Zagrebin katukuva on nuorekas, sillä opiskelijoita riittää pienen kaupungin verran. Kuva: Bilderberg/ SKOY
Zagrebin katukuva on nuorekas, sillä opiskelijoita riittää pienen kaupungin verran. Kuva: Bilderberg/ SKOY

Jos Praha, Budapest ja Krakova on nähty, kokeile Kroatian rentoa pääkaupunkia. Zagrebissa katukuva on nuorekas ja staili.

Istahdetaanko tälle terassille? Vai tuonne? Ei, tuolla on vielä parempi!

Zagrebissa Kroatiassa terasseja ei kannata ryhtyä vakavasti arpomaan, sillä niitä riittää. Kaupunkia sanotaankin Euroopan suurimmaksi kahvilaksi, niin paljon aukioilla ja katujen varsilla on terasseja. Ja tyylikkäitä sellaisia.

Mutta staili on asiakaskuntakin. Silmäniloa riittää, sillä zagrebilaiset rakastavat tulla näyttäytymään ja tapaamaan ystäviä kiireettömästi kaupungille. Kampaukset ovat kunnossa, viimeistä muotia päällä ja merkkiaurinkolasit otsalla. 

– Satsaamme todella paljon siihen, miltä näytämme. Koti voi olla vaikka kuinka pieni tai tyylitön, mutta vaatteiden ja auton on oltava viimeisen päälle hienoja. Ihmiset ottavat jopa lainaa vaatteisiin, jotta näyttäisivät mahdollisimman hyvältä, sanoo Dora Fila, 29.

Nuorekas katukuva johtuu osittain yliopistosta. Alle miljoonan asukkaan pääkaupungissa asuu opiskelijoita pienen kaupungin verran: 40 000.

Mainio aika matkustaa Zagrebiin on kevät ja syksy – kesällä lämpötila kipuaa sellaisiin korkeuksiin, että paikalliset jättävät pääkaupungin ja suuntaavat rannikolle, kuten kroatialaiset yleensäkin.

Suosittu viikonloppuharrastus on myös vaellus, ja talviaikaan lähin hiihtokeskus on puolen tunnin ajomatkan päässä Zagrebista. Golfkentälle ajaa vartissa (www.gczagreb.hr).

Uimaan ja piknikille

Kun kaupungin asvaltti alkaa kuumottaa liikaa, vartin ratikkamatkan päässä oleva Jarun-järvi pelastaa. Vaikka järvi on tekosellainen, rantaelämä on kuitenkin aitoa.

Rullaluistelijat ja pyöräilijät puikkelehtivat rantakadulla sulassa sovussa kävelijöiden välistä ja kiertävät järveä. Terassit pullistelevat ihmisiä ja puhetta. Mikä paikka tavata ystäviä ja tehdä uusia tuttavuuksia!

Vastapäiseltä rannalta nenään leijailee grilliruuan houkutteleva käry. Eloisa kaveriporukka on piknikillä. Pöytä notkuu ruokaa ja olutpulloja. Lähipöydässä vietetään koko suvun voimalla pikkuneidon synttäreitä.

Illalla alkaa nuorison juhla, kun kaupungin kuumimmat klubit, discot ja yökerhot aukeavat (www.jarun.hr).

Paluu menneisyyteen

Aamuvirkku voi karauttaa kauppahalliin ja Dolacin torille jo seitsemäksi. Tästä paikallisemmaksi ei pääse! Sisään astuessa henki melkein salpautuu. Mikä maa, mikä vuosikymmen? Ja mikä haju! 

Hajun lähteeksi paljastuu kunnon maalaisruoka. Pyylevät emännät ja ryppyiset mummot myyvät vaatimattomilla myyntipöydillä pikkutiloiltaan tuomiaan herkkuja, joiden tuoksut sekoittuvat toisiinsa ja saavat aikaan todella vaikuttavan lopputuloksen. Tarjolla on hapankaalia, kermajuustoa, leipää ja paljon sellaista, josta ei edes tiedä, mitä se on.

Vaikka näkymä on kuin menneestä maailmasta, kauppahallissa käynti on täyttä arkea paikallisille: kävijöitä on 50 000 päivässä, viikonloppuisin tuplasti. Eikä ihme, sillä peremmällä hallissa aukenee kana-, liha- ja kalataivas. Mitä täällä ei ole, sitä ei tarvita.

Pitkät toripöytärivistöt notkuvat hedelmiä, kasviksia, kukkia, puuleluja, koreja. Tuliaisiksi lähtee värikäs, kroatialaisittain koristeltu pöytäryhmä nukkeleikkeihin.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.