Kun minulle tarjoutuu mahdollisuus lähteä Reykjavikiin, tartun siihen Islannin tähden. Hiljaa mielessäni ajattelen, että ehdin varmaan edes lähimmille vesiputouksille. Jo ensimmäisenä Reykjavik-päivänäni huomaan, että maan taika ja omanlainen kulttuuri ovat kuitenkin löydettävissä pääkaupungistakin. Ilo, vilpittömyys ja vaihtoehtoisuus ovat osa islantilaista kaupunkikulttuuria. Reykjavikissa juhlitaan koko yö, ja pääkatu on täynnä paikallisten suunnittelijoiden liikkeitä ja gallerioita. Ulkouima-altaat ovat avoinna talvellakin höyryten maan lämmittämää vettä.

Kävelen kermanvärisen puisen Höfditalon ohi. Siellä pidettiin 1986 kylmän sodan päättänyt Reaganin ja Gorbatshovin huippukokous. Kerrotaan, että talossa myös kummittelee. Katson mustia laavakiviä kävelytien reunalla. Tila, avaruuden ja meren tuntu, on tässä kaupungissa kauneinta.

Ydin-Reykjavik on helppo hahmottaa. Keskustaan kuuluu pääkatu Laugaveguria ja sen jatketta eli kävelykatu Bankastraetia ympäröivä alue. Laugavegurilta tultaessa jää Bankastraetin vasemmalle puolelle Tjörninjärvi ja oikealle satama. Loppu on ympärillä leviäviä kaupunginosia ja suur-Reykjavikia, jonka alueella yli 112 000 ihmistä elää.

Kaupungin gallerioiden anti on mieltä ylentävä: puheet Islannin taidebuumista eivät ole tuulesta temmattuja. Myös taidemuseoita riittää. Taiteilijaryhmän ylläpitämä Museum of Living Art sijaitsee keskustassa ja esittelee nykytaidetta. Reykjavikin kaupungin taidemuseo on jakaantunut kolmeen rakennukseen. Isossa Hafnarhusissa on kuusi näyttelysalia vaihtuvine näyttelyineen.

Reykjavikin yöelämästä liikkuu villejä huhuja. Yksi käytännön ongelmakin on: kun olutlasi maksaa 500 kruunua eli noin 6 euroa ja viini 700 kruunua, 8,60 euroa, illanvietosta tulee päässälaskun taidetta. Alkuillasta klubeilla ja baareissa on tyhjää, mutta puoliltaöin kaupunki täyttyy ihmisistä ja menoa kestää neljään viiteen. Kun heräilemme eräänä aamuna seitsemältä katsomaan auringonnousua, palailevat viimeiset juhlijat koteihinsa.

Teksti: Emma Kanerva

Kuva: Juha Puikkonen

Reykjavikin hintoja:

* Ravintolassa: Pääruoka 1622 e, salaatit 15 e, kuppi kahvia 2,50 e, olut 6 e.

* Kaupassa: Vesi 2,50 e/1,5 l, sämpylä 1 e, juustokilo 1214 e, tuoremehu 2,70 e.

* Reykjavik-kortti: 1 vrk 13 e, 2 vrk 29 e, 3 vrk 25 e.

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 2/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.