Matkaopas-lehden päätoimittaja ehdottaa sopeutumista luonnonvoimiin. Juna-, auto- ja laivamatka sekä viinimatka bussilla ovat hyviä vaihtoehtoja lentämiselle.

Matkaopas-lehden päätoimittaja ehdottaa sopeutumista luonnonvoimiin. Juna-, auto- ja laivamatka sekä viinimatka bussilla ovat hyviä vaihtoehtoja lentämiselle.

Tuhkajumi syöksi lentoliikenteen kaaokseen, jonka jälkipyykkiä pestään vielä pitkään. Toivottavasti korvauskäytäntöjen suuriin linjoihin saadaan pian koko maanosaa koskevat periaatteet. Apuun, Euroopan komissio!

Tuhkapilvi paljasti koko elämäntyylimme haavoittuvuuden. Islanti puhalsi töhnää taivaalle ehkä vain pari viikkoa – tai jatkaa pössyttelyä vaikkapa seuraavat 20 vuotta. Tätä kirjoittaessani uusi tuhkapilvi on jo levitellyt liepeitään Euroopan ylle. (Tuorein tuhkapilvi leijuu Tyynellämerellä.)

Luonnonvoimien myllertäessä ei ihmisen auta kuin sopeutua. Aina on vaihtoehtoja, jos tuhkapilvi jumittaa meidät maan kamaralle. Tämän numeron kotimaanliitteessä matkustamme autolla, junalla ja bussilla ympäri suvista Suomea. Pietarissa piipahdamme junalla tai laivalla, s. 40. Teemme myös hauskan ja erilaisen bussimatkan Alsacen viinimaille, s. 30.

Alsacen kävijöille suosittelen taukoa Ranskan Mulhousessa, lähellä Sveitsin rajaa. Schlumpfin veljesten automuseo lumoaa jokaisen ikään ja sukupuoleen katsomatta. Itse vietin siellä yllätyksekseni puoli päivää, vaikka luulin puolessa tunnissa olevan jo kestämistä.

Paikalliset teollisuuspohatat Hans ja Fritz Schlumpf keräsivät 1960-luvun alussa tyhjään tehdashalliinsa vaivihkaa yli 400 museoauton kokoelman. Salaisuus paljastui, kun veljekset pakenivat maasta taloussotkujensa vuoksi. Ei ole vaikea arvata, mihin pojat olivat rahansa hassanneet. Muita Euroopan automuseoita sivuilla 58–60 ja lisää uusilla nettisivuillamme: osa 1 ja osa 2.

Kuka tietää, vaikka tuhkapilven alla piilossa myös meidän omat sisäiset mannerlaattamme ruhjoisivat nyt salaa toisiaan ja etsiytyisivät uusiin asentoihin. Murtuihan Berliinin muurikin, miksei sitten uskomme kiireeseen ja nopeuden ylivoimaan. Junamatkat ovat jo trendi Manner-Euroopassa. Myös kaukonäköinen Kiina rakentaa jo superjunien rataverkostoa, joka kutistaa jättiläismaan etäisyydet murto-osaan entisestä.

Kummallista, tunneli Helsingistä Tallinnaan ja nopea junayhteys Virosta Keski-Eurooppaan ei tunnu enää yhtään niin utopistiselta hankkeelta kuin vielä vuosi sitten.

Pirkko Puoskari

Pääkirjoitus, Matkopas 4/2010.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.