Kyllä ihmisen on hyvä olla Suomessa – sen huomaa aina reissatessa. Kuva: Shutterstock
Kyllä ihmisen on hyvä olla Suomessa – sen huomaa aina reissatessa. Kuva: Shutterstock

"Muualla hyvä, mutta kotona paras", kuuluu vanha sanonta. Nämä asiat sen todistavat.

1. Suihkut
”Suomessa suihkusta tulee vettä kunnon paineella. Ja samasta hanasta saa lämmintä ja kylmää vettä toisin kuin esimerkiksi Briteissä.”

2. Peitot
”Herranjestas olen kyllästynyt englantilaisiin ja hollantilaisiin peittovirityksiin – siis viltteihin, joiden alle on taiteltu jokin säälittävä lakananriekale. Haluan kunnon peiton ja pussilakan! Niiden alla saa möyriä rauhassa ilman, että ne erkanevat toisistaan."

3.  Kevytmaito ja suodatinkahvi
”Ulkomailla maito on aina ihmeellistä litkua tai rasvaista tahnaa. Suomessa maito maistuu maidolle, koska täältä saa kevytmaitoa.

Ulkomailla voi olla myös vaikea löytää perussuodatinkahvia, jolla pääsee aamuisin käyntiin. Esimerkiksi americano ei aja samaa asiaa kuin kahvi maidolla. Siinä ei taatusti ole yhtä paljon kofeiinia kuin kupillisessa suodatinkahvia."

4. Tippaus
”On helpottavaa, kun ei tarvitse laskea 10:tä tai 15:tä prosenttia ravintolalaskun loppusummasta. Kun ei ole velvoitetta jättää tippiä, ei tarvitse stressata käteisestä tai tiedustella tarjoilijalta tippauksesta, kun maksaa kortilla. Suomessa on myös vaivatonta, kun takseissa käy niin käteinen kuin kortitkin."

5. Vessapaperit voi heittää pönttöön
"On rasittavaa, että monissa Etelä-Euroopan maissa ei edelleenkään saa heittää vessapaperia pönttöön huonojen putkien takia. Kaiken lisäksi papereille tarkoitetut roska-astiat ovat aivan liian pieniä ja usein kannettomia. Ei ole mikään miellyttävä kokemus käydä vaikkapa ravintolan vessassa kuukautisten tai turistiripulin yllättäessä."

6. Blondit jätetään rauhaan
"Suomessa voi olla rauhassa blondi eikä kukaan toljota."

7. Sisäänheittäjät
”Täällä ei ole aggressiivisia katukaupustelijoita eikä baarien sisäänheittäjiä. Etenkin jälkimmäiset ovat todella ahdistavia. Ihmisen pitää antaa kulkea rauhassa paikasta a paikkaan b ilman, että joku pysäyttää viiden metrin välein."

8. Loiseläimet
”Suomessa sinnittelee vain murto-osan maailman ällöistä loiseläimistä."

9. Tiskiharja
”Täällä astiat saa pestä oikeasti harjalla eikä jollain oudolla rätillä tai sienellä. Ällöä! Eihän niillä irtoa edes lika!"

10. Kunnon välipalat
"Ulkomailla kuljen aivot hiilaripöhnässä päivät pitkät, koska välipalaksi on tarjolla lähinnä croissantteja, höttöisiä patonkeja ja sokerisia jogurtteja. Suomessa kaikista kaupoista ja kahviloista löytyy riittävän rukiinen eväsleipä."

11. Kolminkertaiset ikkunat
"Suomessa kunnon ikkunat eristävät ääntä ja pitävät pakkasen loitolla. Olin kerran jäätyä marraskuisessa Lontoossa, koska hotellissa oli vain yksinkeraiset, vetoisat ikkunat. Kaiken lisäksi ikkunassa oli reikä. Ei auttnut kuin yrittää tukkia se tyynyllä."

12. Toimiva wifi
"Suomessa on monissa paikoissa ilmainen wifi, joka ihan oikeasti toimii. Vaikkapa espanjalaisten ja kreikkalaisten hotellien langaton yhteys on lähinnä vitsi, vaikka se luvataankin hotellikuvauksessa."

13. Pärjää suomella
”Täällä ihmiset puhuvat suomea, eikä tarvitse sopertaa rallienglantia tai turvautua elekieleen.”

14. Ei pelkoa small talkista
"Suomessa saa möllöttää rauhassa omissa ajatuksissaan julkisissa kulkuvälineissä ilman pelkoa small talkista."

15. Pysäköinti
"Välimeren maissa autoilijat pysäköivät ihan miten sattuu. Turistiautoilijana on vaikea hahmottaa, onko katu yksisuuntainen vai ei, koska autoja ei ole pysäköity katujen varsilla samaan suuntaan. Lisäksi suojatielle astuvia on vaikea nähdä, koska kaikkialla ei päde viiden metrin sääntö. "

 

Puuttuuko listasta joku? Kerro se kommenteissa!

Seuraava reissu mielessä? Etelä-Korean pääkaupunki on vaihtelua Aasiaa nähneelle.

Soul on kutsuva kohde matkailijalle, joka on kolunnut maailman mantuja jo ristiin ja rastiin. Kaupungissa päivät kuluvat palatseissa, temppeleissä ja teehuoneissa. Illan hämärtyessä voi ihastella kaupungin valomerta näköalatornissa.

1. Bukchon Hanok Village

Kävelyretki kapeilla ja mäkisillä Bukchon Hanok Villagen kujilla vie keskelle korealaista perinnekylää, vaikka ollaan aivan suurkaupungin keskustassa, korkeiden pilvenpiirtäjien tuntumassa.

Alueelta löytyy paljon pieniä taidegallerioita, putiikkeja, ravintoloita ja suloisia teehuoneita, joissa teetä nautiskellaan lattialla tyynyn päällä istuen.

2. Gwangjangin markkinat

Soulissa kannattaa pistäytyä katetulla markkina-alueella, Gwangjang Marketissa. Käytävillä istutaan höyryävien katuruokakojujen ympärillä ja kokeillaan paikallisia erikoisuuksia. Vihanneksia, hedelmiä, erilaisia kimchejä, makkaroita, possunkärsiä ja -sorkkia myydään keskellä ostoskäytävää.

3. Namsan Seoul Tower

Auringonlaskua ja kaupungin sykkivää valomerta kannattaa nousta ihailemaan Namsam-kukkulan huipulle, 236 metriä korkean N Seoul Towerin näköalatasanteelle. Tornin juureen on vuosien saatossa muodostunut valtava rakkauslukkojen keskittymä.

Aasian-reissulla kaupunkikohteeksi valikoituu helposti Bangkok, mutta mitä jos lähtisitkin Vietnamin Ho Chi Minhiin? Vietnamissa ruoka on varmasti vähintään yhtä hyvää kuin Thaimaassa, ja kaupungin historia tuo reissuun koskettavan toisen tason.

Suuressa ja monipuolisessa Bangkokissa saa kulutettua useamman lomapäivän pelkästään kaupungin vilinää ihastelemalla.

Oletko nähnyt jo Chatuchakin viikonloppumarkkinat sekä Bangkokin hulppeimmat temppelit? Yövytkö aina samassa hotellissa ja syötkö tutuissa ravintoloissa? Jos aiot suunnata tuttuun Bangkokiin, tsekkaa nämä vinkit:

  1. Avani Riverside Bangkok Hotelissa voi yöpyä romanttisesti Chao Phraya -joen rannassa. Tämä luksushotelli on alueen edullisimpia, mutta katon maisema-allas on yksi Bangkokin parhaimpia. 2hh alkaen 120 €/yö. 257 Charoennakorn Road, Thonburi, 10600 Bangkok.
  2. Sühring on kahden saksalaiskokin perustama ravintola, joka on juuri valittu kaupungin parhaaksi. Se tarjoilee modernia saksalaista ruokaa kauniissa puitteissa. No.10, Yen Akat Soi 3, Chongnonsi, Yannawa, 10120 Bangkok.

Jos Bangkok kyllästyttää, matkusta Vietnamiin. Kiehtova Ho Chi Minh eli entinen Saigon hurmaa monipuolisuudellaan.

Nauti metropolin vilskeestä, herkullisesta ruuasta sekä kulttuurista ja tutustu maan mielenkiintoiseen historiaan.

Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
Ho Chi Minhin kadut ovat vilkkaat. Kuva: Shutterstock
  1. Naked by V myy skandinaaviseen tyyliin sopivaa vietnamilaista muotia. 26 Ly Tu Trong, 3. kerros, District 1.
  2. Vietnamin sota on läsnä kaupungin suosituimmassa nähtävyydessä War Remnants Museumissa, jonne pääsylippu maksaa alle euron. 28 Võ Văn Tần Phường 6 Quận 3, Ho Chi Minh City.
  3. Propaganda on hauskasti sisustettu bistro ja kahvila, jonne voi pistäytyä syömään tai vain drinkeille. 21 Han Thuyen Bến Nghé.
  4. L’usine on suosittu eurooppalaistyylinen kahvila ja putiikki. Kaupasta voi ostaa myös vietnamilaista suklaata ja teetä sekä vaatteita ja asusteita. 151/1 Đồng Khởi, Bến Nghé ja 70A-70B-68 Lê Lợi, Bến Thành.