Maailman suurimman saaren rannikolla näkee upeita jäävuoria ja valaita.

Sarfaq Ittuk -laivan reitti kulkee eteläisestä Narsarsuaqin kaupungista pääkaupungin Nuukin kautta Uummannaqiin. Matkalla pysähdytään kaikissa rannikon kylissä ja kaupungeissa. Kesäkeleillä matka yhteen suuntaan kestää viikon.

Ennen matkaa minulla oli kaksi haavetta: halusin nähdä jäävuoria ja valaita. Narsaqin läheisellä lahdella jäitä onkin jo kasautunut lautoiksi asti. Vuonon suulle seilattuamme näemme ensimmäiset kunnon lohkareet. On puhtaanvalkoisia ja harmaita jäämuodostelmia, lisäksi hehkuvan turkooseja ja jopa sinivalkoraidallisia. Väri tulee siitä, kun makeavetistä mannerjäätä sekoittuu suolaiseen mereen.

Valaat tulevat

Toisen päivän aamuna lähestymme vesiä, joilla on kahden edelliskuukauden aikana nähty valaita. Liikehdimme hermostuneesti. Tulisipa edes yksi! Sitten joku kiljaisee, ja me rynnistämme äänen suuntaan. Jos oikein siristää silmiään, horisontissa näkyy suihku. Ja sitten toinen, kolmas. Yhtäkkiä valaita on joka puolella, myös äitivalaita poikasineen! Näkymää ei tahdo uskoa todeksi. Valaat eivät näytä pelkäävän lainkaan. Ne nousevat pintaan ja sukeltavat taas heilauttaen pyrstöään hyvästiksi.

Mieluiten merellä

Nuukissa eli tanskaksi Godthåbissa vietämme neljä päivää, joten ehdimme tutustua pääkaupunkiin kaikessa rauhassa. Sen perusti norjalainen lähetyssaarnaaja Hans Egede, joka purjehti tänne 1721 ja alkoi levittää inuiiteille kristinuskoa.

Kaupungissa sijaitsee pieni mutta mainio kansallismuseo, jossa vanhojen pyyntivälineiden, nahkakajakkien ja perinteisten asujen lisäksi on esineitä niiltä ajoilta, jolloin sivistys saapui Grönlantiin.

Parasta kahden viikon omatoimimatkassamme oli kuitenkin laivalla oleilu, vaikka tekemistä ei ollut paljon. Viiden hengen seurueeseemme kuulunut 13-vuotiaskin viihtyi vallan hyvin.

Matkatietoa Grönlannista

* Grönlanti sijaitsee Kanadasta koilliseen, 740 km Pohjoisnavasta ja 300 km Islannista. Pinta-ala on noin 2,2 miljoonaa km².
* Asukasluku 57 000. Pääkaupunki Nuuk, asukkaita noin 15 000.
* Ilmasto on arktinen. Vuoden keskilämpötila etelässä +0,5 °C ja pohjoisessa -9 °C.
Kesällä etelässä voi olla yli +10 °C. Paras aika matkustaa on kesä-elokuu.
* Aikaero Suomeen on -6 tuntia läntisessä Grönlannissa, missä matkailijat liikkuvat.

Teksti ja kuva: Sari Vuoristo

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 3/2007

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.