Länsi-Afrikka sopii omatoimiselle seikkailijalle. Lue hyvät vinkit.

Länsi-Afrikka sopii omatoimiselle seikkailijalle.

Afrikan länsiosat ovat pysyneet varsin piilossa suomalaisilta Gambiaa lukuun ottamatta. Vahinko. Täältä löytyvät maanosan rehevimmät humoristit, eloisimmat väittelijät, värikkäin muoti ja musiikki sekä tulisimmat ruokapadat. Läheisillä Saharan laajoilla hiekkalakeuksilla piilottelee joukko Afrikan vanhimpia keidaskaupunkeja.

Dakar on omatoimimatkailijalle vaivaton vaihtoehto. Noin kahdentoista miljoonan asukkaan Senegal on monien vahvojen kansanryhmien ja heimojen kimara, mutta silti Afrikan vakaimpia ja turvallisimpia valtioita.

Hyvä lomayhdistelmä on viikko Ngorissa tai Goréessa Dakarin liepeillä ja toinen niiden lähikohteissa.

Reittien solmukohta

Dakarista on tiheä lentoverkosto kaikkialle Länsi-Afrikkaan. Viisumit naapurimaihin saa yleensä helposti. Tunnin tai parin lennon päässä ovat Kap Verden saaret, Gambia, Mali ja sadunhohtoinen Timbuktu. Pohjoisnaapuri Mauritanian pääkaupunki Nouakchott on Saharan suurin kaupunki, josta pääsee autiomaan keidaskyliin.

Dakar on perustettu vuonna 1857 eikä ylpeile mielenkiintoisella rakennustaiteella. Sen sydämen muodostavat pienet musiikkibaarit ja torit, jotka keräävät myyjiä kaikkialta Länsi-Afrikasta.

Hiljainen hetki

Dakarin vaikuttavin nähtävyys on sen edustalla sijaitseva Goréen saari. Se kuului kolmensadan vuoden ajan Afrikan synkkiin orjakeskuksiin. Entisen orjatalon kattotasanteelta avautuu maisema, joka oli tuhansien afrikkalaisten viimeinen näky heidän omasta maastaan.

Kun viimeinen turistiseurue palaa satamaan, mukulakivikujille laskeutuu rauha. Pastellinväristen talojen ovet narahtavat, kun väki lähtee ilta-askareilleen. Kiitävän hetken elän parinsadan vuoden takaisia tunnelmia. Sitten ohi pyyhkäisee täyttä vauhtia kärrykulkue. Hälisevä poikajoukko kiskoo rattaita. Elämä voittaa täälläkin.

Matkatietoa Senegalista

- Sijaitsee Länsi-Afrikassa Atlantin rannikolla. Asukkaita noin 12 miljoonaa, pääkaupungissa Dakarissa noin 2 miljoonaa.
- Ilmasto on trooppinen. Kuiva kausi joulu-huhtikuussa, sadekausi touko-marraskuussa.
- Aikaero Suomeen -2 tuntia.
- Raha Länsi-Afrikan maiden yhteisvaluutta XOF-frangi. 1000 XOF = noin 1,50 euroa.

Teksti ja kuva: Hannu Pesonen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 8/2008

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.