Ljubljana on nousemassa Euroopan matkailukaupunkien tähtikaartiin.

Hyvä paikka aloittaa kaupunkikierros on Presernovin aukio , jonka reunalla seisoo kansallisrunoilija France Preseren patsas. Sen jalkojen juuressa istuu aina väkeä seuraamassa aukion elämää. Kukkulan laella häämöttää Ljubljanan linna, jonka luokse pääsee vaivattomimmin aukiolta lähtevällä kumipyöräjunalla. Pohjoislaidalla seisoo punertava Fransiskaanikirkko, joka on rakennettu 1600-luvulla. Kirkon vierestä lähtevä kävelykatu Copova johtaa ostosalueelle. Ostoksia voi tehdä myös aukion sata vuotta vanhassa Centromerkur-tavaratalossa, jonne kannattaa poiketa jo arkkitehtuurin takia.

Sillalta sillalle

Kaupungin halki virtaavan Ljubljanicajoen ylittävä koristeellinen Kolmoissilta vangitsee katseen. Se yhdistää aukion vanhaankaupunkiin. Heti sillan toiselta puolelta löytyy turistitoimisto.

Kolmoissillan ylitettyään ei voi olla huomaamatta upeaa Pyhän Nikolauksen katedraalia ja Arkkipiispan palatsia sen vieressä.

Parasta Ljubljanassa on tuoksuja täynnä oleva tori. Jokirannan ja kirkon välinen alue on täynnä värikkäitä katoksia ja tuotteitaan myyviä huivipäisiä maalaismummoja aivan kuten ennen muinoin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kävelymatkan päässä on kaupungin kuuluisin symboli, Lohikäärmesilta.

Linnasta luostariin

Varsinainen Ljubljanan vanhakaupunki jää Linnavuoren ja joen väliin. Ylös linnan luo pääsee pitkin kapeaa ja jyrkkää Studentovska ulicaa, joka johtaa kiemurrellen 376 metrin korkeuteen. Hyvällä säällä tornista näkee Slovenian alppialueelle saakka.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kävelykierrosta voi jatkaa siirtymällä Suutarinsiltaa pitkin takaisin joen toiselle puolelle vanhaan juutalaiskortteliin. Jokivarren kahvilat ja myyntikojut houkuttelevat pysähtymään.

Päiväkävelyn voi päättää Krizanken luo. Se oli 1200-luvulla luostari, mutta nykyisin paikalla toimii ulkoilmateatteri, jossa nautitaan kesäisin konserteista.

Piskuinen Slovenia kutsuu kylään

Slovenia otettiin 2004 avosylin vastaan Euroopan unioniin, sillä piskuisen nuoren valtion elintaso oli jo valmiiksi korkea. Vuodenvaihteessa maa siirtyi euroihin.

Slovenia on pieni, ja pääkaupunki Ljubljana sijaitsee mukavasti sen keskellä. Etäisyydet ovat lyhyet, joten Ljubljanasta on helppo tehdä päiväretkiä eri puolille maata.

Teksti: Hannu Tuominen
Kuva: Ljubljana Tourism

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 1/2007

Sisältö jatkuu mainoksen alla