Miljoonat villieläimet ja tuhannet jeepit vaeltavat vuosittain halki maailman hienoimman luonnonpuiston. Big five helposti, big nine ei myöskään tuota vaikeuksia.

Miljoonat villieläimet ja tuhannet jeepit vaeltavat vuosittain halki maailman hienoimman luonnonpuiston.

Lämmin tuuli puhaltaa aamuvarhaisella Serengetin tasangolla Keski-Tansaniassa. Akasiapuun katveessa makaa viisi leijonaa. Neljä kirahvia astelee kauempana puiden siimeksessä rauhallisesti kuin ne olisivat matkalla sunnuntaikirkkoon. Maailman hienoimmassa luonnonpuistossa ne voivat kulkea päiväkausia ilman ihmisen asettamia rajoja.

Uudenmaan läänin kokoinen Serengeti muodostaa yhdessä Kenian Masai Maran kanssa maailman viimeisen luonnollisen villieläinten laidunekosysteemin.

Big nine helposti

Tansanian huippukohteet Serengeti, Ngorongoro, Manyarajärvi ja Tarangire täyttävät vaativan luontomatkailijan unelman. Big five eli leijona, leopardi, norsu, sarvikuono ja kafferipuhveli tulevat safareilla vastaan melko varmasti. Vaikeuksia ei myöskään tuota big nine - edellisten lisäksi kirahvi, gepardi, seepra ja virtahepo.

Täkäläisistä pedoista ihmiselle vaarallisimmat ovat yllättäen virtahepo, puhveli ja krokotiili. Leijona käy harvoin ihmisen kimppuun.

Vilskettä kraatterissa

Ngorongoro on 300 neliökilometrin laajuinen tulivuoren kraatteri. Alueella elelee maapallon tihein suurpetokanta, sillä 1 700 metrin korkeudessa on myös laumoittain seeproja ja gnuita.

Punaisiin viittoihin pukeutuvat masait paimentavat karjaansa Ngorongoron ympäristössä. Egyptin ja Sudanin rajamailta parisataa vuotta sitten saapunut paimentolaiskansa elää osin vielä yksinkertaisissa majoissaan ja sytyttää tulenkin tuluksilla.

Savannien metusalemit

Apinanleipäpuu voi elää parituhatta vuotta, ja sen ympärysmitta voi paisua 12 metriin. Savannin metusalemeja näemme etenkin Manyarajärven lintuparatiisissa sekä kirahvien ja norsujen Tarangiressa.

Tarangiressä asuvat Tansanian suurimmat norsulaumat. Täälläkin eläinten luontainen vaellusmahdollisuus on umpeutumassa. Vain yksi vaellusreitti on enää vapaana, sillä asutus kasvaa kiinni puistoon.

Terveenä safarilla

- Perusrokotusten lisäksi suositellaan hepatiitti A-suojaa.
- Malarianestolääkitys ja keltakuumerokotus ovat välttämättömiä, ota rokotuskortti mukaan.
- Suojaudu hyttysiltä ja auringolta.
- Juo vain pullotettua vettä ja huolehdi käsihygieniasta.

Teksti ja kuva: Eija Varjonen-Lukkari

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 6/2008

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.