Lähialueiden kylpylät hurmaavat monipuolisuudellaan. Baltian ja Tukholman lisäksi Suomessakin voi kylpeä hyvin ja hemmotella itseään.

Tuhannen kylvyn Tukholma

Tukholmaan voi vaihteeksi mennä shoppailun sijaan rentoutumaan, sillä naapurimaan kylpylätarjonta on huippulaatua. Kylpylöistä ehtii nauttia viikonloppuloman tai jopa päiväristeilyn aikana, sillä osa paikoista sijaitsee aivan kaupungin ytimessä.

Saunarituaaleja Yasuragissa

Hys, meillä ei saa meluta, kuiskii Yasuragi-kylpylän henkilökunta tervetuliaissanoikseen. Ja sen huomaa, sillä valtavassa sisääntulohallissa ei kuulu pihaustakaan.

Korvien lisäksi täällä lepäävät myös silmät, sillä Yasuragissa ei tarvitse miettiä vaatepolitiikkaa. Kylpylässä kaikki liikkuvat samanlaisessa, omaksi saadussa asussa: japanilaisessa yukata-aamutakissa, tyylikkäissä sandaaleissa ja mustassa uimapuvussa. Miehet edustavat uimasortseissa.

Tämä tukholmalaisten viikonlopun rentoutuspaikka sijaitsee puolen tunnin matkan päässä keskustasta. Kylpylä imee heti mukaansa. Upea, ikkunaseinäinen allashuone on tunnelmavalaistu kynttilöin ja höyryävistä ulkoaltaista näkyy suoraan merelle.

Uimisen sekä liikunta- ja hierontahoitojen lisäksi Yasuragissa rentoudutaan saunarituaalien parissa. Hommaa varten on oma saunottajansa, joka ohjeistaa parin tunnin session läpi. Kuorinnat ja naamiot hoituvat saunan lämmössä kuin itsestään, mutta saunottajan tsemppausta tarvitaan jääkylmien suihkuhetkien aikana.

Rentoutushetki kannattaa kruunata japanilaisessa Teppanyaki-ravintolassa. Kokki valmistaa herkullisen ruuan silmien edessä, ja ateria nautitaan tietysti yukata päällä.

Yasuragi

 • Allas- ja saunaosasto arkisin päivällä noin 100 euroa, sisältää yukatan ja uima-asun, kylpylän käytön, meditaatiota sekä lounaan ja hedelmäbuffetin. Arkisin iltakylpy noin 130 euroa.
 • Yö kahden hengen huoneessa 250 euroa per henkilö, sisältää aamupalan sekä Teppanyaki-illallisen.
 • Yasuragiin pääsee Tukholman keskustasta bussilla. Slussenin metroasemalta bussi 445, 446 tai 448 Orminge centrumiin, jossa vaihdetaan bussiin 417. Yasuragin pysäkin nimi on Hamndalsvägen.
 • Hasseludden, Hamndalsvägen 6, puh. +46 8 747 6100, www.yasuragi.se.

Akupunktiota luksuspuitteissa

Tukholman ykköshotellin Grandin upouudessa Raison d’Ètre -kylpylässä kohkataan nyt kasvoille tehtävistä akupunktiohoidoista.

– Ne ovat lisääntyneet, sillä hoidon ihoa kiinteyttävät tulokset oikeasti näkyvät, kertoo Ruotsin akupunktioguru Zhao Xiao Cun.

Mutta valitsipa span laajasta hoitotarjonnasta minkä tahansa hemmottelun, kannattaa kylpylään saapua hyvissä ajoin etukäteen. Nordic bath eli pohjoinen kylpy -idealla varustettu kylpyosasto viileine vesialtaineen kuulostaa arkiselta, mutta puitteet eivät sitä ole.

Löylyttelyyn tuovat puhtia saunarituaalit. Ohjeet löytyvät kylpylän seinältä: Aromalöylyistä pulahdetaan kylmäaltaaseen, joka sulkee ihohuokoset ja antaa potkua immuunijärjestelmälle. Sitten hiuksiin levitetään tyrnihiusnaamio, jonka annetaan vaikuttaa saunassa. Loppusuihkun aikana vartalo kuoritaan harjalla ja sessio viimeistellään makoilemalla rentoutushuoneessa.

Kylpylässä voi myös törmätä maailmanluokan julkkiksiin, sillä he suosivat Tukholmassa ollessaan usein juuri tätä hotellia.

Raison d’Ètre Spa

 • Kasvoakupunktio 60 min, 150 euroa. Heleyttävä kasvohoito 90 min, 230 euroa. Aromavartalohieronta 60 min, 140 euroa. Saunaosastolla loikoilu sekä uima-altaan käyttö kuuluvat hoitojen hintaan.
 • n Grand Hôtel Stockholm S. Blasieholmshamnen 8, puh. +46 8 679 3575, www.raisondetrespa.se.

Muita kylpylöitä Tukholmassa:

Sturebadet

 • Spa-kuntoklubi sijaitsee aivan kaupungin ytimessä Sturegallerian-ostoskeskuksessa.
 • Päivähinta 70 euroa, sisältää aamutakin, sandaalien ja pyyhkeen lisäksi uima-altaan, saunojen ja kuntosalin sekä joogan ja muiden ohjattujen tuntien käytön. Uimareiden kannattaa tarkistaa vesijumppatuntien ajankohta etukäteen. Kauneushoitojen ja hierontojen ohessa allasosasto on ilmainen. Kylpylässä on 18 vuoden ikäraja.
 • Sturegallerian 36. Avoinna ma– pe 6.30–22, la–su 9–19, puh. +46 8 5450 1500, www.sturebadet.se.

Blue Hamam

 • Puolen tunnin matkan päässä Tukholman keskustasta sijaitsevan Blue-hotellin Hamam-kylpylän upeat puitteet sopivat rentouttavia hoitoja kaipaavalle.
 • Hamam (Pascha-käsittely) arkisin 110 euroa, viikonloppuisin 120 euroa. Taksi keskustasta noin 45 euroa.
 • Blue Hotel, Elfviks Udde, Lidingö, puh. +46 8 5056 3700, www.bluehotel.se.

Kotimaan kamaralla

Lämpöä Vantaalla

Flamingo Span itämaisittain sisustetun Spa&Wellness-alueen lämmitetyt lepotilat ovat herkkua mielelle. Mineraali- ja lämminvesialtaan lisäksi rentoutumisesta huolehtivat kuusi erilaista saunaa sekä hämärä valaistus. Alueen ikäraja on 20 vuotta.

 • Hinta: Arkisin 25 €, viikonloppuisin 35 €/neljä tuntia.
 • Flamingo Spa, Tasetie 8, Vantaa. Puh. 020 7785 200.
 • Avoinna: ma–pe 10–21, la 10–21, su 10–20.

Nakuna

uimaan

Yrjönkadun uimahallin avara tila on kuin tehty täydelliseen rentoutumiseen. Kylpemään pääsee uima-asussa tai ilman naisten ja miesten omilla uimavuoroilla. Toisen kerroksen höyry- ja puulämmitteisiin saunoihin pääsee, kun varaa oman lepotilan.

 • Hinta: peruskäynti 4,60 €. Toisen kerroksen saunat, oma lepotila ja kylpytakki, 12 €.
 • Yrjönkadun uimahalli, Yrjönkatu 21 B, Helsinki. Puh. (09) 310 87401.
 • Varmista aukioloajat www.hel.fi.

Aromahöyryjä Vierumäellä

Vierumäki Span yrttihöyrysauna lämmittää ja puhdistaa kehon ennen hierontoja tai kauneushoitoja. Höyrysaunan ja tavallisen lisäksi spassa voi rentoutua tyylikkäässä lounge-tilassa.

 • Hinta: Saunat ja loungen käyttö kuuluvat hoitojen hintaan. Erikseen 20 €.
 • Vierumäki Resort&Spa, Urheiluopistontie 400, Vierumäki. Puh. (03) 8424 8165.
 • Avoinna: ma–to 9–20, pe–la 9–21.

Monipuolinen Baltia

Luksuskylpylä huumaa

Kuusikerroksisen Espa-kylpylän isoin uima-allas hohtaa ylellisen sisustuksen keskellä. Hämyisää tunnelmaa täydentävät lämmitetyt penkit, hennosti pulputtava vesihieronta-allas sekä kuusi erilaista saunaa.

Luksusosastolle pääsevät vain hemmotteluhoitojen ottajat. Siellä plussaa tulee ulkoaltaasta ja useista pienistä höyrysaunoista, joihin voi rauhassa sulkeutua.
Aromaterapeuttinen vartalohieronta viimeistelee nautinnon. Superkohteliaan hoitajan kädet viuhuvat selässä tauotta tunnin ajan, minkä jälkeen olo täydellisen raukea. Baltian paras kylpylä on löytynyt.
 

Espa-kylpylä, Baznicas 4a, Riika. Aromaterapeuttinen hieronta 79 €/55 min. www.espariga.com.

Kaunasin keidas

Suitsukkeiden lempeä tuoksu tervehtii aisteja jo ulko-ovella. Tunnelmallisen kauneushoitolan esitettä tutkiessa silmät meinaavat pudota päästä: Suomesta ei todellakaan saa tunnin kasvohoitoa vain 32 eurolla.

Saule?ja Spa tarjoaa kaikkea turkkilaisesta hammam-saunasta kahdenkeskisiin kylpyhetkiin. Jos olet käymässä lähellä Kaunasia, pyhitä päivästäsi pari tuntia tälle paikalle.
 

Saule?ja Spa, K.Donelaicio 27, Kaunas. http://spa.sauleja.lt

Loviisa hurmaa värikkäillä taloillaan ja idyllisillä pikkukaduillaan. Kokosimme kaupungin ihastuttavimmat kesäkohteet.

1. Sibeliuksen Jannen Loviisa

Hämeenlinnalainen Janne Sibelius vietti nuoruusajan kesänsä isoäitinsä luona Loviisassa. Tuolloin hän löysi setävainaansa ranskankielisiä käyntikortteja, joissa Johan oli käännetty Jeaniksi. Tästä myös Janne omaksui itselleen uuden taiteilijanimen. Sibeliuksenpuistoa koristaa säveltäjän patsas. 

➜ Chiewitzinkatu 2

2. Legendaarisia herkkuja puutaloalueella

Loviisan puutaloalueella on useita kahviloita, joista yksi on vanhassa tallissa sijaitseva Tuhannen tuskan kahvila. Kahviherkut nautitaan ulkosalla, sillä sisällä on tilaa vain yhdelle seurueelle. 

➜ Mariankatu 2 C, Tuhannentuskankahvila.fi

Café Vaherkylä tarjoaa asiakkailleen muun muassa porkkanakakkua, jolla on legendan maine paikallisten keskuudessa. Niin hyvää se on!

➜ Aleksanterinkatu 2, vaherkyla.fi 

3. Värikäs Bongan linna

Lyhyen matkan päässä Loviisan vanhoista puutalokortteleista sijaitsee Bongan linna, jonka omistaa kesällä 70 vuotta täyttävä kuvataitelijataiteilija Riitta Nelimarkka. Kesäviikonloppuisin linna on avoinna vierailijoille. 

➜ La Forza del colore ja pikkuisen dadaa -näyttely kesä–elokuussa. Linnakuja, bonga.fi 

4. Koko perheen linnoitusseikkailu

Loviisanlahden suulla sijaitseva Svartholman merilinnoitus on Suomenlinnan sisarlinnoitus. Koko perheelle sopivalle linnoitukselle pääsee reittiliikennelaivalla tai omalla veneellä. Saarella järjestetään opastettuja kierroksia ja lapsilla on mahdollisuus päästä ratkaisemaan linnoituksen unohdettua mysteeriä. Saarelta löytyy myös ravintola.

➜ Liput kannattaa ostaa etukäteen! Reittiliikenteen aikataulut: visitsvartholm.fi/

5. Kulttuuria ja kahvia ruukkialueella

Ruotsinpyhtään eli Strömforsin ruukkialue sijaitsee kosken rannalla, noin 15 kilometrin päässä Loviisasta. Vanhoissa ruukkirakennuksissa on käsityökauppoja ja pari kahvilaa. Alueella järjestetään kesällä tapahtumia, ja kulttuurista voi nauttia vaikka kesäteatterissa. 

Ruukin alueella on myös pieni, valkoinen puukirkko, jonka alttaritaulu on kuuluisan taiteilija Helene Schjerfbeckin maalaama.

➜ stromforsinruukki.com

6. Rentoa lomailua kodikkaassa villassa

Vain viiden minuutin kävelymatkan päässä Loviisan keskustasta sijaitsee kodikas, mutta tyylikäs Villa Baumgartner. Huoneistoissa on täysin varusteltu keittiö ja oma kylpyhuone. Uimarannalle on vain vartin kävelymatka. Ruokakauppa ja lasten leikkipuisto sijaitsevat villasta vain muutaman sadan metrin päässä

➜ Puistokatu 3, villabaumgartner.fi

Miten se nyt menikään... Muistatko, mitä lentokoneeseen saa viedä?

Ei mennyt kaikki ihan putkeen Münchenin lentokentällä viime sunnuntaina. Muun muassa Ilta-Sanomat uutisoi, kuinka nelikymppinen nainen pääsi nesteiden kanssa läpi turvatarkastuksesta. Lopulta virhe johti melkoiseen hässäkkään. Poliisi joutui tyhjentämään koko terminaalin, ja yli 300 lentoa peruttiin. Tapaus johti myös kolmen ihmisen potkuihin.

Eikö nainen tiennyt, että nesteitä ei saa viedä koneeseen? Ja oliko turvatarkastuksessa päiväuniaika? Tarina ei kerro, mutta ehkä on hyvä kerrata, mitä sinne koneen matkustamoon saa ja ei saa viedä? Eihän se aina ihan yksinkertaista ole. Testaa, miten hyvin sinä tunnet säännöt!