Pietari on kaunis ja romanttinen kaupunki vain viiden tunnin junamatkan päässä Helsingistä.

Viiden miljoonan asukkaan metropoli tarjoaa hienoja kokemuksia päivässä, kun on liikkeellä avoimin mielin ja mukavin kengin. Vladimirin alue valtakatu Nevski prospektin läheisyydessä soveltuu tarkoitukseen hyvin.

Coffee Housessa nautittu aamupala antaa energiaa elämää Nevski prospektin tavarataivaassa vaeltamiseen. Kun haluaa levähtää shoppailun lomassa, on aika suunnistaa Fontanka -kanavalle. Jokiveneiden lyhin kierros kestää tunnin ja maksaa noin 300 ruplaa. Vene pysähtyy likelle Gribojedovin kanavan Leijonasiltaa, jolta on lyhyt kävelymatka neuvostotaiteeseen erikoistuneeseen Lions bridge -galleriaan.

Ostoksille

Zagorodni -kadulla on runsaasti ostospaikkoja elektroniikan ja kenkien ystäville. Myös muotivaatteita, mukavia baareja ja ruokapaikkoja löytyy lähistöltä. Blinikioskit ovat paikallisia pikaruokaloita. Vladimirski Passaz -kauppakeskuksen katutasossa on yksi kaupungin parhaista kahvila-konditorioista.

Kaupunkikierros jalan

Perinteisen bussimatkan sijasta opastetun kaupunkikierroksen voi tehdä kävellen. Oppaat vievät sinnekin, minne bussilla ei pääse, kuten kuhisevalle Apraksinin torille. Vieressä on värikäs Kuznetshnin tuoretori. Myös Fjodor Dostojevskin kotimuseo kiinnostaa.

Ravintoa kaikille aisteille

Jos tahdot aterian lisäksi nauttia upeasta näköalasta, varaa pöytä Moskvasta. Trendiravintola sijaitsee hulppeassa City-bisnescenterissä. Jos illallisen jälkeen tekee vielä mieli juhlimaan, Gribojedov-klubilla tanssitaan keskiviikkoisin aitoon neuvostonostalgian tahtiin.

Jos silmät suinkin pysyvät auki, yöllä kannatta suunnistaa Nevan siltojen lähelle. Joki virtaa sulana huhtikuusta marraskuuhun, ja öisin sen yhdeksän siltaa avataan, jotta isot laivat pääsevät kulkemaan joessa. Laivojen ja jättimäisten proomujen öinen ohimarssi on vaikuttava näky.

Liikkuminen Pietarissa

Metro on kätevä ja edullinen. Aseman kioskista saa poletin (zeton, 10 ruplaa), joka avaa portin maanalaisen pitkiin ja jyrkkiin liukuportaisiin.
Taksilla matkustaminen on edullista, kun on tarkkana. Virallisia ja kalliita takseja on tarjolla asemalla noin 400 ruplalla. Epävirallisen taksin saa lennosta noin 200 ruplalla. Kannattaa kuitenkin katsoa, että kuljettaja on yksin ja näyttää asialliselta.

Teksti: Hannele Niemi
Kuva: Sari Tammikari

Lue lisää Matkaopas-lehdestä 8/2006

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.