Matka Pohjois-Koreaan on kuin näytelmä, jossa kaikki sujuu tarkan käsikirjoituksen mukaan.

Matka Pekingistä Pjongjangiin kestää noin vuorokauden. Pysähdymme rajakaupunki Sinuijuun. Asemahallin ikkunasta näkyy iso aukio, jonka laidalla on maan johtajien, vuonna 1994 kuolleen Kim Il Sungin ja hänen poikansa Kim Jong Ilin valtavat muotokuvat. Ihailemme ilmeisesti näkymää liian innokkaasti, sillä meidät ohjataan lempeästi ulos.

Monumentteja ja metroajelu

Jokaisen Pjongjangiin tulevan matkailijan on ensimmäiseksi vietävä kukkia Kim Il Sungin patsaalle. Käymme Riemukaarella ja ajelemme metrolla yhden pysäkinvälin. Autoja on liikkeellä jonkin verran, mutta ruuhkista ei voi puhua.

Hintansa arvoista teatteria

Pohjois-Korea on teatterinystävän toivekohde - monessakin mielessä. Mahtavin meille tarjottu näytös on Arirang Vapunpäivän stadionilla. Se on isänmaallisen musiikin, satojen esiintyjien sekä ennen kaikkea tuhansien koululaisen kääntelemistä erivärisistä pahveista muodostuvien kuvien tuottama esitys. Edullisimmat liput maksavat viisikymmentä euroa, mutta kokemus on ehdottomasti hintansa arvoinen.

Kävelylle vuoristoon

Teemme parin päivän retken Myohyang -vuorelle maan luoteisosaan. Emme toki lähde omatoimisesti patikoimaan vaan ohjatulle kävelylle.

Pääsemme myös tutustumaan paikan vetonaulaan eli Kansainväliseen ystävyysnäyttelyyn. Se koostuu isä ja poika Kimin eri puolilta maailmaa saamista lahjoista. Näyttely on pohjoiskorealaisille niin pyhä, että kengät täytyy riisua ovella. Valokuvaus on ehdottomasti kielletty.

Jännittäviä tuliaisia

Oppaamme huolehtivat kiitettävällä tavalla tuliaistarpeistamme ja vievät meitä myös kauppoihin. Käymme tavaratalossa ja kansainvälisessä kirjakaupassa. Ilahdun löytäessäni tavaratalosta paikallisia makeisia. Niiden maku osoittautuu varsin erikoiseksi, joten tämä toffee säilyy kaapissa kauan.

Matkatietoa Pohjois-Koreasta:

* Sijainti: Aasiassa, Korean niemimaan pohjoisosassa. Pinta-ala 120 540 km2. Pääkaupunki Pjongjang, noin 3 miljoonaa asukasta
* Mannerilmasto: Talvet ovat kylmiä ja kuivia, kesät kosteita ja lämpimiä.
* Hyvä tietää: Maan johtajien ja kansan elinolojen arvostelemista tulee ehdottomasti välttää myös kahden kesken suomea puhuessa.
* Liikkuminen: Omatoiminen matkailu ei onnistu. Pääkaupungissakaan ei pääse kulkemaan omin neuvoin kuin hotellin alueella. Viralliset oppaat seuraavat kaikkialle.

Teksti ja kuva: Hanna Lindström

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 2/2008

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.