Vaimollani Raunilla ja minulla on tapana matkustaa joka kesä Bulgariaan. Myös Golden Sand ja Albena ovat kuuluneet kohteisiimme, mutta olemme tykästyneet erityisesti Sunny Beachiin. Sen hienohiekkainen ranta on noin kahdeksan kilometriä pitkä ja syvenee hitaasti, joten se sopii myös lapsille. Rannalla toimivat kaikki tarvittavat palvelut, ja heti sen takana sijaitsevat hotellit ja ravintolat. Kauimmaisistakin majapaikoista on rantaan korkeintaan puoli kilometriä.

Sunny Beachiin matkustavan ei kannata tyytyä pelkkään rantaelämään, sillä lähellä on paljon näkemisen ja kokemisen arvoista, kuten vanha Nessebar, jonne on bussikuljetus varttitunnin välein. Kaupunki on rakennettu noin 850 metriä pitkän ja 300 metriä leveän niemen kärkeen. Nähtävänä on osia eri aikoina tuhoutuneen kaupungin raunioista sekä linnoitusten muureja ja kirkkoja, joita on ollut peräti 40.

Kannattaa käydä myös Burgasissa, joka on maan neljänneksi suurin kaupunki ja sijaitsee noin 35 kilometrin päässä Sunny Beachista. Upea lehmusten varjostama kävelykatu on jo itsessään nähtävyys, samoin satamapuisto muistomerkkeineen ja kukkaistutuksineen.

Kablezkovon kylässä noin 25 kilometrin päässä Sunny Beachista järjestetään torstaisin maalaismarkkinat. Kaupan on kaikkea aasin valjaista ja kananpojista autojen varaosiin. Markkinoilla on aivan oma tunnelmansa, jota ei voi kokea muualla kuin paikallisten ihmisten keskuudessa.

Aitoa elämänmenoa näkee myös Orisaren kylässä, joka sijaitsee Sunny Beachista noin 15 kilometriä sisämaahan päin. Vaikka asukkaista suurin osa on työttömänä, apatia ei ole saanut heitä valtaansa. Usko huomiseen elää voimakkaana. Kun Orisaresta lähdetään takaisin Sunny Beachille päin, saavutaan Tankovon kylään, jossa voi tutustua muun muassa toisen maailmansodan aikaisiin saksalaisten bunkkereihin. Mikään ei riko Bulgarian vanhojen kylien rauhaa, ellei häiriötekijäksi sitten laske raitilla kopsuttelevia aasi- ja hevoskärryjä tai sinistä pakokaasua työntäviä Trabanteja.

Teksti ja kuva: Jarmo Markkanen

Sunny Beachin hintoja:

* Ravintolassa: Liharuoka-annokset 4-6 euroa, kalaruoka-annokset 4-6 euroa, salaatit 1,50 euroa, pizza 1,50-3 euroa, kuppi kahvia 0,25 euroa, oluttuoppi 1 euro/0,5 l, viinipullo 2-5 euroa.

* Kaupassa: Vesipullo 0,60 euroa/1 l, kilo banaaneja 1,50-2 euroa, olutpullo 1 euro/0,5 l, leipä 0,30 euroa, paikallinen brandy 2-3 euroa/l, Coca-Cola tai Pepsi 0,80 euroa/0,33 l.

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 3/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.