Agadirin rannalta kannattaa tehdä syrjähyppy Taroudantiin, aitoon itämaiseen kaupunkiin. Se on Marrakechin pikkusisko kokonsa puolesta, isoäiti ikänsä puolesta.

Agadirin rannalta kannattaa tehdä syrjähyppy Taroudantiin, aitoon itämaiseen kaupunkiin. Se on Marrakechin pikkusisko kokonsa puolesta, isoäiti ikänsä puolesta.

Pölyinen, valoisa Taroudant ja sen vanhakaupunki sopivat täydellisesti päivävierailuun. Kuudessa tunnissa näkee jo paljon, toisaalta ei vielä mitään. Pysähdymme keskusaukiolle vehreiden puiden varjoon seuraamaan hälinää – aukion laidalla on ravintoloita ja kahviloita.

Meitä kiinnostaa Palais Salam -hotelli. Vanhasta riadista, ylellisestä perinnetalosta, tehty romanttinen kylpylähotelli on aivan kiinni vanhassa muurissa. Sisäpihalla muurin suojassa voi nauttia aamiaista tai loikoilla ­vanhalla ­uima-altaalla. Allasta reunustavat viisimetriset kaktukset ja kauniit puut. Marokko on koristekaakelien paratiisi ja ­Palais Salam kuin marokkolaisen kaakelitarjonnan huippunäyttely. Yö kahden hengen huoneessa aamiaisineen maksaa noin 85 euroa.

Pienen budjetin matkailijalle suosittelen keskusaukion Hotel Cafe Restaurant Roudania, jonka huonekoko vaihtelee, mutta omaa suihkua tai vessaa ei ole. Yön hinta on neljästä seitsemään euroa.

Roudanin alakerran ravintolassa kolmen ruokalajin ateria – salaatti, kebab ja jälkiruoka – maksaa kuusi euroa. Omistaja loukkaantuu, kun tilaamme vain virvoitusjuomaa. Kamal on ehdottanut tätä ravintolaa, selvästikin tuntien omistajan. Vaihdamme kuitenkin paikkaa.

Heti muurien ulkopuolelle, uima-altaan ympärille on rakennettu telttaravintola Jnane Soussia. Kuin beduiinien leiri, jonne kuumuus ja aurinko eivät pääse.
Ravintolassa Kamal joutuu hätyyttelemään kulkukissoja, joita tuntuu olevan paljon koko maassa. Naapuripöydässä istuu liikemiehiä, ja Kamal on tyytyväinen, että ruokailemme ­juuri tässä arvostetussa ravintolassa.

Teksti Mika Kaverinen, kuva Nina Kaverinen. Kuvassa Palais Salamin virkailija hotellin edustalla.
Matkaopas 8/2010 -lehdessä on 6 sivun juttu Taroudantista ja 3 marokkolaista reseptiä.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.