Nyt sinulla on neljänä päivänä ainutlaatuinen mahdollisuus vierailla Suomen Pankissa ja nähdä sen taidekokoelmasta koottu näyttely. Pankin 200-vuotistaivalta juhlistavan näyttelyn helmiin lukeutuu Gallen-Kallelan Aino-triptyyKki vuodelta 1889.

Nyt sinulla on neljänä päivänä ainutlaatuinen mahdollisuus vierailla Suomen Pankissa ja nähdä sen taidekokoelmasta koottu näyttely. Pankin 200-vuotistaivalta juhlistavan näyttelyn helmiin lukeutuu Akseli Gallen-Kallelan ensimmäinen Aino-triptyykki vuodelta 1889.

Suomen Pankin päärakennuksen edustustiloihin kootussa näyttelyssä on esillä taidetta 1850-luvulta nykypäivään. Näyttelyyn on valittu yli sata teosta pankin 1 200 teosta kattavasta taidekokoelmasta. Näyttelyn on suunnitellut johtava konservaattori Hannele Heporauta.

Pelkästään jo visiitti Suomen Pankin päärakennukseen on ainutkertainen elämys; muissa yhteyksissä sinne ei tavallisella kadun tallaajalla ole tilaisuutta päästä tirkistelemään.

Senaatintorin läheisyyteen vuonna 1883 valmistuneen Suomen Pankin päärakennuksen suunnitteli saksalainen arkkitehti Ludwig Bohnstedt Suomen ensimmäisen kansainvälisen arkkitehtikilpailun tuloksena.

Pankin tiloissa on myös kiinteästi sen interiööriin kuuluvia taideteoksia. Ensimmäisen niistä vierailija näkee jo pääportaikossa, jossa ihailtavana on Juho Rissasen kolmiosainen lasimaalaus Elonkorjuu, Tukinuitto ja Silakkamarkkinat. 

Taidenäyttely Suomen Pankin tiloissa Snellmaninaukiolla avautuu tänään torstaina 13.1. Näyttely on yleisölle avoinna vain neljän päivän ajan.

Tänään näyttelyyn voi tutustua klo 17-21, perjantaina klo 11-17, lauantaina klo 11-16 ja sunnuntaina klo 11-16. Alueella on vain vähän parkkipaikkoja, joten näyttelyyn kannattaa tulla julkista liikennettä käyttäen.

Jos et ennätä visiitille paikan päälle, tee se virtuaalisesti.  Netin kautta pääsee nyt tutustumaan pankin päärakennukseen ja siellä normaalioloissa esillä oleviin taideteoksiin. Toinen virtuaalinäyttelyistä keskittyy Suomen Pankin taidekokoelmiin, ja esillä on myös sellaisiakin taideteoksia, joita nelipäiväisessä juhlanäyttelyssä ei ole mahdollista nähdä.

Suomen Pankki, osoite: Snellmaninaukio, Helsinki (Senaatintorin läheisyydessä).

Suomen Pankin juhlavuoden virtuaalinäyttelyt: www.suomenpankki.fi

http://www.suomenpankki.fi/fi/suomen_pankki/yleisopalvelut/virtuaalikierrokset/Documents/taide_virtuaali/index.html

Kuvassa Suomen Pankissa esillä oleva Gallen-Kallelan maalaus Aino-taru, jossa Väinämöinen ahdistelee nuorta Ainoa. Lisätietoa
http://fi.wikipedia.org/wiki/Aino-taru

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.