Värikkäitä markkinoita, eksoottisia kyliä ja vehreitä vuoria – Pohjois-Thaimaahan on helppo piipahtaa Bangkokista tai rantalomalta.

Pohjois-Thaimaan kylät ovat  puolittain eristyneitä ja sijaitsevat pohjoisen rajaseuduilla, etenkin Chiang Rain ja Nanin provinsseissa. Ne tavoittaa bussilla, junalla tai lentäen.

Matkanteko on välillä yhtä hienoa kuin päämäärä. Bussin ikkunan takana vuorottelevat rehevän kasvillisuuden verhoamat vuoret, kukkulat, laaksot ja joet. Riisipellot vaihtuvat hedelmäpuiksi ja vihannesviljelmiksi.

Kylissä asuu ainakin kymmenen eri vuoristoheimoa. Heimot puhuvat eri kieliä ja eroavat toisistaan myös perinteiltään, elintavoiltaan ja uskomuksiltaan. Monet niistä ovat saapuneet aikojen kuluessa Myanmarista, Kiinasta ja Laosista.

Kirjailtuihin perinneasuihin pukeutuneita vuoristoheimolaisia näkee kaupunkien markkinoilla myymässä käsitöitä ja teiden varsilla kauppaamassa vihanneksia.

Kylissä voi myös vierailla, yleensä paikallisoppaan kanssa. Vierailu tuntuu mukavalta, jos se tehdään pienessä ryhmässä ja heimon kieltä taitavan oppaan  kanssa. Kyläläiset saavat tärkeitä lisäansioita matkailijoille myymistään käsitöistä ja lapset tietysti ilahtuvat pienistä tuomisista.

Nai Soin kylässä asuu kayan-heimon naisia, joiden kaulaa koristavat monet painavat messinkirenkaat. Ne painavat solisluita alas niin, että kaula näyttää venyvän luonnottoman pitkäksi.

Naiset ovat renkaineen ja runsaine koruineen eksoottisen näköisiä ja heistä on tullut suosittu nähtävyys. He hymyilevät urheasti kameroille ja vastaavat  väsymättä vierailijoiden ihmetteleviin kysymyksiin – monet kylässä osaavat englantia.

Matkoja  Helpointa on lentää Bangkokiin ja jatkaa sieltä lentäen, junalla tai bussilla esimerkiksi Chiang Maihin. Suorat lennot Helsinki–Bangkok–Helsinki alkaen 800 euroa. Esimerkiksi Air Asialla ja Nok Airilla on päivittäin useita lentoja Bangkokin ja Chiang Main välillä, meno-paluu alkaen noin 60 euroa.

www.airasia.com

www.nokair.com

Mira Jalomies  Kuva Peppe Mancuso

Lue lisää Pohjois-Thaimaasta Matkaoppaan numerosta 1/2011.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.