Hollywoodin pihoilta juhlivien nuorten luokse.

Hollywood on jätetty taakse, mutta kerrataanpas mitä oikein tapahtui.

Ensi kosketus Hollywoodin katuihin saatiin kahvilan pihalla, joka oli eristetty poliisinauhoin ja maassa makasi lakanalla peitetty ruumis. Seuraavan kulman takana miestä tungettiin poliisi autoon. Muutenkin Hollywoodissa olon aikana tuli nähtyä paljon erikoisia eläjiä. Toisaalta oli vaikea aina sanoa kuka harjoitteli vuorosanoja, kuka puhui hands freehin ja kuka muuten vaan itsekseen. Jokaista lajia nähtiin useasti.

Beverly Hillsissä kävimme katsastamassa julkkisten ja muuten vaan rikkaiden taloja, mm. Michael Jacksonin kartano. Myöskin O.J. Simpson tapauksen rikospaikka käytiin etsimässä. Hassua näitten rikos- ja elokuvakohtauspaikkojen kanssa on se että normaalit ihmiset tietystikin asustavat niissä ja niitten ympärillä, joten siellä sitä sitten ajetaan pienillä kotikaduilla valokuvaamassa taloja ja pihoja. Monet paikat tuntuivat olevan hyvinkin hankalissa paikoissa, ja esim. Marilyn Monroen ja Roy Orbisonin hautausmaa oli niin hyvin piilotettu kerrostalojen väliin, että jouduttiin pyörimään korttelia ympäri pariin otteeseen. Varmaan siksi se olikin tyhjä muista ihmisistä.

Walk of Fame'llä käveltiin nenä kohti tähtilaattoja. Surkean näyttelijänimi-kasvo-muistini kanssa homma kävi hankalaksi, mutta sitäkin onnellisemmaksi nimiä tunnistaessa.

 

Hollywood Bulevard päivällä

Hollywood Bulevard illalla

Koska matkabudjettiin ei mahtunut 200 dollarin pääsyliput Universal Studioon, tyydyimme Universal Citywalk'iin, joka oli elokuvateemaisesti koristeltu ostoskatu.

Tältä näyttävät jalat hetken pesemättömyyden ja saastuneen kaupungin jälkeen.

Kun jätimme Hollywoodin taaksemme, edessä siinsi taas meri. Rannikolla pysähdyimme ensin pikaisesti Santa Monicassa, jonka satamalaiturille on rakennettu huvipuisto. Laiturin varrelle oli kerääntynyt erilaisia taitelijoita myymään tuotoksiaan.

 

Olisin saanut patsaan itsestäni.

Tai matkakumppani, kotimaista makkaraa.

Kaksi päivää oleiltiin Santa Barbarassa, joka osoittautui monen lomakohteeksi, varsinkin nuoria koulunsa lopettaneita oli paljon kerääntynyt bilettämään. Keskustan ranta oli lähinnä lintuja ja laivoja varten, joten kaupungin teema pyöri enemmänkin shoppailun ja juhlinnan puolella. Toisaalta myös ilma varmasti vaikutti asiaan. Eli siis nähtiin ensimmäiset pilvet vähään aikaan.

 

Ostoskadun alku

Huomaa vuoret peittävät pilvet

Dinosauruslinnut (pelikaanit) rannalla

Täällä mennään:


Tiina Amadei kirjoittaa Matkaopas-lehden nettisivulla matkastaan USA:n ympäri autolla 28.5.-28.7.2013.

Palaute: tiina_amadei@hotmail.com

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.