Kokenut toimittajakaksikko Pirkko Vekkeli ja Liisa Jäppinen lupaavat kirjansa kannessa tekevänsä erilaisen vaelluksen Santiago de Compostelaan. Toteutuiko lupaus?

Kokenut toimittajakaksikko Pirkko Vekkeli ja Liisa Jäppinen lupaavat kirjansa kannessa tekevänsä erilaisen vaelluksen Santiago de Compostelaan. Toteutuiko lupaus?

Kävelysauvat, rinkat, päivänkakkaraa puskeva piennar ja kaksi kiireetöntä vaeltajaa. Tästä lähdetään pyhiinvaellukselle. Liisa kuvaa: "Toinen on heittäytyjä, toinen varmistaja. Yhdessä he muodostavat hyvän parin."

Erilainen vaellus tarkoittaa, ettei tarvinnut suorittaa vaellusta vaan oli lupa kulkea hitaasti. Reitti eli tie eli camino oli 800 kilometrin matka Pyreneiltä Santiago de Compostelaan Espanjaan. Matka kuljettiin neljässä osassa viiden vuoden aikana.

Kirjassa Pirkko ja Liisa kertovat päiväkirjamaisesti havainnoistaan matkan varrelta. Lause on kevyt. Tyyli on reipas. Tätä rataa:

-- Pirkko marssii vaellusvarusteissaan, rinkkoineen sadeviittoineen kaikkineen kauppaan, ostaa ikkunassa näkemänsä mustat ballerinat -- sovittamatta niitä -- ja pulpahtaa myymälästä kadulle kengät muovipussiin käärittynä. Kun kengät on saatu tungetuksi Pirkon rinkkaan, aikaa on kulunut noin kolme minuuttia!

-- Käväisen vielä kysymässä, saanko ottaa kuvan miehestä ja koirasta. "Sopiihan se". "Ja mitkä ovat nimenne?" "Pedro ja Erkki." "Erkki!? Sehän on suomalainen nimi!" "Tiedän", Pedro sanoo.

-- ...polku johdattaa kohti uutta nousua Matagrandelle. Nimeän sen suomeksi Isotapoksi. Nousu on aika ankara, lyhyellä matkalla kohotaan 1 082 metrin korkeuteen, ja tie on kivinen.

-- Olla läsnä sekä maisemassa että itsessään -- kiireettömästi. Tämä on onnea!

Tekstistä välittyy luottavainen asenne jalkapatikkaan, elämään ja Espanjaan. Kirja vetää jokaista kulkemaan omia polkujaan, caminoa tai muita.

Kirjan loppuun on kätketty käytännöllinen opas, joka on nimetty Vaellusaakkosiksi. Siitä selviää esimerkiksi, miten selviää reissusta rakoitta: kahden sukan tekniikalla ja säännöllisellä jalkarasvauksella. Paras vaellusajankohta on kirjoittajien mukaan huhti-toukokuu. Menu peregrino, edullinen pyhiinvaeltajamenyy viinin kera, löytyy matkalla joka ravintolasta. Ota mukaan naru ja pyykkipoikia. Seiska miinuksenkin kunnolla pärjää jalan 800 kilometriä. Ennakkosuunnitteluksi riittää miettiä kolmea ämmää: Milloin? Mistä? Miten? Eli ajankohta, lähtöpaikka ja miten sinne pääsee. Lähdetäänkö?

Maria Niemi

Pirkko Vekkeli ja Liisa Jäppinen: Tätinä taipaleella, erilainen vaellus Santiago de Compostelaan. Helsinki-kirjat, 2012. Hinta 22 €.

 Lisätietoa

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.