Rantalomakohde=meri=rantasuihkut

Ollaan vietetty viikonloppu nyt San Diegon rannalla, Point Loma nimisessä kaupungin osassa, hyvällä punoituksella koristeltuna.

San Diegon on Kalifornian eteläisin iso kaupunki, ja sanottu olevan Malibun lisäksi paras surffirantakohde. Vaikka tultiin Las Vegasia etelämmäs, valtamerituuli on sen verran viileä ettei kuumuus ole päässyt ahdistavaksi. Kaupungin rantaosan asukkaisto koostuu alle 30-vuotiaista ihmisistä.

Rantamaisemaa

Maisema yöpymispaikalta

Katumaisemaa

 

Illan bonfiret rannalla

Koska rantalomakohteista löytyy aina rantasuihkut, mahdollisuus peseytymiseen otettiin heti. 8 päivän suihkuttomuuden jälkeen saippuan ja veden yhdistelmä iholla oli hyvinkin virkistävää. Varsinkin kun vesi oli tapansa mukaan jäistä ja aamuilma viileähkö. Hiuksia olen yrittänyt pestä McDonald'sien wc lavuaareissa, jotten joutuisi tuntemaan rasvaista hiuspehkoa koko loman ajan.

Toinen hankala tekijä autolla ympäriinsä matkustaessa on wc:n, joka ei ole ravintolan sisällä, löytäminen. Rantalomakohde tarjoaa tähänkin ratkaisun: rantavessat. Mutta koska rannan läheisyyteen ei saa parkkeerata yön ajaksi, jouduimme yöpymään muutaman kilometrin päästä rannasta. Aamulla oli hupaisaa lähteä kävelemään rantaa kohti, koska kuski oli aamukävelyllään. En tajunnutkaan että rannalle olisi niiiin pitkä matka. Takaisin autolla olin noin 2 tuntia myöhemmin.

Matkalla rannalle kuitenkin huomasin miten hienossa paikassa olinkaan. Palmuissa istui papukaija, puskassa lenteli kolibri ja ranta-asumusten sisältä kuului kitaran soittoa. Koko kaupunki oli herännyt lenkkeilemään koirien kanssa, joita muuten on lähes jokaisella vastaantulijalla, ja koirarannalle eksyttäessä voi vaan ihmetellä kuinka ihmiset löytävät omansa vapaana juoksevasta koiramassasta. Ihmiset näyttävät onnellisilta täällä omassa paratiisissaan.

Koiraranta

Surffaus on täällä elämäntapa, ja minne tahansa istutkin niin jossain vaiheessa kuuntelet viereisten ihmiset juttelevat aiheesta. Oli teemana sitten laudan vahaus tai aaltojen laatuja.

Matka jatkuu huomenna pohjoisemmaksi, todennäköisesti Los Angelesiin asti. Siitä lisää myöhemmin.

PS. auto on hiekkaa täynnä

Tiina Amadei kirjoittaa Matkaopas-lehden nettisivulla matkastaan USA:n ympäri autolla 28.5.-28.7.2013.

 Palaute: tiina_amadei@hotmail.com

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.