Lähivuosina luonnonkauniista palmusaaresta aiotaan kehittää Vietnamin Phuket. Jos etsit rauhallisia bungalow-alueita ja hiljaisia iltoja eikä pelästy pöliseviä sorateita, suuntaa tänne.

Lähivuosina luonnonkauniista palmusaaresta aiotaan kehittää Vietnamin Phuket.

Phu Quoc on Vietnamin suurin saari. Se sijaitsee parin peninkulman päässä Kambodzan rajasta ja vajaan sadan kilometrin päässä Thaimaasta. Saarelle pääsee vain lentäen Saigonista tai laivalla Rach Giasta.

Kun istun aluksessa, käy mielessä, että lentäen olisin jo perillä. Vaihtoehto nousee uudelleen mieleen, kun laiva rantautuu saaren satamaan. An Thoi on vain pieni kylä, josta on matkaa hotelleille parikymmentä kilometriä.

Seison laukkuni kanssa ihan mukavan majatalon pihalla. Ystävällinen omistaja on eurooppalaisen jalkapallon ystävä ja tuntee pelaajat kuin sortsiensa taskut. Juttutuokion päätteeksi saan mukavan tarjouksen hotellihuoneesta, jossa yövyn viisi päivää.

Suuria suunnitelmia

Phu Quocin tärkein elinkeino - turismin ohella - on kalastus. Saaren tunnetuin ja arvostetuin tuote on voimakkaanmakuinen kalakastike nuoc mam. Phu Quoc on kuuluisa myös mustapippuriviljelmistään.

Vain 50 kilometriä pitkällä pisaran muotoisella saarella on noin 80 000 asukasta. Pian on toisin, jos Vietnamin valtion suunnitelmat toteutuvat. Yrittäjät odottavat ensimmäistä vaihetta, "piakkoin" eli todennäköisesti muutaman vuoden sisällä avattavaa kansainvälistä lentokenttää. Sen odotetaan räjäyttävän saarelle suuntautuvan matkailun.

Toistaiseksi Phu Quocin pitkät hiekkarannat ovat enimmäkseen autioita. Tarjolla on muutama viiden tähden hotelli, mutta enemmän vaatimattomia majapaikkoja ja paljon väljästi rakennettuja, rauhallisia bungalow-alueita.

Pienellä budjetilla

Jos ei siedä hiljaisia iltoja, pöliseviä sorateitä eikä sandaalit värjäävää punaista hiekkaa, Phu Quoc ei ehkä ole oikea paikka. Jos kaipaa diskoja ja yöbailuja, kannattaa mennä mieluummin vaikka Nha Trangiin. Kun vaatimukset eivät ole suuret, Phu Quoc tarjoaa rauhallisen loman pienelläkin budjetilla.

Hintoja:

Kaupassa: Vesipullo 0,30 euroa/l, tuontiviini 8,50-9,80 euroa.
Ravintolassa: Pizza 2,70-4 euroa, pihvi 4,70-5,60 euroa, kala 2,30-3,60 euroa, olut 0,50-1,10 euroa.

Teksti: Juhani Korhonen
Kuva: All Over Press

Lue koko juttu Matkaopas-lehdestä 3/2009

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.