Joulukuu saapui ja toi tullessaan ihanat joulutorit! Tiesitkö jo näistä?

Joulukuu saapui ja toi tullessaan ihanat joulutorit!

Joulutorien pienet myyntikojut tuovat virkistävää vaihtelua joulukoristeilla kuorrutettujen ostoskeskusten rinnalle. Jos olet kyllästynyt tekemään lahjaostoksia hiostavissa ja ahtaissa marketeissa, kokeile vaihteeksi näitä:

Tuomaan markkinat

Tänä vuonna Tuomaan markkinat järjestetään ensimmäistä kertaa Esplanadin sijaan Senaatintorilla. Niin suomalaisia kuin ulkomaalaisiakin matkailijoita houkuttelevilla markkinoilla voi tehdä löytöjä yli 120 myyntikojusta.

Avoinna 7.-22.12

Turun joulutori

Suomen virallinen joulukaupunki pistää parastaan myös joulumarkkinoiden järjestäjänä. Turun kauppaatorille sijoitettujen kojujen lisäksi on luvassa runsaasti ohjelmaa, esimerkiksi Circus Lumican vauhdikas tulitaideshow.

Avoinna 9.-22.12

Tampereen joulutori

Suomen suosituimmaksi ja perinteisimmäksi mainostettu joulutori hurmaa kauneudellaan ja monipuolisuudellaan. Ohjelmateltassa esitetään joulusirkusta, kävijöitä opastamaan on värvätty toritonttuja ja joulupukkikin on paikalla joka päivä. Kauppiaat tulevat Suomesta ja Saksasta.

Avoinna 9.-23.12

Lahden joulukylä

Tämän kylän avajaisista ei näyttävyyttä puuttunut, kun itse joulupukki lensi helikopterilla paikan päälle sytyttämään valot kuuseen. Erikoisuutena on torilta löytyvä luistelukenttä, jossa rusettiluisteluakin harrastetaan.

Avoinna 10.-22.12

Ruukin joulu, Fiskars

Fiskarsin joulu ei rajoitu yhdelle torille, vaan kattaa koko kylän. Viikonloppuisin järjestetään jouluista ohjelmaa aina piparinpaistosta taidenäyttelyihin. Aattoa edeltävänä viikonloppuna on mahdollisuus osallistua joulukuusisafarille, jossa käydään hakemassa kuusi traktorikyydillä koko perheen voimin.

Avoinna 26.11-23.12

+ Tallinnan joulutori

Jos satut piipahtamaan naapurissa ennen joulua, kannattaa käydä katsastamassa Rotterdamin korttelissa sijaitseva joulutori. Pienet käsitöitä ja jouluherkkuja myyvät mökit kuuluvat yhtä lailla virolaisillekin joulumarkkinoille, mutta laulavaa joulukuusta ei Suomessa ole taidettu vielä nähdä? Hauskalta kuulostaa myös perinteinen joulukuusenkoristelukilpailu.

Avoinna 19.11-9.1

Jos mikään näistä ei sytyttänyt, katso lisää joulutori-paikkakuntia täältä:

http://www.discoveringfinland.com/

Kuvassa Tampereen joulutori (Matkaopaslehti 8/2011, kuvaajana Rami Lehtinen)

Teksti: Laura Kuparinen

 

 

 

 

 

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.