Australian luonto ihastutti kierroksella, joka vei Adelaidesta Darwiniin, Ulurusta Daintreen sademetsään ja Isolta valliriutalta Kakadun kansallispuistoon.

Adelaidessa nousemme yöbussiin ja lähdemme kohti pohjoista, Cooper Pedyyn. Majapaikkanamme on maanalainen hotelli, Underground Backpackers Inn. Jo ennen auringonnousua lähdemme taas liikkeelle päämääränämme Alice Springs. Tie on viivasuoraa, ja saamme hyvän käsityksen siitä, kuinka tyhjää Keski-Australian takamaa on. Maailman pisin aita, dingoaita, reunustaa tietä. Alice Springs on 25 000 asukkaan kaupunki, jonka rentoutta kuvaa kyltti kaupan ovessa: "Olen mennyt kalaan, palaan viikon kuluttua."

Koralleja ja sademetsää

Alice Springsistä lähdemme Ulurulle. Patikoimme kiven ympäri tutkien mielikuvituksellisia muotoja, luolia, lammikoita, veripuita ja kalliomaalauksia. Ulurun alueella asuu nykyään kuusi alkuasukasheimoa, jotka kaikki puhuvat eri kieliä.

Aamulla jatkamme lentäen Cairnsiin ja sieltä Isolle valliriutalle .

Daintreen sademetsä on maailman vanhinta, ja se ulottuu Korallimeren rantaan saakka. Ajamme veneellä riutalle sukeltelemaan. Riutan kohdalla on 30-40 metriä syvää, sen ulkopuolella syvyyttä on kolme kilometriä. Täällä Cape Tribulationissa kapteeni Cook aikoinaan haaksirikkoutui.

Lähes krokotiilin hampaissa

Palaamme Cairnsiin ja sieltä lentäen taas parin tunnin päähän Darwiniin. Siellä erinomainen alkuasukaskulttuurin museo, jossa on muun muassa upeita puunkuorelle tehtyjä maalauksia.

Aamu valkenee taas luonnon keskellä. Suuntaamme Jimjimjoelle ja - putouksille. Sademetsä on rehevää. Putous on 150 metriä korkea, ja lammessa, johon se putoaa, on kristallinkirkas vesi. Mehiläissyöjiä istuu oksilla. Joessa on ansa, johon krokotiilit jäävät, joten siinä on kuulemma täysin turvallista uida. Kun palaamme rannalle, kiinnittyy huomiomme omituiseen tukkiin. Sillä on vilkkuvat luomet. Tulee vähän karmaiseva olo. Ilmeisesti meitä oli niin monta, ettei krokotiili osannut päättää, kenet nappaa.

Matkan kohokohdat

Ulurun alue: Erämaa jatkui silmänkantamattomiin, ja yhtäkkiä horisontin keskeltä nousivat valtavat punaiset kivet.
Kakadun kansallispuisto: Kalliot, ryöppyävät putoukset, krokotiilit ja valoisat eukalyptusmetsät sekä erittäin hyvin säilyneet kalliomaalaukset tekivät vahvan vaikutuksen.
Ison valliriutan alue: Maailman suurimman koralliriutan kokoa ei voi käsittää, ellei sitä näe ilmasta. Alue jäi mieleen myös kahden erilaisen elementin, sademetsän ja Korallimeren, yhtymäkohtana.

Teksti: Seppo Lampila

Kuva: Australia Tourism

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 3/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.