Paratiisisaaret odottivat valloittajia! Lentokone kiersi pääsaaren Mahén kuin esitelläkseen vihreän keitaan keskellä turkoosia valtamerta. Lentokentältä päästyämme iski reppumatkailijan arki. Meidän piti itse selvittää, miten pääsisimme majapaikkaamme. Onneksi heti ensimmäinen taksinkuljettaja tiesi, missä se on.

Auton ikkunasta ihailimme maisemia, jotka olimme nähneet yläilmoista. Keskellä saarta lähes kilometrin korkeuteen kohoava vuori Morne Seychellois sai meidät haukkomaan henkeä. Loimme myös ensisilmäyksen pääkaupunki Victoriaan ajaessamme majapaikkaamme Calypha Guesthouseen. Seuraavaksi ohjelmassa oli tutustuminen pääkaupunkiin. Päätimme myös selvittää, mitä kiinnostavia kohteita löytyi Mahélta sekä läheisiltä Praslinin ja La Diguen saarilta.

Suuntasimme muutamaksi päiväksi Praslinille. Majapaikkaamme etsiessämme kävelimme rinkat selässä puoli tuntia väärään suuntaan ylös jyrkkää rinnettä. Majapaikka Le Colibri yllätti kuitenkin myönteisesti. Huoneet olivat siistejä, terassi tilava ja maisema kuin postikortista. Praslinilla ohjelmassa oli snorklailun lisäksi saaren tärkein nähtävyys, Valle De Mai -puisto jättikookospalmuineen, ja sen lähistöllä sijaitseva upea näköalapaikka.

Parin päivän päästä oli vuorossa puolen tunnin laivamatka viereiselle La Diguelle, jonka Anse Source D'Argentin väitetään olevan maailman kuvatuin ranta. Paikka olikin todella hieno, mutta ruuhkainen. Palasimme Mahélle ja toiseksi viimeisenä lomapäivänä lähdimme majatalon isännän järjestämälle kalastusreissulle Victorian edustalle. Kalaa tuli todella helposti. Parin tunnin uurastuksen jälkeen veneen pohjalla oli kymmeniä kaloja, joukossa kaksi barrakudaa. Saimme isoimmat kalat mukaamme ja kysyimme majatalossa mahdollisuutta saada niistä illallista, mutta emäntä valitteli kiireitään. Jätimme kuitenkin kalat hänelle. Yllätys oli melkoinen, kun emäntä toi terassille loistavan illallisen, jonka hän oli valmistanut pyydystämästämme barrakudasta. Matka ei olisi voinut huipentua hienommin.

Teksti ja kuva: Janne Orava

Nähtävyyksiä Seychelleillä:

* Victoria Botanical Gardens. Kävelymatkan päässä kaupungin keskustasta. Perustettu vuonna 1901. Hedelmäpuita, maustekasveja, palmuja, koristekasveja, lintuja, matelijoita, hyönteisiä. Avoinna joka päivä klo 8-17. Sisäänpääsy 5 euroa.

* Valle De Mai -puisto, Praslin. Eedenin puutarhaksi kutsuttua ikivanhaa sademetsää, joka kuuluu Unescon maailmanperintökohteisiin. Tunnettu coco de mer -kookoksista ja mustista papukaijoista. Avoinna joka päivä klo 8-17.30, sisäänpääsy 15 euroa.

* L'Union Estate -plantaasi käsittää kolmasosan La Diguen saaresta. Pääsymaksu 4 euroa. Lähellä maailman kuvatuimmaksi kehuttu ranta Anse Source D'Argen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 1/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.