Vietnamissa on hienoja retkikohteita. Tutki lomallasi ainakin nämä neljä hienoa vaihtoehtoa.

Vietnamissa on hienoja retkikohteita. Tutki ainakin nämä neljä hienoa vaihtoehtoa Kaakkois-Aasian lomallasi.

1 Bat Trang -kylä on erikoistunut keramiikkaan, Van Phuc on silkkikylä ja Le Mat -kylässä kasvatetaan käärmeitä.

2 Päiväretki Parfume Pagodalle (kuvassa) kestää aamuvarhaisesta iltaan. Noin 70 kilometrin auto­matkalla näkee maaseutua. Perillä kiivetään
tai noustaan köysihissillä vuorelle, suuressa ­luolassa sijaitsevaan pagodaan. Tiettyinä päivinä siellä on tungosta. Mukaan mukavat
kävelykengät. Retken lopuksi soudetaan veneillä tunnin verran jokea pitkin.

3 Halong Bay on Tonkininlahdella, 150 kilometriä Hanoista sijaitseva mystinen, noin 3000 vulkaanisen saaren kaunis saaristo. Unescon maailmanperintökohteeseen järjestetään paketti­matkoja, joihin sisältyy muutaman päivän risteily viehättävällä puualuksella. Etenkin talvikuukausina huhtikuulle asti saaristossa on yleensä pilvistä ja sateista, mutta kaunista.

Hanoista Halong Bayhin järjestetään paljon matkoja oppaineen, kuljetuksineen ja yöpymisineen. Hinnat vaihtelevat muutamasta kymmenestä eurosta satoihin euroihin. Halong Bayn suurimman saaren Cat Ban nähtävyyksiä on kansallispuiston upea luonto. Saarelta voi tehdä vene- tai kanoottiretkiä saaristoon. Sää saarella on talvellakin usein leuto mutta pilvinen. Hiljaisen Cat Ban kaupungin täyttävät kesäisin vietnamilaiset lomailijat.

4 Salaperäinen Sapan kaupunki 1 600 metrin korkeudessa vuoristossa aivan Kiinan rajan tuntumassa on monen kävijän lempikohde. Kaupungin ympärillä avautuvat henkeä salpaavat vuoristomaisemat. Sapasta on kehittynyt turistikohde, jossa on hyvät palvelut, kuten patikointireitit ja järjestetyt päiväretket lähikyliin.

Aamuisin kaupungin kadut täyttyvät turistien lisäksi h’mong-vähemmistöheimoihin kuulu­vista asukkaista. Heimot asuvat vuoristoissa vaatimattomissa oloissa. Naiset ovat kovia kauppiaita ja heidän käsityönsä, erityisesti luonnonväreillä värjätyt vaatteet sekä kankaat ovat haluttuja matkamuistoja.

Hanoista pääsee Sapaan kätevästi: yöjunalla Lao Caihin (makuupaikkalippu 10–15 €) ja sieltä bussilla. Kaupungille riittää pari päivää, mutta vuoristopoluilla viihtyy pitempäänkin.

Teksti ja kuva Juhani Korhonen ¦ Matkaopas 8/2010

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.