Matkaopas-lehden ensimmäinen blogin kirjoittaja on Markku Helismaa, joka kiertää maailmalla hitaasti nautiskellen. Nyt mennään Ranskassa. Lue hyvät vinkit.

Olin keväällä Montpellierissä kolmisen kuukautta. Taisi olla jo viides kerta putkeen. Kaupunki on 125 kilometriä luoteeseen Marseillesta, jonne lentää edullisesti. Välilasku on Pariisissa, Amsterdamissa tai Münchenissä yhtiöstä riippuen. Montpellierin lennot ovat kalliita. Yli puolta kalliimpia kuin Marseillen lennot, ja joskus vieläkin kalliimpia.

Junallakin pääsee Marseillesta Montpellieriin, mutta yleensä vuokraan Marseillesta pienen auton. Nyt kolmeksi viikoksi. Ilman navigaattoria oikeata moottoritietä on vaikea löytää.  GPS-laitteenkin voi vuokrata, jos ei ole omaa matkassa. Europcarin sisällä toimii edullinen Auto Europe, jota voin suositella.

Ranskan matkailusesonki loppuu syyskuun puolessa välissä ja alkaa uudelleen vasta kesäkuun lopussa. Heinä- ja elokuu ovat erittäin kuumia Välimeren kupeessa ja hinnat pilvissä.

Talon tai huoneiston vuokraamisessa olen käyttänyt Abritel-nettipalvelua. Vuokraus suoraan omistajalta, ja aina kannattaa tinkiä. Kevättalvella vuokrasin Montpellieristä asunnon 500 eurolla kuukausi. Sähköt, nettiyhteys ja vesi sisältyivät vuokraan, keittiössä kaikki tarpeelliset ja tarpeettomat välineet. Kävellen keskustaan 10 minuutissa. Naapurit olivat lähinnä algerialais- ja marokkolaistaustaisia. Kyllä naurua piisasi, kun Pohjolan mies kulki kaupunkisortseissa helmikuussa.

Montpellier on 250 000  asukkaan mukava kaupunki, jossa on 60 000 opiskelijaa lukemassa lääketiedettä tai hankkimassa kaupallista koulutusta syksystä kevääseen.  Muutaman suomalaisenkin olen tavannut täällä vuosien mittaan.

Kulttuurikeskus Le Corum on rakennettu suomalaisesta punagraniitista. Place de Comédie (kuvassa) on keskustori. Kahviloita, ravintoloita ja päivittäin mitä erikoisempia tapahtumia. Näyttelyitä, perinneruokatapahtumia ja urheiluesityksiä. Espresson tai oman suosikkini noisetten (kuumaa maitoa ja espressoa) saa parilla eurolla, ja aika kuluu ihmisiä katsellessa.Kaupungissa on melko vähän museoita, mutta Ranskan vanhin kasvitieteellinen puutarha on mielenkiintoinen. Sillä on ikää yli 500 vuotta.

 

Place de Comédie -aukiolla on valtava kirjakauppa Sauramps. Turistitoimistosta aukion laidalta sain osoitteen myös erikoiskirjakauppaan, joka myy vain englanninkielisiä kirjoja. Musiikkikauppa Virgin toimiii samassa rakennuksessa kuin kauppahalli. Mielenkiintoisia kauppoja molemmat. Kävelykatuja on runsaasti.

Arles ja Nimes ovat täynnä roomalaista kulttuuria. Avignonista en jostain syystä erityisemmin piitannut. Pyrenneiden suuntaan on paljon katsottavaa. Toulouse, Carcassone ja itse reissu vuorten yli Andorraan ovat mainioita. Viisi tuntia autolla, matkaa alle 400 kilometriä. Espanjaan autoilevat tuntevat myös Perpignanin, josta näkee jo Pyrenneiden huiput. Ruokakulttuuri on espanjalaisvaikutteinen, ja vaikutus vahvistuu, mitä lähemmäs rajaa tullaan. Espanjalaiset hallitsivat aluetta pitkään.

Languedoc-Roussilonin maakunta on toimittanut jo puolitoista vuosisataa Ranskan pöytäviinit.  Edullisimmat viinit saa suoraan viljelijöiltä. Viiniteollisuus on täällä päin vaikeuksissa. Uudet viinimaat kilpailevat rajusti, ja viininkulutus omassa maassa on kääntynyt laskuun. Vesi on syrjäyttänyt ruokapöydissä halvat pöytäviinit. Ilmaston lämpeneminen vie viiniviljelmiä itää kohti.

Bordeaux’n viinit ovat nykyään muodissa ja niiden laatu on erinomainen. Kaupungissa on huippunykyaikainen raitiovaunuliikenne ja pääteasemilla kaupungin laidoilla on paljon pysäköintitilaa. Odysseumin alueelta pääsee viidessä minuutissa keskustaan.

Suoraan pohjoiseen aurinkomoottoritie ylittää Millaun. Kaupunki ylpeilee uudella jättiläissillallaan, joka on turistinähtävyys. Toinen kaupungin nähtävyys on Canal du Midi. 1680-luvulla rakennettu kanava joka yhdistää Atlantin ja Välimeren. Ei mahdu maailman seitsemän ihmeen joukkoon, mutta kympin sakkiin varmasti. Kirjailija Göran Schildt taisi purjehtia sen läpi matkallaan Suezille.

Golfkenttiä on kymmenisen alle puolen tunnin päässä kaupungista. Hyvää ruokaa, ja Espanjaan verrattuna todella edullista peliä.

Montpellier on myös portti Välimeren rantaan. Sieltä löytyy uskomaton luonnonsuojelualue Camargues, hieno muurin ympäröimä Aigues Mortes ja valtavat suolavuoret. Mutta niistä ensi kerralla.

Au revoir
Marku Elisman (näin nimeni äännetään Ranskassa)

Matkaoppaan pitkäaikainen avustaja Markku Helismaa pitää lukemisesta, musiikista, ruoasta ja ylitse muiden matkustamisesta. Ei bongaa maita vaan matkakokemuksia. Lentämisen vaihtoehtoina kokeillut rahtilaivoja Kiinaan ja Chileen ja viimeksi junaa kuukauden Balkanilla. Jo ensimmäisellä laivareissulla slow travel eli hidas matkustaminen alkoi kiinnostaa tosissaan. Kaksi suosikkia ylitse muiden: Lappi Jäämeren rantojen ohella sekä Ranskan Välimeren kaupungit. Ei niinkään Nizza vaan alueet Provencen ja Pyrenneitten välissä.

 

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.