Helsingistä Tallinnaan on vain pieni pyrähdys, joten lyhyessäkin ajassa ehtii paljon.
Helsingistä Tallinnaan on vain pieni pyrähdys, joten lyhyessäkin ajassa ehtii paljon.

Kun matkustaa lähelle, ehtii perillä paljon lyhyessäkin ajassa. Kokeile vaikkapa pastanauhaa pyörittelyä kokin kanssa.

Taikinaköntti muuttuu siistiksi levyksi, kun kokki Davide Alberoni pyöräyttää sen pari kertaa pastakoneen läpi. Sitten hän kierittää taikinan rullaksi, jonka leikkaa nauhoiksi, fettuccineiksi. Näyttääpä helpolta. Kokeilen perässä, mutta taikina ei taivukaan amatöörin käsissä.

– Ei noin! Davide huutaa ja opastaa italian ja englannin sekoituksella, kuinka veitsi pitää liu’uttaa rullan läpi.

Nyt alkaa sujua. Lopulta kippaamme kattilaan keon ihan itse tehtyä pastaa. Se maistuu ja tuoksuu taivaalliselta tomaattikastikkeen kanssa.

Alberonin tuorepastakurssit ovat Sikke Sumarin perustaman kokkikoulu Köökin hittituote. Koulu avasi ovensa syksyllä Tallinnan vanhassakaupungissa, kauniisti remontoidussa vanhassa holvihuoneistossa.

Perhe, ystäväpiiri tai työporukka voi tilata itselleen räätälöidyn kokkikurssin. Tuorepastan sijaan voi perehtyä vaikka viiriäisen valmistukseen tai suklaan eri vivahteisiin.

Kurssi kestää yleensä iltaviidestä kahdeksaan, sen jälkeen nautitaan työn tuloksista. Kokkauspöydän ääreen mahtuu enimmillään 12 ihmistä, mutta suurempi ryhmä voidaan jakaa eri puuhiin.

Köök on sukua Saarenmaalla toimivalle Namastelle, jossa Sikke ja Davide ovat isännöineet suosittuja harrastajakokkien kursseja jo kolme kesää.

Tärppejä Tallinnan

Keskiaikaiset yöunet

Jos Tallinnassa piipahtaa vain päiväristeilyllä, yöelämä ja tasokkaat illallisravintolat jäävät testaamatta. Kannattaa jäädä yöksi ja valita hotelli, joka on elämys sinänsä. Vanhankaupungin tunnelmallinen majapaikka on Viru Inn, joka toimii keskiaikaisessa talossa. Kaikki 16 huonetta ovat erilaisia; niitä yhdistää vain romanttinen, antiikkivaikutteinen sisustus. Ei ihme, että hotellin sviitti on usein hääyökäytössä.
Viru Inn, Viru 8. Kahden hengen huoneet alkaen 200 €/yö.

Hunaja hellii

Selkää kihelmöi, kun sille leviää viileää hunajaa kauneushoitola City Spassa. Iho venyy, kun rakeinen hunaja kuorii sen pintaa. Sitten hierojan riuskat sormet uppoavat hartioihin. Taivaallista! Hoidolla on kuulemma myrkkyjä poistava vaikutuskin.
City Spassa on tarjolla myös kookosmaitokuorintaa, kuumakivihoitoa ja tiibetiläistä aromaterapeuttista hierontaa. Moderni hoitola ei ole kaupungin halvimpia, mutta varmasti viihtyisimpiä.
City Spa, Rävala 4. Puolen tunnin hunajahieronta 35 €. Saunaosasto 32 €.

Kiehtova käsityökatu

Tallinna on käsitöiden ystävän mekka. Jos haluaa ostaa laatutavaraa tai vain seurata lasinpuhallusta ja hatuntekoa, kannattaa kävellä pieni Katariinan käytävä (Katariina käik) päästä päähän. Katariinan kiltaan kuuluvat käsityöläiset ja taiteilijat valmistavat ja myyvät töitään keskiaikaisissa verstaissa. Hinnat ovat kohtuulliset.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.