Tavernoissa maistuvat tsatsiki ja moussaka, sivukaduilta löytyvät aidot käsityöt.

Tavernoissa maistuvat tsatsiki ja moussaka, sivukaduilta löytyvät aidot käsityöt.

Kreetanmereen pistävälle niemelle rakennettu vanha Rethymnon on saanut jatkokseen uuden kaupunkialueen. Idässä avautuu saaren parhaimpiin lukeutuva hiekkaranta, jolla on pituutta yli kymmenen kilometriä.

Jos lähtee liikkeelle vanhankaupungin portilta, näkee pian turkkilaisten rakentaman minareetin. Niemenkärkeä hallitsee venetsialainen linnoitus Fortezza. Kirkkoja on paljon.

Kaupunki elää lähes läpi yön. Liikenteen meteli ja ihmisten puheensorina saattavat kadulta kujalle käännyttäessä kuitenkin vaihtua täydelliseksi hiljaisuudeksi.

Idyllisiä ostospaikkoja

Rethymnonin vanhan sataman ympärillä on monia ostoskujia. Vieri vieressä sijaitsevat pienet liikkeet myyvät pitsiä, savitavaraa, T-paitoja, hunajaa, mausteita ja yrttejä. Turistikauppojen joukossa on muotiliikkeitä, kenkäkauppoja ja kultasepänliikkeitä. Rethymnonista saa myös aitoja, kreetalaisten perinteiden mukaisesti valmistettuja käsitöitä.

Retkiä menneeseen

Kreeta on aina elänyt vieraiden kulttuurien vaikutuspiirissä. Niin frankit, bysanttilaiset, roomalaiset kuin helleenitkin ovat jättäneet saarelle jälkensä. Vuoden 1821 vallankumoukseen päättynyt Turkin 400-vuotinen valtakausi oli päätepiste tässä jatkumossa. Rethymnonissa on minareetteja, ja kansallisasutkin ovat saaneet vaikutteita turkkilaisilta.

Kreetan mielenkiintoisin vaihe ajoittuu minolaiselle kaudelle noin 2000-1400 eKr. Rethymnonin arkeologisessa museossa on nähtävissä runsaasti esineitä tuolta ajalta.

Lyhyen ajomatkan päässä kaupungista, upeassa oliivi- ja tammilehdossa, sijaitsevat vaikuttavat, kallioon hakatut Armenin muinaishaudat. Ne ovat peräisin jälkiminolaiselta ajalta 1300-1200 eKr. Hautausmaa sijaitsee kahdeksan kilometriä Rethymnonin keskustasta etelään Spilin suuntaan kulkevan tien vieressä. Sinne pääsee Rethymnonista myös bussilla.

Rethymnonin plussat ja miinukset

+ Kreetan monipuolisin kaupunki.
+ Kaikki kohteet tavoittaa jalkaisin.
+ Paljon nähtävyyksiä reilun tunnin automatkan säteellä.
- Vilkas liikenne.
- Turistikadut ovat kalliita.
- Ravintoloiden sisäänheittäjät häiritsevät.

Teksti ja kuva: Juhani Viitanen

Kreeta-juttu Matkaopas-lehdessä 3/2007

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.