Pietariin voi tutustua myös Nevalla risteillen.
Pietariin voi tutustua myös Nevalla risteillen.

Pietari on täynnä nähtävyyksiä ja houkuttelevia shoppailupaikkoja.

Tunnustan, että ensimmäinen matkani Pietariin epäilytti vähän. Ovatkohan ihmiset kauhean tylyjä? Miten katujen nimistä ja ruokalistoista saa tolkkua, kun kyrilliset kirjaimet ovat täyttä hepreaa? Entä jos minut ryöstetään?

Seison pallo hukassa neljän kilometrin mittaisen paraatikadun Nevski prospektin alkupäässä. Valtaväylän tempo on huimaava. Autojen virta kieppuu eteenpäin. Vanhat Ladat pöllyttävät kitkerää pakokaasua, kauppojen ja ravintoloiden värivalot vilkkuvat silmissä.

Pikkuhiljaa liikenteeseen tottuu. Alan huomata kauniit, vanhat rakennukset mainoskylttien alta. Kiireisiltä näyttävät ihmiset ehtivät pysähtyä auttamaan. Varsinkin nuoremmat puhuvat melko hyvää englantia, joten kateissa olevan palatsin sijainti selviää käden käänteessä.

Paikallisten mukaan Pietari on muuttunut edukseen vuonna 2003 vietetyn 300-vuotisjuhlan jälkeen. Juhlia varten katuja ja rakennuksia kunnostettiin ja Leningradin perintöä siivottiin tehokkaasti pois. Vanhaa neuvostoajan rappioromantiikkaa on toki tarjolla runsaastikin keskustan ulkopuolella.

Pietarissa näkee sellaista loistoa ja rikkautta, johon Suomessa ei ikinä törmää. Pääkatujen kansainvälisissä muotiputiikeissa on varaa tehdä vain ikkunaostoksia, eikä kalleimpiin huippuravintoloihin ja luksusklubeille ole mitään asiaa. Shoppailevat pietarilaisnaiset keikkuvat vastaan viimeisen päälle meikattuina huimissa koroissaan, koruissaan ja turkissomisteissaan.

Häitä ja vodkaa

Viikonloppumatkalaisen ei tarvitse olla kaupungissa päivääkään, kun hääparien määrä alkaa hämmästyttää. Valkoisiin kermakakkuhörsötyksiin pukeutuneita morsiamia ja sliipattuja sulhasia on kaikkialla. Tärkeiden muistomerkkien ja nähtävyyksien edustat vilisevät korttelinpituisia limusiineja, joiden nokat on koristeltu kukilla ja ruseteilla.

Hääseurueet siemailevat samppanjaa, kun kuvaaja ikuistaa avioparin ikimuistoiset hetket. Pietari tunnetaan kymmenistä kanavistaan, joten juhlijoita näkee etenkin veden äärellä. Pietarilaiset uskovat, että mitä useamman sillan pari ylittää, sitä enemmän onnea siunaantuu.

Keskustan nähtävyyksiin kannattaa tutustua kävellen, joten illan tullen nälkä kurnii mahassa. Ravintoloita on nykyisin joka lähtöön, koska keskiluokka syö yhä useammin ulkona. Monissa paikoissa on myös englanninkieliset listat.

Laatu ja hintataso vaihtelevat, mutta edullisia ja hyviä paikkoja löytää helposti: 20 eurolla nauttii kolme ruokalajia.

Venäläinen ruoka on raskasta ja annokset runsaita. Pelmenit, blinit, keitot ja stroganov vievät kielen mennessään. Vodka on ollut jo 1400-luvulta lähtien olennainen osa riemukasta illanviettoa. Luotettavia merkkejä ovat ainakin Diplomatia, Stolichnaya ja Russki Standard.

Keskustassa uskaltaa kävellä muutaman vodkashotin jälkeen illallakin, mutta jos patikointi epäilyttää, taksit ovat kohtuuhintaisia. 300 ruplalla eli noin 7 eurolla ajelee kaikkialle keskusta-alueella. Varsinkin metrot ovat vorojen suosiossa, joten omaisuudestaan kannattaa pitää huoli, kuten missä tahansa suurkaupungissa.

Pakko nähdä

Talvipalatsi

Talvipalatsin yhteydessä olevan Eremitaasin taidekokoelmat ovat mykistävät. Kaikkea ei ehdi nähdä kerralla, mutta rakastuminen yhteen maailman suurimpaan taidemuseoon tapahtuu heti.

Talvipalatsin edustalla avautuva valtava Palatsiaukio on Pietarin sydän. 47 metriä korkean Aleksanterin pylvään graniittipaasi on louhittu Suomesta.

Komeat kirkot

Ortodoksista Iisakin kirkkoa rakennettiin kuten vanha sanonta kuuluukin: 40 pitkää vuotta. Se avattiin vuonna 1858. Yksi maailman suurimmista kirkoista on kultakupoleineen näkemisen arvoinen.

Myös kaupungin suurimman matkamuistotorin vieressä sijaitseva Kristuksen ylösnousemuksen katedraali kuuluu must-kohteisiin. Sitä kutsutaan nimellä Kirkko veren päällä, sillä tsaari Aleksanteri II salamurhattiin täsmälleen samalla paikalla 1881.

www.cathedral.ru

Kiehtova Rasputin

Ennen vallankumousta Jusupovin palatsin saleissa olivat Euroopan hienoimmat taidekokoelmat. Talo tunnetaan myös raa’asta murhasta: myyttinen munkki Rasputin tapettiin palatsissa vuonna 1916.

Moika-kanava 94.

Risteile Nevalla

Jos aikaa on, upottavan rämemaan päälle perustettu Pietari kannattaa kokea laivan kyydistä. Neva-joen lisäksi kaupungissa on 48 kanavaa, 100 saarta ja huimat 800 siltaa.

Rentoudu kylpylässä

Väsyneitä jalkoja voi lepuuttaa kaupungin uusimmassa kylpylähotellissa, viiden tähden Sokos Hotel Palace Bridgessä. Kahdeksan erilaista saunaa lempeästä turkkilaisesta hammamista sata-asteisena kihisevään venäläiseen kelosaunaan hellii matkailijaa. Erikoisin on lumella vuorattu huone, jonka lämpötila on -10 astetta. Kylmässä seisoskelun jälkeen pulahdus lämpimään porealtaaseen pistää veren kiertämään.

Birzhevoi pereulok 2–4. www.sokoshotels.com

Kerro omat Pietari-vinkkisi!

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.