Lähialueiden kylpylät hurmaavat monipuolisuudellaan. Baltian ja Tukholman lisäksi Suomessakin voi kylpeä hyvin ja hemmotella itseään.

Tuhannen kylvyn Tukholma

Tukholmaan voi vaihteeksi mennä shoppailun sijaan rentoutumaan, sillä naapurimaan kylpylätarjonta on huippulaatua. Kylpylöistä ehtii nauttia viikonloppuloman tai jopa päiväristeilyn aikana, sillä osa paikoista sijaitsee aivan kaupungin ytimessä.

Saunarituaaleja Yasuragissa

Hys, meillä ei saa meluta, kuiskii Yasuragi-kylpylän henkilökunta tervetuliaissanoikseen. Ja sen huomaa, sillä valtavassa sisääntulohallissa ei kuulu pihaustakaan.

Korvien lisäksi täällä lepäävät myös silmät, sillä Yasuragissa ei tarvitse miettiä vaatepolitiikkaa. Kylpylässä kaikki liikkuvat samanlaisessa, omaksi saadussa asussa: japanilaisessa yukata-aamutakissa, tyylikkäissä sandaaleissa ja mustassa uimapuvussa. Miehet edustavat uimasortseissa.

Tämä tukholmalaisten viikonlopun rentoutuspaikka sijaitsee puolen tunnin matkan päässä keskustasta. Kylpylä imee heti mukaansa. Upea, ikkunaseinäinen allashuone on tunnelmavalaistu kynttilöin ja höyryävistä ulkoaltaista näkyy suoraan merelle.

Uimisen sekä liikunta- ja hierontahoitojen lisäksi Yasuragissa rentoudutaan saunarituaalien parissa. Hommaa varten on oma saunottajansa, joka ohjeistaa parin tunnin session läpi. Kuorinnat ja naamiot hoituvat saunan lämmössä kuin itsestään, mutta saunottajan tsemppausta tarvitaan jääkylmien suihkuhetkien aikana.

Rentoutushetki kannattaa kruunata japanilaisessa Teppanyaki-ravintolassa. Kokki valmistaa herkullisen ruuan silmien edessä, ja ateria nautitaan tietysti yukata päällä.

Yasuragi

 • Allas- ja saunaosasto arkisin päivällä noin 100 euroa, sisältää yukatan ja uima-asun, kylpylän käytön, meditaatiota sekä lounaan ja hedelmäbuffetin. Arkisin iltakylpy noin 130 euroa.
 • Yö kahden hengen huoneessa 250 euroa per henkilö, sisältää aamupalan sekä Teppanyaki-illallisen.
 • Yasuragiin pääsee Tukholman keskustasta bussilla. Slussenin metroasemalta bussi 445, 446 tai 448 Orminge centrumiin, jossa vaihdetaan bussiin 417. Yasuragin pysäkin nimi on Hamndalsvägen.
 • Hasseludden, Hamndalsvägen 6, puh. +46 8 747 6100, www.yasuragi.se.

Akupunktiota luksuspuitteissa

Tukholman ykköshotellin Grandin upouudessa Raison d’Ètre -kylpylässä kohkataan nyt kasvoille tehtävistä akupunktiohoidoista.

– Ne ovat lisääntyneet, sillä hoidon ihoa kiinteyttävät tulokset oikeasti näkyvät, kertoo Ruotsin akupunktioguru Zhao Xiao Cun.

Mutta valitsipa span laajasta hoitotarjonnasta minkä tahansa hemmottelun, kannattaa kylpylään saapua hyvissä ajoin etukäteen. Nordic bath eli pohjoinen kylpy -idealla varustettu kylpyosasto viileine vesialtaineen kuulostaa arkiselta, mutta puitteet eivät sitä ole.

Löylyttelyyn tuovat puhtia saunarituaalit. Ohjeet löytyvät kylpylän seinältä: Aromalöylyistä pulahdetaan kylmäaltaaseen, joka sulkee ihohuokoset ja antaa potkua immuunijärjestelmälle. Sitten hiuksiin levitetään tyrnihiusnaamio, jonka annetaan vaikuttaa saunassa. Loppusuihkun aikana vartalo kuoritaan harjalla ja sessio viimeistellään makoilemalla rentoutushuoneessa.

Kylpylässä voi myös törmätä maailmanluokan julkkiksiin, sillä he suosivat Tukholmassa ollessaan usein juuri tätä hotellia.

Raison d’Ètre Spa

 • Kasvoakupunktio 60 min, 150 euroa. Heleyttävä kasvohoito 90 min, 230 euroa. Aromavartalohieronta 60 min, 140 euroa. Saunaosastolla loikoilu sekä uima-altaan käyttö kuuluvat hoitojen hintaan.
 • n Grand Hôtel Stockholm S. Blasieholmshamnen 8, puh. +46 8 679 3575, www.raisondetrespa.se.

Muita kylpylöitä Tukholmassa:

Sturebadet

 • Spa-kuntoklubi sijaitsee aivan kaupungin ytimessä Sturegallerian-ostoskeskuksessa.
 • Päivähinta 70 euroa, sisältää aamutakin, sandaalien ja pyyhkeen lisäksi uima-altaan, saunojen ja kuntosalin sekä joogan ja muiden ohjattujen tuntien käytön. Uimareiden kannattaa tarkistaa vesijumppatuntien ajankohta etukäteen. Kauneushoitojen ja hierontojen ohessa allasosasto on ilmainen. Kylpylässä on 18 vuoden ikäraja.
 • Sturegallerian 36. Avoinna ma– pe 6.30–22, la–su 9–19, puh. +46 8 5450 1500, www.sturebadet.se.

Blue Hamam

 • Puolen tunnin matkan päässä Tukholman keskustasta sijaitsevan Blue-hotellin Hamam-kylpylän upeat puitteet sopivat rentouttavia hoitoja kaipaavalle.
 • Hamam (Pascha-käsittely) arkisin 110 euroa, viikonloppuisin 120 euroa. Taksi keskustasta noin 45 euroa.
 • Blue Hotel, Elfviks Udde, Lidingö, puh. +46 8 5056 3700, www.bluehotel.se.

Kotimaan kamaralla

Lämpöä Vantaalla

Flamingo Span itämaisittain sisustetun Spa&Wellness-alueen lämmitetyt lepotilat ovat herkkua mielelle. Mineraali- ja lämminvesialtaan lisäksi rentoutumisesta huolehtivat kuusi erilaista saunaa sekä hämärä valaistus. Alueen ikäraja on 20 vuotta.

 • Hinta: Arkisin 25 €, viikonloppuisin 35 €/neljä tuntia.
 • Flamingo Spa, Tasetie 8, Vantaa. Puh. 020 7785 200.
 • Avoinna: ma–pe 10–21, la 10–21, su 10–20.

Nakuna

uimaan

Yrjönkadun uimahallin avara tila on kuin tehty täydelliseen rentoutumiseen. Kylpemään pääsee uima-asussa tai ilman naisten ja miesten omilla uimavuoroilla. Toisen kerroksen höyry- ja puulämmitteisiin saunoihin pääsee, kun varaa oman lepotilan.

 • Hinta: peruskäynti 4,60 €. Toisen kerroksen saunat, oma lepotila ja kylpytakki, 12 €.
 • Yrjönkadun uimahalli, Yrjönkatu 21 B, Helsinki. Puh. (09) 310 87401.
 • Varmista aukioloajat www.hel.fi.

Aromahöyryjä Vierumäellä

Vierumäki Span yrttihöyrysauna lämmittää ja puhdistaa kehon ennen hierontoja tai kauneushoitoja. Höyrysaunan ja tavallisen lisäksi spassa voi rentoutua tyylikkäässä lounge-tilassa.

 • Hinta: Saunat ja loungen käyttö kuuluvat hoitojen hintaan. Erikseen 20 €.
 • Vierumäki Resort&Spa, Urheiluopistontie 400, Vierumäki. Puh. (03) 8424 8165.
 • Avoinna: ma–to 9–20, pe–la 9–21.

Monipuolinen Baltia

Luksuskylpylä huumaa

Kuusikerroksisen Espa-kylpylän isoin uima-allas hohtaa ylellisen sisustuksen keskellä. Hämyisää tunnelmaa täydentävät lämmitetyt penkit, hennosti pulputtava vesihieronta-allas sekä kuusi erilaista saunaa.

Luksusosastolle pääsevät vain hemmotteluhoitojen ottajat. Siellä plussaa tulee ulkoaltaasta ja useista pienistä höyrysaunoista, joihin voi rauhassa sulkeutua.
Aromaterapeuttinen vartalohieronta viimeistelee nautinnon. Superkohteliaan hoitajan kädet viuhuvat selässä tauotta tunnin ajan, minkä jälkeen olo täydellisen raukea. Baltian paras kylpylä on löytynyt.
 

Espa-kylpylä, Baznicas 4a, Riika. Aromaterapeuttinen hieronta 79 €/55 min. www.espariga.com.

Kaunasin keidas

Suitsukkeiden lempeä tuoksu tervehtii aisteja jo ulko-ovella. Tunnelmallisen kauneushoitolan esitettä tutkiessa silmät meinaavat pudota päästä: Suomesta ei todellakaan saa tunnin kasvohoitoa vain 32 eurolla.

Saule?ja Spa tarjoaa kaikkea turkkilaisesta hammam-saunasta kahdenkeskisiin kylpyhetkiin. Jos olet käymässä lähellä Kaunasia, pyhitä päivästäsi pari tuntia tälle paikalle.
 

Saule?ja Spa, K.Donelaicio 27, Kaunas. http://spa.sauleja.lt

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

 1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
 2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
 3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.