Valitessamme marraskuun alkuun sijoittuvaa matkaa vaaka kallistui kaukokohteen puolelle. Hintavertailun jälkeen päädyimme Dominikaanisen tasavallan Punta Canaan ja all inclusive -hotelliin. Punta Cana on Hispaniolan saaren itäkärkeen rakennettu loma-alue korkeatasoisine hotelleineen. Siellä ovat myös saaren parhaat rannat. All inclusive -hotellissa kaikki kuuluu hintaan. Ruokailu oli vaivatonta, kun ei tarvinnut etsiä sopivia ravintoloita hotellin ulkopuolelta. Alkupaloja oli aina kymmenittäin, pääruokia yleensä parikymmentä. Koska söimme vähintään neljä kertaa päivässä, aloimme ymmärtää, miksi päivisin oli tarjolla aerobicia, vesijumppaa, rantalentopalloa ja muuta liikuntaa.

Punta Cana ja koko saaren itäpää on rakennettu pelkästään turismia varten. Isoimmissa hotelleissa toimii sukelluskouluja, jotka järjestävät maksua vastaan myös muita ranta-aktiviteetteja. Tekemistä löytyi kaikille ja jokaiselle päivälle. Hotellin animation team järjesti ohjelmaa aamusta iltaan. Lapsille oli olympialaisia ja piirustushetkiä. Rantajalkapalloa ja biljardia pelasimme päivittäin. Ykkösharrastukseksemme nousi kuitenkin tennis. Pelaaminen oli ilmaista mutta halukkaita paljon, joten kenttä piti varata hyvissä ajoin.

All inclusive -lomailija jämähtää helposti hotellialueelle, mutta me päätimme nähdä matkallamme muitakin maisemia. Lähdimme päiväretkelle Saonan saarelle, joka sijaitsee luonnonsuojelualueella Dominikaanisen tasavallan etelärannikolla. Aamun valjetessa matkasimme kolme tuntia saaren halki pikkubussilla. Bayahiben kalastajakylässä meitä odotti suuri katamaraani. Venematka sujui leppoisassa myötätuulessa. Hiljalleen saimme näkyviin upean ja aution hiekkarannan, jonne pian pääsimmekin nautiskelemaan. Valkoinen hiekkaranta, kristallinkirkas vihreä vesi ja rannalla tarjottu lounas takasivat, että päivä jäi lähtemättömästi mieliimme. Paluumatkalla saimme vielä kokea jännän uintiretken. Kaukana rannasta oli dyynien muodostama luonnon uima-allas, jonne pysähdyimme polskuttelemaan.

Teksti: Mika Kaverinen

Kuva: Nina Kaverinen

Matkan plussat:

Ympäri vuorokauden lämmin ilmasto.

Ystävälliset ja iloiset ihmiset.

All inclusive sopii lapsiperheille.

Miinukset:

Usein tuulista.

Paluumatkalla pitkä odotusaika välilaskukentällä.

Aito tunnelma voi jäädä kokematta turistialueella.

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 1/2005

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.