Amsterdamin Lloyd Hotel & Cultural Embassy on kunnianhimoinen kulttuuriviritelmä, jossa voi yöpyä 1--5 tähden huoneissa.

Amsterdamin Lloyd Hotel & Cultural Embassy on kunnianhimoinen kulttuuriviritelmä, jossa voi yöpyä 1--5 tähden huoneissa.

Jos rikas mutta boheemi Niklas Herlin perustaisi Suomeen hotellin, se voisi olla jotain tällaista. Tämä tulee mieleen Lloyd-hotellin hississä, joka on Kone-yhtiön valmistama.

Lloyd-hotellissa on 117 huonetta alkaen yhdestä tähdestä viiteen tähteen asti. Halvimmissa ei ole omaa suihkua vaan suihku sijaitsee käytävällä. Silti yhden tähden huoneetkin ovat kauniisti ja kekseliäästi sisustettuja. Viiden tähden huoneesta voi löytää jopa flyygelin ja muuta luksusta.

Omassa neljän tähden huoneessani oli iso avara kylpyhuone ison eteisen ja ison makuuhuoneen välissä. Näköala viidennestä kerroksesta on huikea kahteen suuntaan. Olin kiitollinen minua odottavasta lautasellisesta makeita appelsiineja, omenoita ja rypäleitä. Lisäksi rakastuin isoon valkeaan muovijakkaraan, jonka sisällä oli lamppu.

Pitkään mietin, lähteäkö lähibaariin, joka näytti vetävän puoleensa hyväntuulisia amsterdamilaisia kuin magneetti. Lopulta kuitenkin jäin untuvapeiton alle romanttisesti viimeisteltyyn korkeaan huoneeseeni matkalukemiseni Eat Pray Love -kirjan kanssa.

Aamupala kymmentä eri kansallisuutta edustavan matkailijan kanssa herätti huomaamaan, miten jokainen ilahtuu herkkuja notkuvasta pöydästä ja rennoista tarjoilijoista. Lloydissa työskentelee ihmisiä, jotka kaatavat kahvia hymyillen ja nauttivat silmin nähden voidessaan kantaa noutopöytään kerta kerralta pulleampia voisarvia ja värikkäämpää hedelmäsalaattia.

Vuonna 2004 avatun hotellin tilat inspiroivat hotellivieraita paitsi rupattelemaan keskenään ja löytämään uusia ideoita myös tutkimaan hotellirakennuksen historiaa. Portaikkoon on pystytetty menneisyysaiheinen näyttely. Tyylikäs tiilitalo rakennettiin 1920-luvulla alun perin siirtolaisten välietapiksi heidän matkallaan Yhdysvaltoihin. Itä-Euroopan nuoret, vanhat ja lapset lepäsivät ja odottivat talon suojissa pitkälle laivamatkalle pääsyä. Tuon vaiheen jälkeen talo toimi muun muassa nuorisovankilana ja taiteilijoiden työskentelytilana. Siinäpä on historian siipien suhinaa enemmän kuin yhden yön hotelliuniin.

http://www.lloydhotel.com/

Maria Rinne, kuva Lloyd Hotel

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.