Oceans on ranskalais-yhdysvaltalainen elokuva, jolla on sanoma: suojele valtameriä. Suosittelemme sen katsomista kaikille ennen rantalomakauden alkua.

Oceans on ranskalais-yhdysvaltalainen elokuva, jolla on sanoma: suojele valtameriä. Suosittelemme sen katsomista kaikille ennen rantalomakauden alkua.

Vähintään kolmemetrinen ja tuhatkiloinen mursu huojuu vedessä pystyasennossa. Se pitää evien avulla sylissään satakiloista pienokaistaan. Valas rimpuilee kalastajien verkossa. Metrin mittaiselta hailta leikataan evät narulle kuivumaan. Silvottu kala viskataan veteen, jossa se verta vuotaen hiljalleen vaipuu pohjaan, vielä elossa, vaimeasti sätkien. Pohjahiekka rapisee, kun ravut lähestyvät toisiaan sirosti askeltaen. Ne kerääntyvät valtaviksi kasoiksi -- elokuvassa ei selviä miksi.

Tarvittiin 50 miljoonaa euroa, jotta kahden Jacquesin ohjaama dokumenttielokuva Oceans saatiin valkokankaalle. Neljän vuoden aikana tekijät matkustivat yli 50 kuvauspaikkaan, maailman kaikille valtamerille. He kuvasivat yhteensä 80 lajia syvemmällä kuin vedenalaista elämää on koskaan aikaisemmin kuvattu, näkymiä, joita ei ole nähty.

Aallot pärskyvät niin voimakkaasti, että painaudun pelosta penkkiin. Olennon, jonka nimeä en tiedä, limaiset lonkerot lähestyvät minua. Onneksi rumilusta kiinnostaa enemmän värikäs kala kuin hengityksensä pysäyttänyt elokuvakatsoja. Peto ahmaisee kalan suuhunsa nopeammin kuin ehdin nähdä.

Oceans-elokuva ottaa kantaa luonnon puolesta. Suojeluhalu on nyt voimakkaampi kuin koskaan, sanoo elokuvan kertoja. Kuvassa kuusikymppinen mies ja kymmenvuotias poika kävelevät museossa salissa, joka on täynnä täytettyjä eläimiä. Kaikki sukupuuttoon kuolleita.

Elokuvan viesti on selvä: varaplaneettaa ei ole. Pidetään huolta tästä ainoastamme. Mallia olisi voinut näyttää vaikka tämä Disney-yhtiön tuella työskennellyt Oceans-tiimi: budjetista olisi voinut leikata edes kymmenesosan merten suojeluun. Säästöä olisi syntynyt jättämällä kuvaamatta kaikki pitkät pappa ja poika -kävelykohtaukset sekä laivat kulkevat myrskyssä -osuudet sisällön kärsimättä. Rahaa olisi voinut käyttää myös biologin palkkaamiseen, jotta hän olisi kirjannut lajien nimet vilahtamaan kuvassa. Se tuskin olisi vaimentanut elokuvan visuaalista voimaa. Sen verran rajua vedenalainen meno on. Äänimaailma ansaitsee erityiskiitoksen: mönkijöiden maiskutus ja merileijonien örinä saavat katsojan hykertelemään.

Suosittelen elokuvaa kaikille, ei kuitenkaan alle 7-vuotiaille tai hyvin herkille henkilöille. Disneynature-sarjassa on aiemmin ilmestynyt elokuva nimeltä Earth.

Ohjaus Jacques Perrin ja Jacques Cluzaud, ensi-ilta 8.4., kesto 1 t 40 min.

http://www.finnkino.fi/Event/298520/?tm=15%3A06&area=1029&dt=07.03.2011

Viralliset sivut http://www.disney.com/oceans

Katso traileri http://www.imdb.com/video/imdb/vi1646593049/

 Maria Rinne Kuvat Oceans-elokuvasta.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.