Oma maa mansikka vai mango makea, kysyy Pirkko Puoskari pääkirjoituksessaan. Mitä jos tänä kesänä testasit yöttömän yön vetovoimaa?

Oma maa mansikka vai mango makea, kysyy Pirkko Puoskari pääkirjoituksessaan. Mitä jos tänä kesänä testasit yöttömän yön vetovoimaa?

Yha kasvavan matkustusbuumin myötä vanhan sananlaskun saattaisi jo taivuttaa uuteen muotoon: Kyllä routa porsaan kotoa ajaa.  Toisinkin voi ajatella, kuten vaikkapa murrerunoilija Heli Laaksonen: ”En tahro ulkomail – Riihimäki riittä.”

Hieman runoilija-Heli ehkä liioittelee – liekö hän samaa mieltä marraskuussa, kun räntää räimii taivaan täydeltä?

Mutta tottahan se on: tässä maassa  asuu myös sellaisia ihmisiä, joille matkakuume on vieras olotila. Ihanan kesän kynnyksellä näitä erikoisia lajitovereita  on sentään aika helppo ymmärtää.

Vielä useammin olen kuitenkin törmännyt sellaisiin maanmiehiin, joille mango maistuu niin makealta, että mansikat jäävät kokonaan maistamatta. He ovat kolunneet maailman metropolit ja syrjäisimmät viidakot, mutta eivät ole koskaan käyneet Saimaalla, Kuusamossa tai Lapin tuntureilla.

Oletko niitä, joille Suomen kesä on ihaninta maailmassa? Toivon että saat uusia raikkaita ideoita kotimaan retkillesi tämän lehden MatkaSuomi-liitteestä.

Vai oletko niitä, jotka eivät lue kotimaan paikkakuntia edes matkakohteisiin? Sinua varten piipahdimme myös Australiassa, Keniassa, Kreikassa ja Sloveniassa.

Ja ehkäpä tänä kesänä päätätkin  yhtäkkiä ottaa selvää, onko siinä Suomi-hehkutuksessa sittenkin jotain perää. 

Suomi-into tarttuu joka kevät ainakin meihin Matkaoppaan toimituksen himomatkaajiin. Tällä kertaa olemme intoilleet muun muassa Turun taidesaunasta, Savonlinnan norsupallosta ja Suomussalmen iltabluuseista Reijo Kelan Hiljaisen kansan seurassa.

Ne ja monta muuta menovinkkiä löydät tästä lehdestä.

Jos pohjoisin näkemäsi paikka on  Tahkovuoren Pehkubaarin pohjoisseinä, mitä jos tänä kesänä testaisit yöttömän yön vetovoiman napapiirin pohjoispuolella. Ainakin minulle se on ihme, johon en koskaan kyllästy.

Lapin kesä on parhaimmillan alkukesällä ennen juhannusta, kun koko  luomakunta kylpee valossa ja klorofyllissä. Ruuhkissa ei tarvitse tuskailla, sillä jostain kumman syystä Lappiin mennään nykyisin vain hiihtämään ja ruskaretkelle.

Pohjoisen hintataso on nyt aivan toista luokkaa kuin talvilomien aikaan. Upeimmatkin luksushotellit ovat kesällä tyhjillään, ellei jokin satunnainen polkupyöräretkikunta ole pysähtynyt paikkakunnalle.

Ne kuuluisat pääskysen kokoiset hyttyset puolestaan nukkuvat juhannukseen asti ja häipyvät taas elokuun puolivälissä.

Huippuelämyksen voi löytää myös paljon lähempää, jopa aivan kotinurkilta. Mistä ihmeestä kumpuavatkaan suomalaisten kesäkekkereiden villit ideat – ja mitkä niistä kolahtavat juuri sinuun: Nummisuutarit luonnon helmassa, äijänkärräyspäivät, tuopintyönnön MM-kisat, traktorien kauneuskilpailut vai kamarimusiikkikonsertti maitohorsmaniityllä?

Rohkeasti mukaan löylynlyömien lysteihin ympäri Suomenniemen – ja paistakoon aurinko meille kaikille!

Pirkko Puoskari
päätoimittája

Pääkirjoitus Matkaoppaan numerossa 4/2011. Ilmestyy 24.5.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.