Olen menettänyt sydämeni Pyreneille ja sen perinteitä kunnioittaville asukkaille. Ranskan ja Espanjan välissä kulkeva 450 kilometrin pituinen vuorijono liittää toisiinsa mitä erilaisimpia maakuntia ja kieliä. Lännessä on Baskimaa ja idässä Katalonia. Pohjoisessa sijaitsee Languedoc, etelässä Aragonia. Keskellä on Andorran kääpiövaltio. Tiet ovat moitteettomassa kunnossa, majapaikoissa riittää tilaa, ja joka laaksossa on tarjolla paikallisia erikoisuuksia.

Carcassonne Languedocissa on perinteinen portti Pyreneille. Matka Toulousen lentokentältä kestää autolla reilun tunnin. Auringonkukkapeltoja ja viinivainioita riittää silmänkantamattomiin. Carcassonne oli keskiajalla alueen tärkeimpiä kaupunkeja. Sen kautta kulki merkittävä kauppareitti Välimereltä Atlantille. Carcassonnea hallitsee Euroopan suurin keskiaikainen linnoitus.

Carcassonnesta Pyreneille johtavan tien varsilla näkyy kylttejä, joissa lukee Pays Cathare, kataarien eli kerettiläisten maa. Dramaattisin kataarilinna on Ariègen laakson Montsegur, turvavuori. Horisontissa näkyy terävä, lähes pystysuoraan nouseva vuori, jonka huipulla seisoo pieni linna. Vuorelle kapuaminen on kova urakka hyväkuntoisellekin. Kuvittelen, miten karmea tunnelma täällä vallitsi 1244. Ylhäältä tasanteelta kataarit tarkkailivat ristiretkiritareiden nuotiotulia ja toivoivat piirityksen päättymistä. Melkein vuoden kestäneen piinan jälkeen roviolla poltettiin 225 kataaria, jotka kieltäytyivät kääntymästä katolilaisiksi.

Pyreneiden vuoristossa on satoja luolia, joiden uumenista löytyy ihmiskunnan vanhimpia maalauksia. Yksi niistä, Niauxn luola, sijaitsee Tarasconissa Ariègen laaksossa. Kilometrin patikoinnin jälkeen lampun valokeilaan ilmestyy häkellyttävän kauniita, puhvelinrasvalla ja mangaanioksidilla luonnosteltuja visenttejä, vuorikauriita ja hevosia. Maalausten iäksi on pystytty määrittämään 13 850 vuotta. Vierailun jälkeen kannattaa mennä läheiseen Tarasconin esihistorialliseen museoon. Se näyttelykokonaisuus on vaikuttavimpia ihmiskunnan historiaa käsitteleviä esityksiä, joita olen nähnyt.

Kiinnostavia kohteita Pyreneillä:

* Carcassonne. Linnoituskaupunkiin voi tutustua päivittäin 9.30-18, kesäaikana 9.30-19.30. Carcassonneen pääsee Toulousesta ja Narbonnesta valtateitä N113 ja A6, ja sinne kulkevat myös junat. Tiedustelut puh. +33-4-6811 7077.
www.carcassonne.culture.fr

* Niaux'n
luola ja Tarasconin esihistoriallinen puisto. Luola on auki joka päivä, paitsi maanantaisin syyskuusta maaliskuun loppuun. Ennakkovaraus on pakollinen. Esihistoriallinen puisto Parc de la Préhistoire on auki 10-18. Se on suljettu maanantaisin, paitsi kesäkuukausina. Retken Niauxn luolaan voi varata Ariegen laakson turistineuvonnasta, puh. +33-5-6105 1010, tai numerosta +33-5-6105 8837.
www.niaux.net

* Aranin laakso
. Laakson pääkaupunki on Vielha, ja siellä on kattavimmat palvelut. Mikäli haluaa suunnata retkeilypoluille, kannattaa jäädä Salardun kylään. Aranin laakson turisti-info, puh. +34-7-364 0688.
www.aran.org

Teksti: Ari Turunen

Kuva: Simo Koivunen

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 3/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.