Saavuimme Delhiin krikettikuumeen roihutessa valtoimenaan. Krikettikuumeen rajuutta on melkein yhtä vaikea käsittää kuin Intian yhteiskunnallisia ristiriitoja.

Saavuimme Delhiin krikettikuumeen roihutessa valtoimenaan. Krikettivimman mahtia on melkein yhtä vaikea käsittää kuin Intian sosiaalisia eroja.

Delhi eli oikeammin New Delhi on Intian pääkaupunki. No siinä nyt ei ole mitään uutta, mutta kohta se on myös maailman väkirikkaimman maan pääkaupunki. Kiina on kuuluisa yhden lapsen politiikastaan, mutta Intia "sallii" perheeseen kaksi lasta. Ja mieluummin poikia kuin tyttöjä.  Eihän tytöistä ole kriketin pelaajiksi. 

Saavuimme Delhiin krikettikuumeen huippuhetkillä. Ensin kaatui perivihollinen Pakistan ja sitten Sri Lanka. Televisiota tuijottaa herkeämättä lähes miljardi intialaista.  Maajoukkuepelaajia palvotaan yli muiden.

Filmitähtösiäkin Intiassa riittää, sillä maassa tehdään kolme elokuvaa päivässä.  Suosituimpiin elokuviin pitää varata liput viikkoja etukäteen. Vasta suuri valkokangas saa loputtomat tanssikohtaukset ja laulut sädehtimään. Televisioruutu on näille musikaaleille liian ahdas. Ja jostain syystä taustalla on lähes aina lumihuippuiset vuoret.

New Delhi on yllättävän väljästi rakennettu. Bulevardi jonka varrelle lähes kaikki lähetystöt on istutettu, on lähes loistelias jo kukkaistutuksien puolesta. Presidentin palatsissa on 364 huonetta ja ympyränmuotoinen parlamentti nykyaikainen. Täälläkin on Gate to India eli Intian portti.

Mihin Intia on menossa? Puuvillatehtaat ovat historiaa. Autoteollisuus hakee ulkomaanmarkkinoita, mutta nopeimmin kasvaa palveluteollisuus.  Suomalaisia yrityksiä on Intiassa sata ja toinen sata edustettuina agenttien kautta. Chennai on maan "piilaakso".  Nokia työllistää siellä 20 000 henkeä.  Monet yritykset ovat sijoittaneet puhelinmarkkinointipalvelunsa Intiaan.  Kun eksyt Englannissa, erinomaista englantia puhuva intialainen opastaa sinut takaisin oikealle tielle.

Osa Intian väestöstä on koulutettu maailman parhaissa yliopistoissa, ja keskiluokallakin on varaa matkustaa maailmalle. Löytyy Intiasta kurjuuttakin, ja kastijärjestelmä hylkii huono-osaisia vielä pitkään.

Tällä retkellä näen Intiasta vain sen hyvän puolen. Ystävällisiä ihmisiä, hyväntuulisia ja auttavaisia. Sinne palaan mielelläni uudelleen. Ehkä ensi vuonna.

Markku Helismaa

Markku Helismaa pitää kirjoista, musiikista ja ruoasta ja varsinkin matkustamisesta. Ei bongaa maita vaan matkakokemuksia. Lentämisen vaihtoehtoina kokeillut rahtilaivoja Kiinaan ja Chileen ja viimeksi junaa kuukauden Balkanilla. Jo ensimmäisellä laivareissulla slow travel eli hidas matkustaminen alkoi kiinnostaa tosissaan. Kaksi suosikkia ylitse muiden: Lappi Jäämeren rantojen ohella sekä Ranskan Välimeren kaupungit Provencen ja Pyrenneitten välissä.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.