Ljubljana on nousemassa Euroopan matkailukaupunkien tähtikaartiin.

Hyvä paikka aloittaa kaupunkikierros on Presernovin aukio , jonka reunalla seisoo kansallisrunoilija France Preseren patsas. Sen jalkojen juuressa istuu aina väkeä seuraamassa aukion elämää. Kukkulan laella häämöttää Ljubljanan linna, jonka luokse pääsee vaivattomimmin aukiolta lähtevällä kumipyöräjunalla. Pohjoislaidalla seisoo punertava Fransiskaanikirkko, joka on rakennettu 1600-luvulla. Kirkon vierestä lähtevä kävelykatu Copova johtaa ostosalueelle. Ostoksia voi tehdä myös aukion sata vuotta vanhassa Centromerkur-tavaratalossa, jonne kannattaa poiketa jo arkkitehtuurin takia.

Sillalta sillalle

Kaupungin halki virtaavan Ljubljanicajoen ylittävä koristeellinen Kolmoissilta vangitsee katseen. Se yhdistää aukion vanhaankaupunkiin. Heti sillan toiselta puolelta löytyy turistitoimisto.

Kolmoissillan ylitettyään ei voi olla huomaamatta upeaa Pyhän Nikolauksen katedraalia ja Arkkipiispan palatsia sen vieressä.

Parasta Ljubljanassa on tuoksuja täynnä oleva tori. Jokirannan ja kirkon välinen alue on täynnä värikkäitä katoksia ja tuotteitaan myyviä huivipäisiä maalaismummoja aivan kuten ennen muinoin.

Kävelymatkan päässä on kaupungin kuuluisin symboli, Lohikäärmesilta.

Linnasta luostariin

Varsinainen Ljubljanan vanhakaupunki jää Linnavuoren ja joen väliin. Ylös linnan luo pääsee pitkin kapeaa ja jyrkkää Studentovska ulicaa, joka johtaa kiemurrellen 376 metrin korkeuteen. Hyvällä säällä tornista näkee Slovenian alppialueelle saakka.

Kävelykierrosta voi jatkaa siirtymällä Suutarinsiltaa pitkin takaisin joen toiselle puolelle vanhaan juutalaiskortteliin. Jokivarren kahvilat ja myyntikojut houkuttelevat pysähtymään.

Päiväkävelyn voi päättää Krizanken luo. Se oli 1200-luvulla luostari, mutta nykyisin paikalla toimii ulkoilmateatteri, jossa nautitaan kesäisin konserteista.

Piskuinen Slovenia kutsuu kylään

Slovenia otettiin 2004 avosylin vastaan Euroopan unioniin, sillä piskuisen nuoren valtion elintaso oli jo valmiiksi korkea. Vuodenvaihteessa maa siirtyi euroihin.

Slovenia on pieni, ja pääkaupunki Ljubljana sijaitsee mukavasti sen keskellä. Etäisyydet ovat lyhyet, joten Ljubljanasta on helppo tehdä päiväretkiä eri puolille maata.

Teksti: Hannu Tuominen
Kuva: Ljubljana Tourism

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 1/2007

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.