Krk, Pag, Kres, Rab - Kvarnerinlahden saarilla säästetään kirjaimia mutta aurinko tuhlaa valoaan.

Krk, Pag, Kres, Rab - Kvarnerinlahden saarilla säästetään kirjaimia mutta aurinko tuhlaa valoaan.

Aloitimme toukokuisen kiertomatkamme Kvarnerinlahden saarilla etelästä päin. Kuusikymmentä kilometriä pitkä Pag on lomakohteena tuntemattomin alueen suurista saarista. Eri puolilla on hiekkarantoja ja luolia. Tiet ovat hyvässä kunnossa ja niillä on yleensä kuudenkympin nopeusrajoitus. Sitä ei juuri noudateta, vaan ajellaan pitkälti toistasataa.

Rapusaarella

Ajamme parinkymmenen kilometrin matkan pitkin kaunista rantatietä ja menemme laivalla kapean salmen yli ravun muotoiselle Rabin saarelle. Sen pääkaupunki, myös Rab nimeltään, sijaitsee syvän suojaisen lahden itärannalla.

Eri puolilla saarta on erinomaisia kalaravintoloita ja uimarantoja. Parhaat hiekkarannat sijaitsevat pohjoiskärjen Loparissa.

Illalla sillalla

Krkin saari on automatkailijoiden suosikki 1 300-metrisen siltansa ansiosta. Krk ja Cres ovat Adrianmeren suurimmat saaret, kumpikin pinta-alaltaan noin 410 neliökilometriä. Krkille ovat ominaisia karut kalliot ja kivikkoiset ylängöt.

Krkin etelärannalta on autolauttayhteys Cresin Meragiin. Kukkulalla parikymmentä kilometriä Meragista pohjoiseen sijaitsee Belin kylä. Roomalaiset kutsuivat sitä saaren pääksi, Caput insulae. Samanni¬minen on myös hanhikorppikotkien tutkimuskeskus.

Saaren pääkaupunki lähellä Meragia on yllättäen nimeltään Cres. Rooman vallan aikana sen kautta kulki merkittävä kauppareitti.

Aurinkoinen saari

Kuten muutkin Kvarnerinlahden saaret, Loainj on hyvin kapea. Se sopii erityisen hyvin talvilomailuun. Vuodessa Loainjissa on peräti 300 pilvetöntä päivää, eniten lahden saarista.

Suojainen lahti oli ihanteellinen merenkululle. Hyvinvointi hävisi purjelaivojen mukana, mutta pelastukseksi tuli matkailu. Puhtaita vesiä rakastavat pullonokkadelfiinit viihtyvät alueella.

Matkatietoa Kroatian Kvarnerinlahdesta:

* Sijainti Luoteis-Kroatiassa Adrianmeressä Istrian niemimaan itäpuolella.
* Seutu on Euroopan aurinkoisimpia seutuja; lauhat talvet, lämpimät ja kuivat kesät. Lämpötila elokuussa jopa yli 30 astetta ja vesi 24 astetta. Paras aika matkustaa on toukokuu ja syys-lokakuu.
* Aikaero Suomeen -1 tunti.
* Kvarnerinlahden saarilla on paljon rantoja, joissa voi ottaa aurinkoa ja uida alasti. Jotkin poukamat on varattu pelkästään naturisteille.

Teksti ja kuva: Kari Ruutu

Kroatia-paketissa on tietoa myös valmismatkoista ja majakkahotelleista, Matkaopas-lehti 3/2008

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.