Roomassa on jo tammikuussa päivisin noin 10-15 astetta lämmintä, kun aurinko paistaa. Maaliskuussa aurinkopäiviä on vielä enemmän. Loistava syy lähteä ostosreissulle Roomaan!

Roomassa on jo tammikuussa päivisin noin 10-15 astetta lämmintä, kun aurinko paistaa.  Nurmi viheriöi ja kukkasia kasvaa puistoissa. Maaliskuussa aurinkopäiviä on vielä enemmän. Hyvä syy lennähtää ostosreissulle Roomaan.

Rooman lentoasemalla on kaksi nimeä: Leonardo da Vinci ja Fiumicino.  Eikö yksi nimi riittäisi? Sama sekoittava nimihölmöily toistuu muun muassa Pariisissa.

Unohda Rooman kentän ala-aulassa vaanivat taksikuskit ja hae neuvoa turisti-infosta.  Tarjolla on junaa, bussia ja taksia. Taksilla pääsee hotelliin etuovelle 40 eurolla.  Junalippu maksaa 5-11 euroa.

Alkuvuoden alennusmyynnit lupavaat 50 prosenttia hinnoista pois,  joten varsinkin silloin väkeä riittää kaupoissa. Ympäri vuoden Rooma on loistava shoppailukaupunki. Kansainväliset ketjut jylläävät täälläkin, ehkä ainoina poikkeuksina lukemattomat kenkäkaupat.

Aiemmin luksustavaratalona pidetty La Rinascente ei enää häikäise.  Kilpailija Coin on samanhenkinen yleistavaratalo.  Puolen tunnin matka uuteen ostoskeskukseen Cinecittà Due Centro Commercialeen ei tarjoa mitään, mitä en löytäisi Rooman keskustan myymälöistä.  Liikkeet ovat auki iltamyöhään.  Maanantaina aamupäivisin pidetään kauppoja kiinni ja maanantaisin myös museot ovat suljettuja.

Ruokaa on Roomassakin nykyään tarjolla melkein kellon ympäri pizzasta pastaan. Vatsansa saa tyytyväiseksi 10-15 eurolla.  Mainio leipä ja talon vesi sisältyvät hintaan.

Ydinkeskustan nähtävyydet katsastaa jalan muutamassa päivässä. 24 tuntia voimassa oleva kiertoajelulippu kaksikerroksisilla busseilla maksaa 20 euroa. Periaatteena on hop on, hop off:  voit jäädä kyydistä halutessasi ja hypätä takaisin kyytiin kohti seuraavaa nähtävyyttä. Roomassa on erinomainen bussiliikenne, raitiovaunut ja edullinen metro.  Metrolippu käy tunnin ja vartin myös muihin julkisiin.  

Markku Helismaa

http://www.rinascente.it

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.