Kymmenet tuhannet suomalaisturistit matkustavat Phuketiin joka vuosi. Saaresta on tullut uusi Kanaria, ja siihen on ainakin kymmenen hyvää syytä.

Colourbox, Essi Myllyoja

1. Luonto kutsuu

Vehnäjauhohiekkaa, turkoosia vettä, koralliriuttoja, jylhiä kallioita ja sademetsää. Vuokraa vene ja hypi pieneltä paratiisisaarelta toiselle! Phuketissa luonto on henkeäsalpaavan upeaa.

Phuketista tehdään retkiä myös Khao Sokin kansallispuistoon, jossa pääsee tutustumaan sademetsään. Puistoon järjestetään myös useamman päivän viidakkovaelluksia, joilla yövytään lauttojen päälle rakennetuissa majoissa. Paras ajankohta matkustaa Phuketiin on marraskuusta maaliskuun puoliväliin, minkä jälkeen alkaa sadekausi.

2. Parhaat pöperöt

Thaimaalainen ruoka on tuoretta, terveellistä ja taivaallisen hyvää. Kaikki ruoka on hyvin maustettua, mutta pohjoismaalaisille turisteille osataan jo tarjota automaattisesti vähemmän tulista sapuskaa. Jos on siis todella tulisen ystävä, asiasta kannattaa mainita erikseen tarjoilijalle. Aterian voi aloittaa esimerkiksi polttelevalla tom yam kung -äyriäskeitolla tai miedommalla, kookosmaitopohjaisella tom kha kailla.

Katukeittiöitä ei tarvitse arastella, ja moni väittääkin syöneensä
lomansa parhaan aterian sellaisessa. Mutta kerran lomalla kannattaa syödä hienostikin. Thaimaassa fine diningia voi kokeilla perusduunarinkin kukkarolla, sillä kolmen ruokalajin illallinen valkoisten liinojen raflassa maksaa kutakuinkin saman verran kuin  ateriointi meillä perusrossossa. Mutta muista vaihtaa läppöset korkkareihin!

Thaimaan suosituin olut Singha on halpaa ja hyvää lageria, viinit ovat sen sijaan tyyriimpiä ja kaikki tuontitavaraa. Kannattaa maistaa myös tuoreen kookospähkinän mehua, joka tarjoillaan usein suoraan pähkinänkuoresta. Lakki on vain leikattu pois ja joukkoon lisätty jäitä. Unohda Mai Tai -drinkki, sillä se on keksitty Kaliforniassa.

3. Hotelli maun mukaan

Hotellit ovat yleisesti hyvätasoisia ja uusia tai ainakin vastaremontoituja – syynä seitsemän vuoden takainen tsunami. Uutta ovat hotellit, joihin on lapsilta pääsy kielletty. Esimerkiksi Sun Prime -hotelli Kamala Beachilla on vain aikuisille.  Ei siis uima-altaalla juoksevia ja kirkuvia kersoja vaan hiljaisuutta! Monissa hotelleissa toinen puoli on varattu lapsiperheille ja toinen aikuisille, koska perheet tekevät paljon matkoja
yhdessä isovanhempien kanssa.

Jos et halua nähdä seksituristeja, vältä hotelleja, joihin asiakkaat saavat tuoda omia vieraita. Toisissa hotelleissa yöseuralaisilta vaaditaan "joining fee", mutta kaikkein tasokkaimmat hotellit eivät hyväksy vieraita edes päiväsaikaan.

4. Ranta jokaiselle 

Rakastatko rauhaa? Valitse Kata Beach.
Tykkäätkö lenkkeillä? Karon Beachilla riittää rantaviivaa juostavaksi.
Lapset mukana? Sinulle sopii viehättävä Bang Tao Beach.
Heräätkö eloon vasta öisin? Majoitu Patong Beachille.
Haaveiletko luksuslomasta jetsetin joukossa? Kokeile Surin Beachia.
Haluatko nähdä, miten paikalliset elävät?  Silloin valitset Kamala Beachin – joka muuten on nimestään huolimatta yksi Phuketin kauneimpia rantoja.

5. Iik, eläimiä!

Norsuratsastukselle pääsee missä vain, sillä Thaimaassa on paljon työttömäksi jääneitä elefantteja, jotka ovat löytäneet uuden uran turismin parista. Elefantit ovat nimittäin olleet samanlaisia työjuhtia kuin suomenhevoset meillä. Ne kantavat ihmisiä mielellään, mutta autotien varressa talsiminen on eläimelle stressaavaa. Siksi aito eläintenystävä lähteekin norsusafarille viidakkoon. Elefantilla ratsastaminen on elämys, ja ruttuinen ja lämmin norsunnahka tuntuu suloiselta paljaiden jalkojen alla.

Luolatemppelin luona kesyt apinat syövät kädestä, ja Koh Pannyn kylässä vaippaan puettu apinavauva halaa kuin ihmispienokainen. Fanta Sea -puiston show'ssa tiikerivauvoja syötetään tuttipullolla. Eläinten valjastaminen ihmisten viihdykkeeksi ei ole tietysti ongelmatonta. Phuketista löytyykin myös viihdebisneksestä eläköityneille gibboneille perustettu kuntoutuskeskus.

6. Hymy ei hyydy

"Tuntuu, että kerjäläisetkin ovat Thaimaassa iloisempia kuin muualla", väitti eräs matkalainen. Joka tapauksessa thaimaalaiset ovat uskomattoman ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Asiakaspalvelijat muistavat hymyillä ja
kumarrella joka välissä niin usein, että täkäläisestä yrmystä se saattaa tuntua jo hieman kiusalliselta. Valtaosa thaimaalaisista on buddhalaisia ja uskoo, että hyvät teot palkitaan seuraavassa elämässä. Ainoastaan suosituimmissa turistirysissä Patong Beachilla henkilökunnan hymy tuntuu hiipuneen.

Ystävällisyydellä on kääntöpuolensa; thaimaalaisen voi olla vaikeaa sanoa "ei onnistu", ja siksi hotellihuoneen vuotavaa hanaa ei välttämättä korjata toistuvista lupauksista huolimatta. Kasvojen menettäminen on thaimaalaisten pahin pelko, ja hämmennystä ilmaistaan nauramalla.

7. Uusi alku katastrofin jälkeen

Vaikka tsunamin tuhot on siivottu jo aika päiviä sitten, monia turisteja tapaninpäivän 2004 katastrofi edelleen kiehtoo. Paikalliset eivät sen sijaan mielellään tsunamista juttele, sillä buddhalaiseen mentaliteettiin kuuluu mennä eteenpäin eikä murehtia vanhoja.

Tsunamin jälkeen saarelle ilmestyivät opasteet evakuointireiteistä, mutta muuten asiaan suhtaudutaan aika leppoisasti. Esimerkiksi hotellin toimintaohjeissa tsunamin varalle sanotaan, että "jos olet jo kolmannessa kerroksessa, sinun ei tarvitse tehdä mitään."

Iltaisin tsunamien uhrien muistoksi lähetetään taivaalle paperilyhtyjä, joiden sisällä palaa tuli. Lyhtyjä voi ostaa rannoilla kierteleviltä kauppiailta.

Pahimmat tuhot suomalaisten suosimista lomakohteista kärsi mantereen puolella oleva Khao Lak, jossa ei ollut kukkuloita, jonne paeta. Nyt Khao Lakissakin tsunamista muistuttaa enää kilometrin päähän rannasta huuhtoutunut poliisivene, josta on tehty katastrofin muistomerkki. Khao Lakiin tehdään Phuketista sukellusretkiä.

8. Yön humut ja huilaus

Patong Beachin Bangla Roadilla turistimies kouraisee takapuolesta. Ei olisi kannattanut lähteä liikenteeseen leopardimekossa! Ehkä mies luuli minua ilotytöksi. Niiden lisäksi Bangla Road tarjoaa humalaisia turisteja ja pöydillä näytillä tanssivia transsukupuolisia ladyboyseja.

Viiden metrin välein joku on kutsumassa ping pong -showhun – esitykseen, jossa naiset ampuvat alapäästään kaikenlaista pingispalloista kyyhkysiin.

Huumeitakin on tarjolla, sillä metamfetamiinin käyttö on Phuketissa yleistä, vaikka Thaimaassa voi saada elinkautisen pelkän marihuanan polttamisesta.

Bangla Roadin jälkeen voikin hakeutua tunnelmalliseen rantabaariin. Istahtaa kiikkerän retkipöydän ääreen, upottaa varpaansa hiekkaan ja siemailla sysimustassa yössä drinkkiä aaltojen pauhua kuunnellen.

9. Olo kevyeksi

Au, au, au! Totinen rouva leipoo jalkojani tarmokkaasti polvesta alaspäin. Odotin 45 minuutin jalkahieronnalta taivaallista rentoutumista, mutta käsittely ei olekaan mitään hellää sivelyä. Lopuksi nainen voitelee kintut karmaisevan hajuisella linimentillä ja venyttää nilkat ja varpaat niin, että rutisee. Vaikkei itse toimenpide nirvanaan saatellutkaan, askel tuntuu jälkeenpäin kevyeltä.

Erilaisia hoitoja ja hierontoja kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti, sillä ne maksavat vain murto-osan siitä, mitä Suomessa.

10. Mekko mittatilauksena

Vaikka yhteistä kieltä ei ole, räätäli tajuaa piirtämästäni kuvasta, millaisen koltun haluan: rennon pikkumustan, jossa on venepääntie, tulppaanihelma ja taskut. Mies ottaa mitat jopa nännieni välistä. Hintaa kolmessa päivässä valmistuvalle mekolle tulee noin sata euroa. Kangas on laadukasta eikä rypisty helposti. Toki summalla saa pikkumustia Suomestakin, mutta puku istuu kuin valettu. Iltapuvun teettäminen tulee suhteessa edullisemmaksi, ja jos samalla kaavalla teettää useamman mekon, kappalehinta laskee.

Ystävän mies matkusti Thaimaahan teettämään itselleen koko hääasun: takin, housut ja liivit. Puvun teettäminen Suomessa olisi maksanut enemmän kuin koko matka. Räätäleitä löytyy Phuketista joka kadunkulmasta ja myös hotellien yhteydestä. Esimerkiksi Jaspal-ketjua pidetään hyvänä.

Patong Beachilta löytyy myös uusi ostoskeskus Jung Ceylon, josta löytyy länsimaisia merkkiliikkeitä. Aidot Conversen tossut maksavat vain kolmanneksen siitä mitä Suomessa.

Paikalliset tekevät mieluiten ostoksensa iltamarkkinoilla, joita löytyy jostain päin Phuketia päivittäin. Paikallisille ja turisteille on kuitenkin eri hinnat.


Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.