Na zdraví, sanoo tsekki ja nostaa tuopin. Kilistetään Prahan kapakoille. Valitsetko Mustan härän, Virtahevon, Kultaisen tiikerin, Montmarten vai Kaksi kissaa? Vai kaikki nämä?

Na zdraví, sanoo tsekki ja nostaa tuopin. Kilistetään Prahan kapakoille.

Ondrej Karpisek saapuu sovittuun aikaan Èzernínin palatsin edustalle. Saan Prahan kapakkakierrokselle mukaani paikallisen asiantuntijan, joka tietää, mistä ovesta astua.

U èerného vola eli Musta härkä ei mainosta itseään. Vankat puupöydät ja -penkit, äijänköriläitä, sakea tupakansavu ja arvonsa tunteva isäntä Velkopopovický Kozel -essussaan - kaikki on kuin aidossa tsekkiläisessä oluttuvassa pitääkin olla.

Musta härkä on pivnice, oluttupa, jossa myydään pääasiassa olutta. Hospoda on edellistä hieman tasokkaampi paikka, josta saa myös ruokaa.

Virtahepo piilossa

Virtahepo, U hrocha, on sen verran piilossa, että Ondrejltakin menee tovi paikan löytämisessä. Nälkä kurnii, joten Urquellin kanssa tilataan olutjuustoa ja savustetulla lihalla täytetyt, sipulilla kuorrutetut perunaknöödelit.

Pöytään tuodaan kaksi isoa tuoksuvaa, oluessa haudutettua juustokimpaletta, pivne sýr. Ondrej muussaa juustot ja kaataa sekaan lisää olutta. Mössö nautitaan leipä­viipaleen kera. Herkullista.

Tiikeri on varattu

Siirrymme Malá Stranan puolelta Kaarlensiltaa pitkin Vanhaankaupunkiin. Tarkoituksena on kurkata Kultaiseen tiikeriin, U zlatého tygra, Prahan legendaariseen olutkapakkaan.

Se sijaitsee huomaamattomasti Karlova-kadun turistireitin varrella. Kultaisessa tiikerissä ei oikein pidetä turisteista, ja usein hospodský eli isäntä ilmoittaa pöytien olevan varatut, Ondrej selittää.

Taiteilijat ja kissat

Päätämme hauskan iltamme Montmartreen, joka on nimestään huolimatta aito taekkiläinen kapakan ja kahvilan sekoitus. Boheemit taiteilijat vetelehtivät täällä absinttia juoden. Kirjailijat Franz Kafka ja Jaroslav Haaek poikkesivat Montmartressa usein.

Suuntaan kohti Václavin aukiota ja ratikkapysäkkiä. Koukkaan vielä Uhelnýn aukion kautta, jonka laidassa Kaksi kissaa, U dvou koèek, naukuu vielä kutsuvasti.

Glu-glu-glu

Olut on tsekeille tärkeä asia, he juovat sitä eniten maailmassa. Olutmerkkejä on kymmenittäin. Urquellia juodaan eniten. Tarjolla olevan olutmerkin voi tarkistaa kapakan ulkopuolella olevista mainoksista.

Svìtle tarkoittaa vaaleaa, èerné ja tmavé tummaa olutta. Leikatussa oluessa, rezane, on puolet vaaleaa ja puolet tummaa olutta.

Teksti ja kuva: Hannu Tuominen

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 4/2008

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.