Kirjailija Eppu Nuotio ihastui Roomaan, viini- ja ruoka kiehtovat Pariisissa syntynyttä Niki Thieulonia.

Pariisi: Bistroissa ei tarvitse pönöttää

Nicolas "Niki" Thieulon, 35, viini- ja ruoka-ammattilainen:

Siinä se oli, tosi ankeassa ympäristössä, metrosillan, katujen ja kanaalin risteyksessä: rähjäinen kulmakuppila Pariisin 19. kaupunginosassa. Le Cadran Bleu, sen niminen se oli! (2 Avenue Jean Jaurès.) Paikka oli ruma kuin mikä, mutta nälkä kun oli, menimme sisään. Olimme etsimässä vanhanaikaista passikuvakoppia niiltä kulmilta, sillä tutut taiteilijat  halusivat minusta ja vaimostani sellaisen kuvastripin.

Ranskassa minulla on usein tapana tilata ravintolassa Salade Périgourdine, hanhenmaksasta ja savustetusta ankanrinnasta valmistettu salaatti. Siinä kuppilassa se oli täydellinen! Kaikki raaka-aineet olivat tuoreita ja kunnollisia, ei ollut fuskattu yhtään.

Sorbettia ja etanoita

Diggaan pienistä bistroista, joissa ei tarvitse pönöttää. 11. kaupunginosassa Oberkampfin metroaseman liepeiltä löytää todellista, rosoista Pariisin meininkiä. Seutua voisi sanoa Pariisin Punavuoreksi. 30 eurolla saa aika hyvän bistromenun, esimerkiksi suosikkipaikassani Le Villaret’ssa (13 Rue Ternaux). Ruuassa on mukavasti hienostelua sekä vanhan ajan juttuja kuten sisäelimiä, ja pöydissä on valkoiset liinat. Viinilista on mielettömän hyvä!

Bistron ovat perustaneet Chez Astierin vanhat työntekijät. Astier (44 rue Jean-Pierre Timbaud) on perinteisempi paikka punaruutuliinoineen, mutta todella hyvä. Paikat ovat lähellä taiteilijaystäviemme kämppää, jossa usein punkkaamme vaimoni kanssa.

Käymme aina moikkaamassa myös 106-vuotiasta äidinäidinäitiäni 12. kaupunginosassa.

Lähistön Raimo-jäätelöbaarista (59–61 Boulevard de Reuilly) sai parhaat sorbetit jo silloin kun olin lapsi. Tammen tuoksua pitää välillä päästä haistelemaan Vincennesin puistoon (293 avenue Dausmenil). Siellä ulkoilutimme koiraa mummon ja vaarin kanssa lapsuuden kesälomilla joka aamu.

Nykyään käyn Pariisissa epäsäännöllisemmin mutta kerran vuodessa kuitenkin.

Kun vein vaimoni ensimmäistä kertaa Pariisiin 2005, yövyimme vaatimattomassa Hotel de l’Empereurissa (2 Rue Chavert). Siinä oli todellista vanhanajan meininkiä: parketit narisivat ja
ikkunasta näkyi Invalidikirkko. Kulman takaa löytyi ravintola, jonka lämmitetyllä terassilla sai vielä puolen yön aikaan etanoita, ostereita ja roseeviiniä.

Tykkäänkin lähinnä fiilistellä ja kävellä Pariisissa. Pont Saint Louis’n silta on mieletön paikka tyynellä säällä, pimeän aikaan (Ile Saint-Louis’in ja Ile de la Cité -saarten välissä). Keskustassa täytyy ehdottomasti maleksia pitkin Seinen rantaa eväänä patonki ja punaviinipullo.”

Niki viinitilojen keittiössä -ohjelma alkaa 31.3. Livillä.

Pariisi

  • Ranskan pääkaupunki ja maailman suosituin turistikaupunki, Suur-Pariisin alueella vierailee vuosittain noin 45 miljoonaa turistia.
  • Jakautuu 20 kaupunginosaan, joista jokaisella sanotaan olevan oma luonteensa.
  • Suoria lentoja Helsingistä Finnairilla, Easy Jetillä ja Blue1:lla. Lentoaika noin 3 tuntia.

 

Rooma: Halpaa hupia elokuvan ystäville

Eppu Nuotio, 49, kirjailija ja näyttelijä:

"Roomassa voi melkein aina nähdä elokuvien kuvauksia. Kun olin vuosi sitten tammikuussa kirjoittamassa uutta kirjaani Suomen Rooman-instituutissa, Villa Lantessa (Passeggiata del Gianicolo 10), bongasin ainakin kolmen eri elokuvan filmaukset.

Trasteveren kaupunginosassa pääsee päivittäin seuraamaan myös mielenkiintoisia kohtauksia ihmisten arkielämästä.

Esimerkiksi Gianicolo-kukkulan laella, Vatikaanin puolella, voi katsella, kuinka omaiset viestivät kukkulan juurella sijaitsevan tutkintavankilan vangeille.

Siellä heilutetaan kalsareita ja näytetään valomerkkejä. Lapsia nostellaan esille: ’Isä, katso kuinka poikasi on kasvanut!’ Lakanoihin on kirjoitettu viestejä. Joskus huudetaan yksinkertaisia keskusteluja esimerkiksi säästä. Voi vain miettiä, mitä ne viestit oikeasti tarkoittavat: ryöstösaalis turvassa?

Jos pitää elokuvista, tämä on halpaa hupia. Ja aivan absurdia! Kulman takana lähikaupassa voi nähdä nelikymppisen mammanpojan saavan avokämmenestä iäkkäältä äidiltään!

Trasteveressä riittää kiivettävää. Villa Doria Pamphilin puiston (Via di S. Pancrazio) perälle asti jaksavat löytävät mielettömän pensaslabyrintin. Olen aina pitänyt Carol Shieldsin kirjasta Larryn juhlat, jossa päähenkilöllä on pakkomielle pensaslabyrintteihin. Roomassa tajusin, että nyt ympyrä sulkeutui, täällä se labyrintti on odottanut minua koko ajan!

Rakkausromaani alulle

Trasteveren juurella oleva Santa Cecilian kirkko (Piazza Santa Cecilia 2) pysäytti. Vaikka Roomassa on paljon kirkkoja ja valtavasti historiaa, missään muualla en ole nähnyt, että alttaria hallitsee tapetun naisen patsas, Pyhä Cecilia, joka kuoli kidutettuna 100-luvulla.

Roomaan matkustan, koska olen aina rakastanut Italian kulttuuria ja ruokaa. Italiaakin olen opiskellut kansalaisopistossa muinoin nelisen vuotta. Enkä näe itseäni hälyisen perheeni kanssa esimerkiksi Ranskassa – sovimme Italiaan paremmin.

Ennen kuukauden mittaisista visiittiämme Villa Lanteen olen käynyt Roomassa vain tavallisena hotellituristina. Jännitin, miten saamme tehtyä töitä mieheni kanssa samassa huoneessa, mutta hyvinhän se meni. Rakkausromaanini ilmestyy ehkä joskus puolentoista vuoden kuluttua.”

Eppu Nuotioni uusi dekkari Loppu ilmestyi maaliskuussa.

Rooma

  • Italian pääkaupunki ja Euroopan kolmanneksi suosituin turistikaupunki Pariisin ja Lontoon jälkeen. 7–10 miljoonaa turistia vuosittain.
  • Lähes 3 000 vuotta vanha ”ikuinen kaupunki”.
  • Suoria lentoja Helsingistä Finnairilla ja toukokuun alusta myös Tampereelta Ryanairilla. Lentoaika noin 3,5 tuntia.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.