Tulo Sansibarin pääkaupunkiin Stone Towniin saa runosuonen kukkimaan, sillä näky on lumoava. Vanhat, korkeat rakennukset kohoavat vasten trooppista rantaviivaa, ja ikiaikaisen mallin mukaan rakennetut dhow-veneet kuljettavat ihmisiä ja tavaroita reiteillään. Meri välkehtii lämpimänä ja kirkkaana. Elämänmeno on rauhallista ja ihmisten asenne ystävällinen. Kaikki on sadantuhannen asukkaan kaupungissa kävelymatkan päässä. Tosin kujien ja pikkukatujen nimet eivät aina näy kartassa, joten maamerkit on hyvä painaa mieleen.

Vuokraamme satamasta jeepin kuskeineen ja suuntaamme loman ensimmäiseksi viikoksi saaren pohjoisosaan, Kendwaan. Auto pomppii kapeilla viidakkoteillä. Mango- ja banaanipuut ympäröivät asumuksia, joiden takana näkyy pieniä viljelyspalstoja. Kyläkoulun ovesta pelmahtaa ulos koulupukuihin puettuja pikkutyttöjä. Saavumme illansuussa Kendwa Rocksiin. Viikko vierähtää sukellellessa, veneillessä ja uidessa. Sansibarin vedet ovat sukeltamista ja snorklailua ajatellen maailman huippua.

Seuraava kohteemme on viidakkosaari Pemba noin 50 kilometriä Sansibarista pohjoiseen. Saari on kostea ja kuuma. Isot punakarvaiset lepakot, lentävät ketut, vetelevät päiväunia valtavissa mangopuissa. Ranteen paksuiset tuhatjalkaiset matkaavat jonnekin tien vierillä. Puiden yllä leijuva usva ei hälvene edes iltapäivän kuumuudessa. Yövymme Mission Lodgen lähetysasemalla, ja seuraavana aamuna lähdemme kohti varsinaista päämääräämme, Pemba Afloatia, joka on kelluva hotelli Njoenlahdella. Vuokraamme kylältä avolava-auton kuskeineen. Se on Pemballa välttämätön menoerä. Saarta tuntematon päätyy helposti harhailemaan mangrovetiheikön ja viidakon uumeniin. Koukkaamme saaren koilliskulmaan Ras Kiuyuun, asumattomalle, villille ja tuuliselle rannalle. Korallin valkeus häikäisee, ja tuuli kuljettaa mukanaan turkoosinvihreän meren suolaa. Säntäämme kirkuen valtameren aaltoihin. Palaamme rannalle ja asetumme puiden varjoon syömään juuri poimittuja banaaneja ja mangoja. Olo lähentelee täydellistä!

Stone Townissa riittää näkemistä ja kokemista

* Stone Townin kujat ovat loputon labyrintti basaareja, toreja, historiallisia rakennuksia, ravintoloita ja aukioita. Perinteiset käsityöt ovat mukavia tuliaisia, samoin mausteet. Hintataso on kirjava, mutta mausteet ja kankaat ovat edullisimmasta päästä.

* Myös tekemistä riittää. Tarjolla on sukellusreissuja ja mausteviljelmillä käyntejä, purjehdusta ja delfiiniretkiä. Musiikki- ja tanssiesitykset tuovat oman värinsä kaupungin elämään.

* Aikapula on pahin pulma, joten kannattaa ehdottomasti käyttää oppaan tai retkenjärjestäjien palveluja. Oppaan päivätaksa vaihtelee 10 ja 15 euron välillä.

Teksti: Irene Telaranta
Kuva: Hernan Patiño

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 1/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.