Brysselissä lähellä EU-korttelia sijaitseva Autoworld esittelee Belgian autohistoriaa. Ällistyttävät sisarmuseot löytyvät Saksasta.

Brysselissä lähellä EU-korttelia sijaitseva Autoworld esittelee Belgian autohistoriaa. Ällistyttävät sisarmuseot löytyvät Münchenistä ja Prahasta.

Brysselin automaailma

Lähellä EU-korttelia sijaitseva Autoworld esittelee Belgian autohistoriaa 1800-luvun lopulta alkaen.

Belgialaiset merkit Minerva, Imperia, Nagant, Germain ja Vivinus ovat hyvin edustettuina.

Useamman sadan auton kokoelman erikoisuus on Belgian kuningasperheen ja Yhdysvaltain presidenttien Franklin D. Rooseveltin ja John F. Kennedyn käyttämä ajoneuvo.

Todellinen harvinaisuus on Persian shaahille suunniteltu luksusauto. Ensimmäisen maailmansodan jälkeen projekti keskeytyi ja auto jäi toimittamatta Persiaan.

? Autoworld, Parc du Cinquantenaire, Bryssel, Belgia. Avoinna huhti-syyskuussa klo 10-18, loka-maaliskuussa 10-17 (ke 10-18). Sisäänpääsy 5 €.
www.autoworld.be

Münchenin tekniikan museo

Münchenin valtava Deutsches Museum on maailman arvostetuimpia tekniikan museoista. Näyttelyt on jaettu aihepiireittäin 45 osastoon. Esimerkiksi ilmailu- ja kiskoliikenneosastot ovat jo itsessään niin laajat, että ne voisivat muodostaa oman erikoismuseonsa.

Autot onkin jo siirretty omaksi Verkehrszentum-museokseen parin kilometrin päähän tekniikan museosta. Historiallisia autoja on esillä Henry Fordin T-mallista kuplavolkkariin.

Huolella entisöidyt krominkiiltoiset menopelit ovat hyvä syy piipahtaa Münchenissä. Deutsches Museumilla on poikkeuksellisen hyvät internet-sivut, joihin kannattaa tutustua ennen vierailua.

Tekniikan museo, Deutsches Museum,  Museumsinsel 1, München. Avoinna joka päivä klo 9-17. Sisäänpääsy 8,50 €.
Automuseo, Verkehrszentrum, Theresienhöhe 14, München. Avoinna joka päivä klo 9-17. Sisäänpääsy 5 €.
www.deutsches-museum.de

Prahan tekniikan museo

Eurooppalaisten tekniikan museoiden joukossa Prahan tekniikan museo on parhaasta päästä. Kokoelma on laaja ja se on laitettu kiinnostavasti esille.

Historiallisten kulkuvälineiden kokoelma keisarillisine vaunuineen ja valtion päämiesten autoineen on kiinnostavaa katsottavaa. Tšekkiläiset Škodat ovat tietysti edustettuina. Lisäksi mukana on vetureita, lentokoneita ja jopa laivoja.

Museo on remontissa, mutta avaa ovensa jälleen elokuussa 2010.

www.ntm.cz

Teksti ja kuva Hannu Tuominen

Lisää automuseoita Matkaoppaan numerossa 4/2010 ja täällä

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.