Kielletyssä kaupungissa vierailee miljoonia ihmisiä vuosittain. Alueella on kuvattu monia elokuvia ja musiikkivideoita. Palatsialueella pääsee hetkeksi pienelle aikamatkalle aitoon vanhaan Kiinaan.

Kielletyssä kaupungissa vierailee miljoonia ihmisiä vuosittain. Alueella on kuvattu monia elokuvia ja musiikkivideoita. Palatsialueella pääsee hetkeksi pienelle aikamatkalle aitoon vanhaan Kiinaan.

Tärkeimmät nähtävyydet:
1. Wumen eli Meridiaaniportti on Kielletyn kaupungin eteläinen ja suurin sisäänkäynti. Viisiovinen pääsisäänkäynti on 35,6 metriä korkea. Keskimmäisestä ovesta oli vain keisarin lupa kulkea. Edes keisarinna ei saanut käyttää
keskiovea kuin hääpäivänään.

2. Kultainen joki ja sillat. Keisari kulki tai häntä kuljetettiin kantotuolissa aina aukioiden marmorilaatoin päällystettyä
keskitietä. Sama päti siltoihin: keskimmäisin silloista oli varattu ainoastaan keisarille. Marmorikaiteissa on taidokkaita koristeleikkauksia. 

3. Ylimmän sopusoinnun portti toimii ulkokaupunkiin johtavana pääsisäänkäyntinä. Porttia vartioi kaksi pronssista leijonapatsasta. Näkymä Meridiaani-portilta valtavan kiviaukion ja joen ylitse tälle portille on sykähdyttävä.

4. Ylimmän sopusoinnun sali rakennettiin marmoritasanteiden päälle, ja se on Kielletyn kaupungin rakennuksista korkein. Salissa vietettiin muun muassa keisarillisia juhlia kuten kruunajaisia, häitä ja syntymäpäiviä.

5. Keskimmäisen sopusoinnun sali  on ulkokaupungin rakennuksista keskim-mäisin ja kooltaan pienin. Keisari käytti tätä salia lepohuoneenaan ennen seremonioita. Täällä hän tapasi myös hovinsa ministeitä.

6. Suojellun sopusoinnun salissa järjestettiin keisarillisia juhlapäivällisiä. Räystäiden päissä olevat eläinfiguurit kertovat kunkin rakennuksen arvo-asemasta. Kymmenen pienen patsaan jono kuvasti kaikkein korkeinta statusta, eli se saattoi koristaa vain keisarillisen palatsin kattoa.

7. Marmorilohikäärmeet. Edelliseltä salilta pois vievien rappusten keskelle on vuoltu valtava marmorinen reliefi, johon on kuvattu yhdeksän lohikäärmettä. Lähes 17-metrinen teos on Kielletyn kaupungin suurin kiviveistos ja painaa lähes 250 tonnia. Ming- ja Qing-dynastioiden aikana jokainen, joka jäi kiinni koskemasta tätä pyhää veistosta, sai kuolemantuomion.

8. Taivaallisen puhtauden portti oli pääsisäänkäynti keisarin yksityisiin tiloihin, hoviin Kielletyn kaupungin sisäkaupungissa. Kielletyssä kaupungissa on lukuisia pronssisia leijonapatsaita, mutta sisäkaupungin porttia vartioivat kullatut leijonapatsaat. Ministerit kokoontuivat tänne aamuisin raportoimaan keisarille valtakunnan asioista ja kuulemaan tämän ohjeita.

9. Taivaallisen puhtauden palatsi on sisäkaupungin rakennuksista suurin, ja se toimi yhteensä kuudentoista keisarin kotina. Osa keisareista asui pienemmässä naapurirakennuksessa, jolloin palatsia käytettiin hovin virallisiin tapahtumiin ja seremonioihin. Palatsin sisällä on yksi Kielletyn kaupungin tärkeimmistä aarteista, keisarin kultainen valtaistuin.

10. Liiton ja rauhan sali on sisäkaupungin keskimmäisin rakennus. Se symboloi maan ja taivaan välistä, rauhaa edistävää liittoa. Keisarinna järjesti salissa eri festivaalien juhlallisuuksia. Täällä hän vietti myös syntymäpäiviään, jolloin hän vastaanotti jalkavaimojen ja prinsessoiden kunnianosoituksia.
11. Maallisen levollisuuden palatsi Alun perin vuonna 1420 valmistunut palatsi korjattiin tulipalojen jäljiltä vuonna 1605. Ming-dynastian aikana palatsi oli keisarinnojen koti. Viimeisen Qing-dynastian aikaan siellä vietettiin muun muassa keisarillisia häitä.

Teksti ja kuva Annika Sharp.
Matkaopas 2/2011 -lehdessä on 6 sivun juttu Pekingin Kielletystä kaupungista.

Lue virolaisen ravintolakriitikon Maris Oravin suositukset Tallinnan baareihin ja ravintoloihin. Niistä löytyy jokaiselle kukkarolle ja moneen makuun.

Tallinna on huipputrendikäs ravintola- ja shoppailukaupunki. Ravintoloiden sisustukset ovat usein kansainvälisen tason helmiä, ja shoppailukierroksen kruunaakin visiitti kauniisti sisutettuun baariin tai päivällinen jossain kaupungin tyylikkäistä ravintoloista.

Tallinnan ravintolat ovat täynnä viikonloppuisin, joten tunnetuimpiin ja kalliimpiin ravintoloihin kannattaa tehdä pöytävaraus.

Kuva Lauri Laan
Kuva Lauri Laan

Parrot minibar

Ravintola-baarin pienet, tapasmaiset annokset tarjoillaan virolaisista käsintehdyistä astioista.

►Vana-Posti 7, facebook.com/parrotminibar

Salt 

Pienessä ja viihtyisässä ravintolassa tarjoillaan välimeren alueen ruokaa. Illallisen kesto viikonloppuisin noin 2,5 tuntia.

►Vase 14, saltrestoran.ee

Umami

Perheystävällinen ravintola tarjoaa hyvää ruokaa vanhassa huvilassa. 

Tunnistaisitko vihannesten maut niitä näkemättä? Neljän ruokalajin illallinen on mahdollista nauttia myös erikseen varattavassa tilassa silmät maskilla peitettyinä. Syömisestä tulee hauskaa ja hiukan jännittävääkin, kun ei näe eikä tiedä, mitä suuhunsa pistää. 

Vai kokeilisitko perinteisempää brunssia? 

Kuva Toñu Tunnel
Kuva Toñu Tunnel

►Kadaka tee 141, umamiresto.ee/en

Klaus

Illallinen upeiden merimaisemien äärellä. Kokeilemisen arvoinen brunssi, hyviä päivän tarjouksia!

►Kalasadama 8, klauskohvik.ee

Pikaruokaa viidellä eurolla

Burger Box

Kaupungin parhaimmat hampurilaiset!

►Kopli 4a, facebook.com/burgerboxbox

Noodle box

Aasialaista vegaaniruokaa.

►Telliskivi 24, facebook.com/Noodle-Box
 

Kokeile myös näitä!

 

Ravintolat

La Bottega

►labottega.ee

Restaurant Juur 

►restoranjuur.ee

Tuljak 

►tuljak.ee

Mon repos

►monrepos.ee

Leipomot

RostPagar

►facebook.com/RostPagar

Bekker

►facebook.com/bekkerpagariari

Baarit

Whisper Sister

Tyylikäs salakapakka, ►facebook.com/whispersisterbar

Frank

Pariisilaistyylinen baari, erinomaisia cocktaileja ja ruokaa, ►frankbistro.ee 

Pudel 

Baari käsityönä valmistettujen oluiden ystäville, ►pudel.ee

Peatus

Piipahda drinkillä Telliskiven alueelle pysäköidyssä junanvaunussa, ►peatus.eu

Kuva PIa Hollo
Kuva PIa Hollo

Nizza, Pariisi ja Amsterdam ovat Jenny Alexandrovan suosikkikaupunkeja.

Matkustipa Jenni Alexandrova sitten Pariisissa tai Turun saaristossa, onnistuneen reissun ainekset ovat samat.

– Loma on lomaa, kun nukutaan niin pitkään kuin nukuttaa, syödään rauhassa aamiaista eikä suunnitella liikoja.

”Yksi nähtävyys per päivä riittää.”

Raukeaan lomarytmiin ei kuulu loputon museoihin jonottelu tai ympäri kaupunkia säntäily.

– Yksi nähtävyys per päivä riittää. Mieluummin fiilistelen jossain sattumalta löytämässäni kahvilassa ja jätän jotain nähtävää seuraavaan kertaan.

Viime vuosina Jenni on päässyt lomamoodiin helpoiten avopuolisonsa Jussi Heikelän ohjaaman veneen kyydissä Suomen saaristossa. Merellä aika menettää merkityksensä.

– Silloin vain lillutaan ja mennään tuulten mukana, ja välillä rantaudutaan johonkin kivaan paikkaan. Se on tosi ihanaa, Jenni kertoo.

”Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä.”

Saaristoluonto on niin kaunis, että se vetää hiljaiseksi puhealan ammattilaisenkin.

– Unohtumattomimpia ovat hetket, kun makaa veneen keulassa kädessä lasi punaviiniä, auringonlasku värjää koko taivaan purppuraksi, ja on niin tyyntä, että kuulee kalan hyppäävän. 

EUROOPAN TOP 3

  1. Nizzassa parasta on valo, meren väri ja se, että kaupungissa on helppo liikkua. Ranta on aika hulinaranta, ja sieltä kannattaakin lähteä vaikka 40 minuutin ajomatkan päähän Cannesiin, missä on rauhallisempaa. Siellä tosin meikäläisillä on varaa juoda vain yksi mojito puoliksi, sillä siitä saa pulittaa 20 euroa.
  2. Pariisissa minun ei tulisi mieleenkään mennä verkkareissa kauppaan, siellä kopistellaan korkkareilla! Minua viehättää ranskalaisten pieni ylimielisyys ja ylpeys siitä, mitä heillä on: vaikkapa juuri ranskalainen keittiö, johon kaikki muut keittiöt perustuvat.
  3. Amsterdam vain 1,5 tunnin lennon päässä on kuin pikku Venetsia. Kaikki on pientä, suloista ja nättiä. Kaupungissa on paljon taidegallerioita ja hyviä ravintoloita.