Englantilaiset Sally, Jennifer ja Catherine tulivat Santa Eulaliaan etsimään aurinkoa.
Englantilaiset Sally, Jennifer ja Catherine tulivat Santa Eulaliaan etsimään aurinkoa.

Bailumekkana tunnetulta Ibizalta löytyy myös hiljaisuutta, hippejä ja maalaiskyliä.

Yksinäisen aamu-uimarin pää liikkuu rytmikkäästi ylös alas. Sininen uimalakki piirtää siistiä auraa tummanturkoosiin peilityyneen Välimereen. Viereisessä poukamassa kalastajat laittavat veneitään kuntoon, ja jossain kaukana kiekuu kukko.

Ibizan Talamanca-ranta on heräilemässä uuteen aamuun. Vaikka Ibiza tunnetaan etenkin klubeistaan, raukeina aamun tunteina armottoman bilesaaren maineesta muistuttaa vain yksi eksyneeltä vaikuttava klubbaaja, joka hoippuu aurinkolasit silmillään kohti vesirajaa.

Pyyhe hiekalle ja unet voivat alkaa.

Tukikohdaksi Ibiza Town

Baleaarien saariryhmään kuuluvasta Ibizasta tulevat monelle mieleen vain humalaiset brittituristit ja parhaat päivänsä nähneet baarit.

Niitäkin saarella on, mutta myös omaa rauhaa ja rennon välitöntä tunnelmaa – varsinkin jos valitsee tukikohdakseen kaakkoisrannikolla sijaitsevan Ibiza Townin, jolla on maine taiteilijoiden ja muiden boheemien eläväisenä tyyssijana.

Sympaattinen saaren pääkaupunki on hyvä paikka myös maailmanluokan tähtien bongailuun. Viime kesänä kaupungin satama-alueella pyörähtivät kuulemma niin Leonardo DiCaprio, Sylvester Stallone kuin jalkapallojoukkue Chelsean miljonääriomistaja Roman Abramovitškin.

Sulassa sovussa julkkisten ja raharikkaiden kanssa tallaa ikihippejä, joista ensimmäiset rantautuivat saarelle jo 1960-luvulla. Osa Ibizan viehätystä onkin juuri sen suvaitsevaisuus ja moni-ilmeisyys. On helppo uskoa, että maailman ensimmäinen nudistiranta sijaitsi juuri täällä.

Rentouttavinta Ibizalla on touko–kesäkuun vaihteessa, jolloin luonto on kukkeimmillaan, tai kesän kääntyessä syksyyn syys–lokakuussa. Silloin ilma on lämmin, mutta ei yhtä kuuma kuin kesällä, ja kaduilla mahtuu kulkemaan. Talvella taas monet hotellit ovat kiinni, ja matkailijat ovat pääosin mannerespanjalaisia eläkeläisiä.

Kovin sesonki osuu elokuuhun, jolloin Ibizan kentälle laskeutuu 240 lentoa päivässä. Vuodessa kävijöitä on reilut kaksi miljoonaa.

Vielä kymmenen vuotta sitten Ibizaa kansoittivat pääasiassa bilettäjät, mutta nykyään suurin osa tulijoista on perhematkaajia. Madridilainen Bravon perhekin on saarella jo kolmatta kertaa.

– Tänne on niin helppo tulla, lautalle saa mantereelta mukaan myös auton. Lapsetkin tykkäävät, kun tekemistä riittää ja välimatkat ovat lyhyet, äiti Inmac kertoo.

Pyörän selkään

Saaren pienuudesta huolimatta muiden turistien kanssa ei tarvitse olla kylki kyljessä ellei halua.

Etenkin pohjoispuolelta löytyy upeita luonnon muovaamia, rosoisten vuorenseinämien kehystämiä poukamia, joissa ei ole limunmyyjistä tai rantatuolin vuokraajista kuultukaan. Myös monet maaseudun kylät tuntuvat pysähtyneen menneille vuosikymmenille.

Paras tapa kiertää saarta on oma auto, vaikka matkanteko varsinkin pohjoisosissa viekin aikaa kiemurtelevien vuoristoteiden takia. Myös bussit kulkevat, ja pyörällä pääsee.

Pyöräreitti on tosin syytä valita huolellisesti, sillä korkeuserot ovat suuret. Jos ei omista rautareisiä, matkaan kannattaa lähteä mahdollisimman ylhäältä ja mutkitella alas vuorenrinteitä tai seurailla laaksoja.

Leppoisaa lomaympäristöä etsivälle sopii myös itärannikon Santa Eulalia, pikkukaupunki, jonka yöelämä on hiljaista ja rannan hiekka pehmeää.

Englantilaiset ystävykset Catherine Brown, 26, Jennifer Daniel, 26, ja Sally McConchie, 27, ovat tulleet etsimään aurinkoa ja rauhaa, ja niitä he ovat myös löytäneet.

– Emme ole tehneet mitään, emme ole edes poistuneet kaupungista. Kotona on aina niin kiire, että on ollut ihanaa vain olla jouten. Täällä on paljon vanhempia pariskuntia ja lapsiperheitä, mutta meitä se ei haittaa – ei meitä mikään baarissa notkuminen kiinnostaisikaan. Taidamme olla vähän tylsiä, Catherine nauraa.

Tylsää tai ei, välillä ihminen vain kaipaa ei-minkään tekemistä. Eikä se aurinkokaan niin paha asia ole.

Pakko nähdä -rannat

- Hippien suosima Cala de Benirras pohjoisessa.

- Suojaisessa poukamassa sijaitseva Cala de San Vicente idässä.

- Trendikäs kuntosalihirmujen näyttäytymispaikka Las Salinas, jonka ulkoreuna on varattu nudisteille. Saaren lounaisosassa.

Mukaan kotiin

- Paikallista Hierbas-anisviinaa. Tekee tarinan mukaan miehet vahvoiksi ja naiset suloisiksi, ja auttaa niin flunssaan kuin vatsakipuihinkin.

- Saaren valkoista uniikkimuotia. Saanut inspiraationsa hippien 1960–70-luvuilla pitämistä väljistä puuvillavaatteista.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.