Sinnikäs sunnuntaipyöräilijä hurauttaa vaikka Välimerelle, kun loma on tarpeeksi pitkä. Pyöräilyviikkoa vietetään Suomessa 8.-16.5. ja tänään tiistaina 11.5. Pyörällä töihin -päivää.

Sinnikäs sunnuntaipyöräilijä hurauttaa vaikka Välimerelle, kun loma on tarpeeksi pitkä. Pyöräilyviikkoa vietetään Suomessa 8.-16.5. ja tänään 11.5. Pyörällä töihin -päivää.

Kesäinen pyörämatka vei mieheni ja minut Ruotsin läpi Saksaan ja Ranskaan. Rullasimme pyörät heinäkuisena iltana laivaan Helsingissä. Makuupussit, retkikeitin ja vaihtovaatteet oli sullottu vedenpitävään laukkuun, jota mies veti kärryssä. Omaan pyörääni oli kiinnitetty pieni etulaukku rahoille ja passeille. Kartoille oli läpinäkyvä muovitasku sateensuojaksi.

Yhdeksäntenä matkapäivänä saavutimme Ruotsin eteläkärjen Trelleborgin, ja aikaisin seuraavana aamuna nautimme aurinkoisesta säästä ja eväsleivistä Rügenin saarelle Sassnitziin suuntaavan laivan kannella. Ensimmäinen etappi oli takana, pian pyörät koskettaisivat Manner-Euroopan maaperää!

Reinin vartta Ranskaan

Saksa on suuri, ja pyörän selässä Lidlien ja Aldien armeija alkoi jo tuntua loputtomalta. Mutta pyöräily Frankfurtin läpi oli hieno kokemus: ympärillä pilvenpiirtäjät ja miljoonakaupunki, takana pellot ja pikkukylät, edessä vielä satoja kilometrejä.

Erosimme Reinistä 21. matkapäivänä, jolloin ylitimme varsin vähäeleisesti Saksan ja Ranskan rajan ja päädyimme illaksi Strasbourgiin.

Kun maantie vie pyöräilijää, on pysähtyminen vaikeaa. Sinänsä pyörät on helppo nakata koska tahansa tien poskeen ja ottaa vaikka torkut puun varjossa. Kuitenkin into valloittaa kaupunkeja kasvaa niin suureksi, että tauoilla olo on rauhaton. Päivämatkamme vaihtelivat 60-130 kilometriin, maaston ja mielialan mukaan.

Välimeren kimallus

Kaikista mäistä, mutkista ja maisemista unohtumattomin avautui meille viimeisenä, 31. matkapäivänä. Poljimme aivan rannikkoa pitkin Frejusista Cannesin ja Antibesin kautta Nizzaan.

Korkeat rantakalliot putosivat henkeäsalpaavan jyrkkinä auringossa kimaltelevaan Välimereen. Rullatessamme Nizzan Promenade des Anglaisille olo oli epätodellinen. Melkoinen polkaisu kahdelta sunnuntaipyöräilijältä.

Vinkkejä reissuun

* Reipas työmatkapyöräilijä selviää hyvin, kunhan tekee etukäteen suunniteltua päivämatkaa vastaavia lenkkejä.
* Huollata pyörä ennen matkaa ja hanki vararenkaita ja paikkaussarja. Jos kipeydyt pitkiä lenkkejä pyöräillessä, tarkista säädöt.
* Hanki pehmustetut pyöräilyhousut.
* Sadesäällä kevyt vettähylkivä takki on parempi kuin täysin vedenpitävä mutta hiostava gore-tex.

Kaisa Leka

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 2/2010

Lisätietoa pyöräilyviikosta http://www.poljin.fi/suomipyorailee

Kaisa Lekan blogi pyörämatkasta http://deuxvelos.blogspot.com/

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.