Päätoimittaja Pirkko Puoskari laskeutuu vuoteen 2050 ja nousee koneeseen. Insinöörit lupaavat siihen mennessä toteuttaa Leonardo da Vincin unelman.

Päätoimittaja Pirkko Puoskari laskeutuu vuoteen 2050 ja nousee klentooneeseen. Insinöörit lupaavat siihen mennessä toteuttaa Leonardo da Vincin unelman.

PITÄKÄÄ TUOLISTA KIINNI, nyt lennetään ajassa 40 vuotta eteenpäin. Laskeudumme vuoteen 2050 ja nousemme lentokoneeseen. Oho, voimme lennon aikana puuhata kaikenlaista: sovittaa vaatteita virtuaalisessa sovituskopissa, lukea kotiin jääneille lapsille iltasadun ja ihailla taivas-näkymää jalkojemme alla.

Lentokonevalmistaja Airbus lupaa tulevaisuuden visiossaan nostaa lentämisen mukavuuden aivan uudelle tasolle. Hyvältä kuulostaa – tosin ensin meidän matkustajien pitäisi pysytellä lentokykyisinä 40 vuoden odotteluaika.

VUONNA 2050 INSINÖÖRIT  osaavat sen, mistä renessanssinero Leonardo da Vinci unelmoi jo 1500-luvulla: lentokoneen runko jäljittelee lentämisen täydellisimpiä rakenteita, linnunluita. Älykäs seinäkalvo säätelee matkustamon sisäilman lämpötilaa. Seinät muuttuvat tarvittaessa läpinäkyväksi, jolloin meillä on avoimet taivasmaisemat koneen ulkopuolelle.

Matkustamon hermoverkko havaitsee tarpeemme ja vastaa niihin automaattisesti. Istuin muotoutuu yksilöllisesti matkustajan painon ja pituuden mukaan. Vitamiinipitoinen ilma ja akupisteiden hieronta pitävät meidät virkeinä.

JO NYT LENTOYHTIÖT haluavat tarjota meille muun muassa mielenrauhaa ja aikaa rakkaudelle. Hienoja visioita nämä mainoslauseetkin, vaikka lentomatkustajan arki harmaimmillaan onkin jotain aivan muuta: lakkojen ja ulosmarssien myllertämiä aikatauluja, hukkaan joutuneita matkalaukkuja, hikisiä turvatarkastusjonoja ja rutikuivia sämpylöitä.

Muistatteko vielä ajan, jolloin oli jotenkin hienompaa lentää reittilennoilla? Enää se ei pidä läheskään aina paikkaansa. Nykyisin parempaa palvelua, parempaa ruokaa ja enemmän vaihtoehtoja – jopa enemmän jalkatilaa kohtuullisempaan hintaan – voi saada matkanjärjestäjän tilauslennolla.

Erot lomalentojen välillä ovat kuitenkin  melkoiset, paljastaa ensi talvikauden charter-lentojen vertailu (sivu 40). Kitsaimmassa karvalakkiluokassa ehtii Thaimaan-reissulla tulla erittäin pahalle tuulelle, ellei ole muistanut etukäteen tilata itselleen lisämaksullista lämmintä ateriaa.

 Turistiluokan istuinväli Thaimaan-lennoilla on ahtaimmillaan 72,5 ja leveimmillään 84 senttimetriä. Turha väittää, etteikö senteillä muka ole väliä: 11,5 sentin eron jalkatilassa huomaa kyllä jokainen yli kymmenen tunnin rupeamalla.

VIIMEISIN ILAHDUTTAVA reittilentokokemukseni on viime keväältä, jolloin kävin Istanbulissa Turkish Airlinesin siivin. Ihan tavallisessa turistiluokassa sai valita lämpimän aterian kahdesta vaihtoehdosta. Ja ruoka oli kaiken lisäksi hyvää. Viini ja olutkin kuuluivat tarjoiluun. En ihmettele, että tuore Skytrax-tutkimus nosti Turkish Airlinesin Euroopan parhaaksi lentoyhtiöksi.

Jos kaikkein vieraanvaraisimmat  lentoyhtiöt vuonna 2011 tarjoilevat turistiluokan matkustajille kanaa ja tomaattipastaa punaviinin kera, 40 vuoden päästä lentävissä älykoneissa nautiskellaan luultavasti kalleinta samppanjaa ja kaviaaria.

Ja niillä voimme herkutella vaikka läpi koko lennon, sillä virtuaalinen tarjoilu ei täytä vatsaa eikä turvota silmäpusseja.

Pirkko Puoskari
päätoimittaja

Pääkirjoitus Matkaoppaan numerossa 5/2011.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.