Mustikkaa, vadelmaa ja karhunvatukkaa -- vai sittenkin mansikoita? Marjamatkalle valmistautuva löytää lempimarjansa myös kuohuviineistä.

Mustikkaa, vadelmaa ja karhunvatukkaa -- vai sittenkin mansikoita? Marjamatkalle valmistautuva löytää lempimarjansa myös kuohuviineistä.

Marja-aikaa odotellessa tunnelmaa voi nostaa tilaamalla pullon chileläistä NVY Berries -kuohuviiniä (8,90 €, 0, 75 litraa). Juoma tuli Alkon tilausvalikoimaan 7. kesäkuuta.

Viinitalo Vina Valdivieso sijaitsee Andeilla Central Valleyn alueella. Ilmasto siellä on kuiva ja aurinkoinen, yöt ovat kylmiä. Uutuuskuohuviiniin on käytetty semillon- ja chardonnay-rypäleitä. Kuplien luvataan olevan "luonnollisia ja kestäviä" charmat-tankkikäymismenetelmän ansiosta. Käymisen jälkeen juoma jäähdytetään --3-asteiseksi, ja siihen lisätään mustikkaa, vadelmaa ja karhunvatukkaa.

Jos mansikka on mieluisin marja, kannattaa kokeilla chileläistä Fresitaa (9,98 €, 0,75 litraa). Sen rypäleet ovat moscatel, chardonnay, sauvignon blanc ja alicante bouschet.

Molemmat juomat sisältävät aitoa marjasosetta, joten ne pitää sekoittaa ennen korkin irrottamista kääntelemällä pulloa varovasti.

Ennen tarjoilua kuohuviinit jäähdytetään hyvin. Nopeinta on käyttää viinijäähdytintä, joka on täytetty puoliksi jäillä, puoliksi kylmällä vedellä. Näin juoma jäähtyy sopivaksi eli noin 5--8-asteiseksi 20 minuutissa. Jääkaapissa tähän kuluu aikaa 2--3 tuntia. Fresitan tuottaja suosittelee pullon panemista pakkaseen 60 minuutiksi, jotta juoma saadaan 4--6-asteiseksi.

Tiesitkö?
- Yli puolet (56 %) suomalaisista aikuisista harrastaa marjastusta keskimäärin seitsemän kertaa marjastuskauden aikana. Lähde
- Marjastuskausi alkaa yleensä kesäkuun loppupuolella: ensimmäisenä kypsyvät mustikat.
- Mansikkaviikkoa vietetään 5.--11.7.

Testiryhmän sensuroimattomat kommentit uudesta NVY Berries -kuohuviinistä
- Tuoksu tuo mieleen lapsuuden vadelmakarkit.
- Kuin karkki.
- Tähän ei voi suhtautua kuin alkoholiin.
- Pitäisi nauttia tosi kylmänä.
- Mehumainen, aivan liian makea minun makuuni.
- Tyttöjen limppari.
- Ei humalahakuisille.
- Tulee yrjö ennen kuin humala.
- Nykyajan minttusuklaalikööri.
- En varmana ostaisi.
- Nuorten naisten lähtöjuoma, etkoille.
- Saman valmistajan Passion oli parempi, raikkaampi.
- Tosi hyvä, sopii varmaan kesäterassilla mansikoiden kanssa, vähän kermavaahtoa päälle. Lämmin kesäilta, jazz soi taustalla.
- Mimmien perjantaipalaveriin.
- Kaunis väri.
- Jälkimaussa kiva potku.

Lähteet
Näin avaat kuohuviinin, Alko

NVY Berries, Alko

Fresita, Alko

Boolivinkkejä
http://www.viinimaa.fi/fi/altia+akatemia/boolivinkit/kesan+raikkaimmat+boolit

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.