Helsinki-Vantaan lentoasema uudistuu kokonaan vuoden 2011 loppuun mennessä. Siihen saakka muutostyöt haittaavat matkustajien viihtyvyyttä ja liikkumista lentoasemalla.

Kun Helsinki-Vantaan lentoaseman uudistustyöt valmistuvat vuoden 2011 lopussa, on paikan ilme uudistunut kokonaan. Siihen saakka muutostyöt haittaavat matkustajien viihtyvyyttä ja liikkumista.

Helsinki-Vantaan lentoaseman saneeraus- ja uudistustyöt ovat jatkuneet jo toista vuotta. Äskettäin otettiin käyttöön uutta peruskorjattua tilaa terminaali 2:n lähtöselvitysalueella. Samaan aikaan jälleen uusi osa lentoaseman tiloista suljettiin remontin alta.

Kun työt vuoden 2011 lopussa valmistuvat, on Helsinki-Vantaan lentoaseman ilme uudistunut kokonaan. Siihen saakka muutostyöt haittaavat viihtyvyyttä ja liikkumisen sujuvuutta. Osa tiloista on poissa käytöstä ja rakennusseinämät peittävät ikkunoita sekä osittain palvelupisteitä ja liiketiloja.

Töiden taustalla on uuden matkatavarakeskuksen käyttöönotto. Se vaatii isoja muutoksia nykyisillä lähtöselvitysalueilla. Myös porttialueella saneerataan ja laajennetaan 40 vuotta vanhan terminaalin matkustaja- ja liiketiloja.

Samaan aikaan kun uutta tilaa valmistuu, siirtyvät matkatavaran kuljetinjärjestelmän työt seuraavan paikkaan. Lokakuun alussa alkanut peruskorjauksen kolmas vaihe sulki terminaali 2:ssa 16 lähtöselvitystiskiä ensi kevääseen asti. Marraskuun puolivälissä remontit laajenivat myös porttialueella. Muutokset koskevat lähinnä liiketiloja, mutta vaikuttavat myös matkustajien liikkumiseen.
– Remontin vuoksi turvatarkastuslinjoja lisätään, mutta lentoaseman kapasiteetissa on edelleen vajausta. Pyydämme matkustajia tulemaan ajoissa kentälle ruuhka-aikoina, muistuttaa lentoaseman johtaja Juha-Pekka Pystynen.

Tarkista oma lähtöselvitystiskisi täältä
Osa lentoyhtiöiden lähtöselvityspisteistä muuttaa nykyisiltä paikoiltaan uusitulle alueelle. Oman lähtöselvitystiskin numeron voi tarkistaa lentoaseman aikataulumonitorista tai jo etukäteen Helsinki-Vantaan verkkopalvelusta http://www.helsinki-vantaa.fi/lentoyhtiot<http://www.helsinki-vantaa.fi/lentoyhtiot>

Katso 360° virtuaalikuvat lentoasemalta
http://www.helsinki-vantaa.fi/360-panoraamakuvia

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.