suuntaa Mirissan biitseille.
Leppoisaa rantalomaa kaipaava suuntaa Mirissan biitseille.