Lähes kolmenkymmenen tunnin lentomatkan jälkeen laskeuduimme vihdoin Tahitiin. Mitä löysimme?

Lähes kolmenkymmenen tunnin lentomatkan jälkeen laskeuduimme vihdoin Tahitiin. Tarkoituksenamme oli tutustua Polynesian saariin Tahitiin ja Mooreaan. Pääkaupungin Papeeten keskustassa sijaitsevasta satamasta ostimme lauttaliput Mooreaan, josta olimme varanneet majoituksen neljäksi päiväksi. Puolen tunnin matkan jälkeen rantauduimme saarelle. Edessäni avautuva upea näkymä sai minut haukkomaan henkeäni. Moorean vehreä kauneus, jylhät vuoret ja valkoiset hiekkarannat tekivät valtavan vaikutuksen ensikertalaiseen.

Risteily Moorean syvänturkoosissa laguunissa on mahtava elämys. Olimme seilanneet jo jonkin aikaa, kun ankkuroimme keskelle laguunia. Pysähdyksen tarkoitus paljastui, kun kippari kaivoi pussista kalanpaloja ja levitti ne veteen. Hetken kuluttua veneen ympärillä kierteli kymmenien riuttahaiden parvi. Meidän oli määrä laittaa maski ja snorkkeli päähän ja hypätä niiden sekaan. Riuttahait eivät käy ihmisen kimppuun, mutta Tappajahai tuli silti mieleen. Vartin snorklaamisen jälkeen meidät viitottiin takaisin veneeseen. Risteilyn viimeinen kohde oli pieni Motu Tiahuran saari. Rantauduimme sen puuterihietikolle, jonne meille katettiin hedelmäinen lounas. Lopun aikaa löhöilimme rannalla ja snorklasimme.

Olimme saapuneet Tahitiin heinäkuussa Heiva -festivaalin aikaan. Saarelaiset kaikkialta Ranskan Polynesiasta kokoontuvat silloin kuukaudeksi Tahitiin kilpailemaan perinteisissä polynesialaisissa lajeissa, kuten tahitilaisessa tanssissa, laulussa ja urheilussa. Näiden lajien lisäksi kilpaillaan kookospähkinän avaamisessa, melonnassa ja hedelmien kannossa. Oheistapahtumia ovat käsityötorit ja näytökset, joissa valmistetaan perinteistä tapa -kangasta, samoin tulityö- ja tatuointinäytökset.

Polynesiassa saarelta toiselle hyppely voi tuntua houkuttelevalta ajatukselta. Ensikertalaiselle suosittelisin kuitenkin matkaa vain muutamalle saarelle, ettei aikataulu käy liian tiukaksi. Kaksi viikkoa on liian lyhyt aika matkustaa maapallon toiselle puolelle, mutta kolmessa viikossa paratiisisaarten tunnelmasta ehtii jo nauttia kunnolla.

Hyviä tuliaisia Tahitista:

Heivan käsityötorin lisäksi parhaat ostokset ja tuliaiset hankimme Papeeten kauppahallista. Rue du 22 Septembren ja Rue F Cardellan välissä sijaitsevassa korttelissa halli aukeaa yleensä aamuviideltä. Tuoreiden hedelmien ja kalan lisäksi myynnissä on polynesialaisia käsitöitä, koriste-esineitä, koruja, puuveistoksia ja kauniita kukkakuosisia pareoita eli kietaisuhameita.

Hyväksi havaittu ostos oli monoi, paikallinen tuoksuöljy. Se valmistetaan muun muassa kookosöljystä, trooppisista kukista ja santelipuusta. Tahitilaiset käyttävät monoita hiusöljynä, aurinkovoiteena, ihovoiteena, kosteusvoiteena, hajusteena ja jopa hyttyskarkotteena. Yhden 150-200 millilitran pullon hinta oli noin 3-4 euroa.

Teksti ja kuva: Tytti Laakso

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 8/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.