Jos Siena ja sen naapuri Firenze alkaisivat jälleen kilpailla mahtavuudesta, Firenze veisi varmaan voiton taidehistoriallisten aarteiden määrässä. Mutta Siena nappaisi pokaalin elävästä kaupunkikulttuurista, ystävällisyydestä ja helposta lähestyttävyydestä. Tarinan mukaan Sienan perusti Senius, jonka isä oli 750-luvulla eKr. elänyt Remus, toinen Rooman legendaarisista perustajaveljeksistä. Jo aiemmin paikalla oli etruskiasutusta. Siena sijaitsee kolmen kukkulan rinteillä. Kaupungin ydin on yksi parhaiten säilyneistä keskiaikaisista keskustoista Italiassa. Siena kukoisti 1200-1300-luvuilla, ja tuolloin rakennettiin paljon julkisia rakennuksia. Sitä verottivat 1300-luvulta lähtien taudit ja valtataistelu Firenzen kanssa. Sen vuoksi vanhoja rakennuksia ei purettu uudisrakentamisen tieltä.

Keskiajalla Siena jaettiin 17 contradaan -suomalainen versio sanasta voisi olla asuinalue tai naapurusto. Käytännössä se tarkoittaa kaupunginosaa, jolla on laaja itsehallinto. Asuinalueilla on omat kirkot, yhdistykset, tunnuslauseet, museot ja symbolit. Contradat ovat Sienan elävää kaupunkikulttuuria, ja niiden museoista voi löytää kertomuksia taisteluista, taudeista ja tietysti Sienan omasta laukkakilpailusta, Paliosta.

Sienassa kaikki tiet vievät Piazza del Campolle. Tori on myös turistien levähdyspaikka, josta kaupungin nähtävyyksiä on helppo lähteä tutkimaan. Päänähtävyydet ovat kaikki keskustan liepeillä, joten kävellen pärjää mainiosti. Torin alalaitaa hallitsee kaupungintalo, jonka kellotorni on Italian toiseksi korkein keskiaikainen torni. Sinne kannattaa kiivetä katselemaan alla levittäytyvää kaupunkia.

Kuljin Campolta kohti nurkan takana sijaitsevaa tuomiokirkkoa. Sienan Duomo on yksi Italian komeimpia kirkkoja. Tärkeimpiä nähtävyyksiä rakennuksen sisällä ovat vasemmalla laidalla sijaitsevat marmorilaatat, joissa on kuvattuina muun muassa Betlehemin lastenmurha, Sienan symboli naarassusi sekä kreikkalaisia oraakkeleita.

Laukaten läpi vuosisatojen

Vuosittain Piazza del Campolla järjestetään heinäkuun toisena ja elokuun kuudentenatoista päivänä Sienan kuuluisa Palio, laukkakilpailu. Siinä contradat kilpailevat toisiaan vastaan. Palio on kaupunkilaisille kuin suomalaisille jääkiekon MM-kisojen Ruotsi-Suomi-finaali.

Laukkakisan aikana tori kierretään ympäri kolme kertaa - se vie noin puolitoista minuuttia - eikä hevosen ja ratsastajan tarvitse välttämättä saapua maaliin yhtä matkaa. Kilpailu käydään ilman satulaa ja hevoset valitaan arpomalla.

Jos haluat laukkakilpailujen katsomoon, varaa liput monta kuukautta etukäteen Sienan turistitoimistosta. Vaikka ei hevosista tai kilpailuista niin välittäisikään, italialaiset kulkueet keskiaikaisine pukuineen, rumpuineen ja lipunheittäjineen ovat komeaa nähtävää. Palioon voi tutustua ympäri vuoden Sienan keskustan elokuvateattereissa, joissa näytetään dokumenttia laukkakilpailun historiasta.

Teksti: Emma Kanerva

Kuva: Juha Puikkonen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 4/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.